Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
26/10/2014

ΤΖΕΙΜΣ ΧΡΟΝΗΣ – Ένας Ψαραίος σούπερ αθλητής, βάζει πλώρη για την Ολυμπιάδα του Ρίο

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε στο Λουτράκι, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο/ Μεσογειακό Πρωτάθλημα τρίαθλου. Το άθλημα που ονομάζουμε τρίαθλο, - σύμφωνα με τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ - είναι στην ουσία η διαδοχική συμμετοχή σε τρία αγωνίσματα: κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο.
Ο αθλητής συμμετέχει διαδοχικά στα τρία αγωνίσματα και μάλιστα συνεχόμενα

Δεύτερος Έλληνας σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό κύπελλο αναδείχτηκε   ο Τζέιμς Χρόνης.

Το σπουδαίο για όλους τους Έλληνες αλλά ιδιαίτερα για εμάς τους Ψαραίους είναι ότι ο Τζέιμς μεν γεννήθηκε στις 30/1/1992 στη Μελβούρνη της  Αυστραλίας αλλά ο παππούς του Τάκης Χρόνης γεννήθηκε στο Ψάρι. Ο Τάκης γιός του αείμνηστου Μπαρμπα- Χρήστου Χρόνη (Φασουλά) μετανάστευσε με τα αδέλφια του στη μακρινή Αυστραλία για αναζήτηση καλύτερης μοίρας, αλλά φάινεται πως φρόντισε να «ποτίσει» με πολλή Ελληνική ψυχή την οικογένειά του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του, ώστε σήμερα ο Τζέιμς Χρόνης να δηλώνει πως επιθυμεί να αγωνιστεί με τα Ελληνικά χρώματα στην επόμενη Ολυμπιάδα που θα γίνει στην Βραζιλία και όχι με τα χρώματα  της χώρας στην οποία είδε το φως, την Αυστραλία. Μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, πολύ μεγάλη τιμή για το Ψάρι να έχουμε έναν μελλοντικό Ολυμπιονίκη ανάμεσά μας ! Σε αρκετές συνεντεύξεις του Τζέιμς Χρόνη αναδεικνύεται η μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα και η τιμή που αισθάνεται αγωνιζόμενος με τα Ελληνικά χρώματα. Όλοι οι «συγχωριανοί» του Ψαραίοι θέλουμε να του πούμε πως αισθανόμαστε πολύ περήφανοι για αυτήν του την επιλογή !

 

Δείτε πιο κάτω συνέντευξη  του Τζέιμς και φωτογραφίες του. Περίτρανη θέση στο λογαριασμό του στο  Instagram έχει η παρακάτω φωτογραφία από την πρόσφατη επίσκεψη μαζί με τον πατέρα του στο Ψάρι !

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Κ. Γαλάνη για την ενημέρωση

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Περήφανος ως Ελληνας

ΠΗΓΗ: http://sportsfeed.gr/    Updated: September 26, 2014

 

Πριν από μερικούς μήνες ο Τζέιμς Χρόνης αποφάσισε να αγωνίζεται με τα χρώματα της πατρίδας των προγόνων του. Ο Ελληνοαυστραλός «ψήφισε» Ελλάδα και αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα της χώρας για εκπροσώπηση στο τρίαθλο στους Ολυμπιακούς του 2016.

 

Γεννημένος στην Αυστραλία από γονείς που έχουν ελληνική καταγωγή, ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Χρόνης επανασυνδέθηκε με την Ελλάδα προσφάτως και έχοντας την ελληνική υπηκοότητα αποφάσισε να εκπροσωπεί τα γαλανόλευκα και με αυτά να διεκδικήσει μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οι παππούδες από τη μεριά του πατέρα του κατάγονται από τη Λάρνακα και της μητέρας του από την Κόρινθο. Ο νεαρός αθλητής του τριάθλου βρίσκεται ήδη στην Αλάνια της Τουρκίας, όπου θα αγωνιστεί την Κυριακή σε αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου, φορώντας φυσικά γαλανόλευκη στολή.

Πρόσφατα αποφάσισες να εκπροσωπείς την Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσεις. Γιατί πήρες αυτή την απόφαση;
«Ήταν μία φυσιολογική επιλογή για μένα η Ελλάδα, καθώς οι παππούδες μου και από τους δύο γονείς είναι ελληνικής καταγωγής. Οι γονείς μου κι εγώ είμαστε πολύ περήφανοι, που είμαστε Έλληνες. Δεν θα επιθυμούσα τίποτα περισσότερο από το να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο».

Νιώθεις διαφορετικά αγωνιζόμενος πλέον με τα ελληνικά χρώματα;
«Το παίρνω λίγο πιο πατριωτικά αγωνιζόμενος για τα γαλανόλευκα, καθώς αυτό με φέρνει πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου μου. Περνώντας χρόνο στην Ελλάδα ένιωσα σαν στο σπίτι μου και οι συγγενείς μου εκεί με υποδέχτηκαν με μια ζεστή αγκαλιά».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες λοιπόν είναι ο μεγάλος στόχος;
«Ναι, οι Αγώνες στο Ρίο το 2016 είναι ο κύριος στόχος μου για το άμεσο μέλλον. Πιστεύω ότι είμαι ικανός να διαγωνιστώ με τους καλύτερους του κόσμου σε μία τέτοια εκπληκτική διοργάνωση».

Είσαι η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για να έχει εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο τρίαθλο. Σε αγχώνει αυτό;
«Νιώθω λίγο μεγαλύτερη πίεση, επειδή είμαι πιο ψηλά στην κατάταξη από όλους τους Έλληνες αθλητές και από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 δεν υπήρξε ξανά εκπροσώπηση σε επίπεδο ανδρών στο τρίαθλο σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ποιος είναι ο πιο «εύκολος» δρόμος για το Ρίο; Μέσω παγκόσμιας κατάταξης ή μέσω της ευρωπαϊκής;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ‘εύκολος δρόμος’ για να πάω στους Ολυμπιακούς. Ωστόσο θα αγωνιστώ σκληρά τις δύο επόμενες σεζόν σε διάφορους αγώνες της ITU σε όλο τον κόσμο για να μαζέψω πόντους. Η θέση μου στην κατάταξη αυτή τη στιγμή δεν είναι κοντά στο να μου δώσει εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αλλά ‘ανεβαίνω της σκάλα’ για ένα flag και ελπίζω να πετύχω το στόχο μου».

Σε πλησίασε κάποιος επισήμως από τη ελληνική ομοσπονδία τριάθλου, για να σε βοηθήσει;
«Ο πατέρας μου και η μητέρα μου προσέγγισαν την ελληνική ομοσπονδία αρχικά για να μας καθοδηγήσουν σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας και την αλλαγή. Έκτοτε είμαι σε επικοινωνία με πολλούς Έλληνες αθλητές του τριάθλου, οι οποίοι με βοηθούν με πληροφορίες για την προπόνηση και τους αγώνες στην Ελλάδα. Προς το παρόν επιβαρύνομαι εγώ οικονομικά με τα έξοδα και αυτό κάνει λίγο δύσκολο το να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο. Οποιαδήποτε βοήθεια είχα θα την εκτιμούσα».

Επόμενη στάση είναι η Τουρκία. Ποια θέση θα σε ικανοποιούσε εκεί;
«Οι αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου είναι αρκετά σκληροί. Θα ξεκινήσω 42ος και θα ήθελα να τερματίσω πιο ψηλά από αυτή τη θέση αλλά νομίζω ότι μία θέση στους πρώτους 30 θα μου έδινε πολύτιμους ITU και Ολυμπιακούς πόντους.

Πόσες ώρες προπονείσαι καθημερινά και πού;
«Μένω στη Μελβούρνη, επομένως το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου προπονούμαι εκεί με την ομάδα του Βικτωριανού Ινστιτούτου Αθλητισμού. Τα δύο τελευταία καλοκαίρι στην Ευρώπη η βάση μου ήταν Βιτόρια-Γκαστέις στην Ισπανία. Επίσης φέτος για ένα μήνα έκανα προπονήσεις στο Βραχάτι. Μία συνηθισμένη μέρα προπόνησης περιλαμβάνει 30-45 λεπτά τρέξιμο το πρωί, στη συνέχεια κολύμβηση από 90 λεπτά μέχρι δύο ώρες και απόγευμα μπορεί να πάω πάλι για τρέξιμο ή ποδήλατο. Η χρονική διάρκεια καθημερινά κυμαίνεται από 3-5 ώρες. Όλες οι μέρες διαφέρουν και επίσης έχω ημέρες ξεκούρασης για την αποθεραπεία του σώματος».

Επιστροφή