Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
25/7/2024

Μνήμη της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής στο γραφικό ξωκλήσι του χωριού μας. Το χρονικό της δημιουργίας του Ναού

Αύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, τιμάται από την Εκκλησία μας η μνήμη της Οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής.
Στο χωριό μας – ως γνωστόν- εορτάζει στο ξωκλήσι της Αγίας που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού στη διαδρομή από Ψάρι προς Καλλιάνοι, στην ομώνυμη τοποθεσία . Είναι χτισμένο στο ίδιο σημείο που βρέθηκαν τα λείψανα αρχαιότερου Χριστιανικού Ναού ο οποίος  είχε κατασκευαστεί πιθανότατα πριν τη Φραγκοκρατία. Ο νέος Ναός θεμελιώθηκε την 7/11/1991 και αποπερατώθηκε την 26/7/1992.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Ψαρίου και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, με την ευκαιρία και της αποπεράτωσης της Αγιογράφησης του Ναού, έχει προγραμματίσει για αύριο μικρή εκδήλωση στο προαύλιο του Ναού, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, με την προσφορά γλυκισμάτων στους παρευρισκόμενους.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

Από διηγήσεις παλαιοτέρων συγχωριανών μας, διασώθηκε μέχρι σήμερα το θαυμαστό των γεγονότων που προηγήθηκαν της ανέγερσης του Νέου Ναού της Αγίας Παρασκευής :  

«Το 1870, μια 18χρονη κοπέλα του χωριού μας η Κωνσταντίνα, είδε στο όνειρό της την Αγία Παρασκευή να της λέει για τον παλαιό Ναό της και την τοποθεσία περίπου που ήταν θαμμένα τα απομεινάρια του.  Ζήτησε μάλιστα η Αγία από την  Κωνσταντίνα να ψάξει να βρει τον τόπο αυτό και να φροντίσει να αναστηλωθεί ο Ναός Της . Το όνειρο αυτό το ξαναείδε στη συνέχεια η νεαρή κοπέλα αρκετές φορές κι έτσι αποφάσισε να το πει στους γονείς της. Οι γονείς της την ενθάρρυναν  να πραγματοποιήσει την εντολή της Αγίας Παρασκευής . Η Κωνσταντίνα έψαξε άμεσα και βρήκε τη μεγάλη ιτιά που έβλεπε στο όνειρό της και ακριβώς από κάτω την πηγή με το νερό. Ήταν σίγουρη ότι ήταν το σημείο που της είχε υποδείξει στο όνειρο η Αγία.

Η περιοχή ονομαζόταν από τότε «στην Αγία Παρασκευή». Όλοι γνώριζαν την ονομασία της τοποθεσίας, αλλά κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη εκεί του θαμμένου παλαιού Ναού της Αγίας.


Η φορητή εικόνα της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο Ναό Της

Η Κωνσταντίνα με μεγάλο ενδιαφέρον πιά, αναζήτησε τον ιδιοκτήτη του χωραφιού, τον Δημήτριο Δημ . Παπαδημητρίου (γιο του Ιερέα Παπαδημήτρη). Του ζήτησε να της επιτρέψει να χτίσει στο κτήμα του, Ναό στο όνομα της Αγίας Παρασκευής, εξηγώντας του για την εντολή που είχε στο όνειρο από την Αγία. Αυτός την αντιμετώπισε καχύποπτα κι όχι μόνο δεν της επέτρεψε να χτίσει το Ναό, αλλά με διάφορες προφάσεις και απειλές την απέτρεπε από οποιαδήποτε σχετική σκέψη.

Η νεαρή Κωνσταντίνα αν και απογοητεύτηκε από την άρνηση, με τη βοήθεια των γονέων της έκτισαν σε δικό τους χωράφι στην «Κουφόβρυση» τον Ναό του Αγίου Δημητρίου με χρήματα που μάζεψαν κάνοντας έρανο. Εκεί τοποθέτησε και την εικόνα της Αγίας Παρασκευής για να προσεύχεται στη χάρη της και περίφραξε τον περιβάλλοντα χώρο του Ναού με 120 κυπαρίσσια .
Η Κωνσταντίνα τότε ζήτησε και έλαβε το Μοναστικό σχήμα από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κορίνθου Σωκράτη Κολιάτσο. Ονομάστηκε Καλλινίκη Μοναχή. Έκτοτε ο Ναός του Αγίου Δημητρίου μετετράπη σε ησυχαστήριο .

Η Καλλινίκη μοναχή, έζησε μέχρι το 1930 διακονώντας συνεχώς τον Ναό του Αγίου Δημητρίου και περιποιούμενη κάθε επισκέπτη ή διερχόμενο από εκεί καθότι ο δρόμος που περνούσε από το διάσελο του Ψαρίου – Κατσαράπα - Κουφόβρυση -Γαλάριζα - Ράχη- Ναός της Παναγίας,  ήταν τότε ο κεντρικός του χωριού. Αργότερα ανοίχτηκε ο δημόσιος δρόμος που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Η ταφή της έγινε στο πίσω μέρος του ιερού του Ναού. Ο τάφος της υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Εκατό ακριβώς χρόνια μετά το όνειρο της Καλλίνικης για την ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής (το 1970), ο Μιλτιάδης Παπαδημητρίου και ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου (Πανογαβρήλης), με χρήματα που έδωσε η Σταυρούλα σύζυγος του Παντελή Παπαδημητρίου, έφτιαξαν προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής στη διασταύρωση για την πηγή του Κάναλου και τον κάμπο και τοποθέτησαν την εικόνα της Αγίας, ευχόμενοι να τους αξιώσει η Αγία να δούνε να αναγείρεται η νέα εκκλησία Της .

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1974 ο Γεώργιος Ιωαν. Παπαδημητρίου (ιδιοκτήτης του χωραφιού) έβαλε μπουλντόζα με πρόφαση να ισοπεδώσει τον αγρό του, αλλά με την ελπίδα να αναδείξει τα θεμέλια της παλιάς εκκλησιάς.
 Έτσι βρεθήκαν τα θεμέλια της παλιάς εκκλησιάς και τεμάχια από τοιχογραφίες μικρά τα οποία όμως  φανέρωναν ότι ανήκαν σε πρόσωπα Αγίων . Έχοντας πλέον αποδείξεις ο Γεώργιος Παπαδημητρίου, αποφάσισε να παραχωρήσει με δωρεά τον αγρό στην ενορία του χωρίου μας, για να ανεγερθεί η νέα εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με την συμμετοχή όλων και να ανήκει έτσι σε όλους τους Ψαραίους.


Τεμάχια της αγιογράφησης του παλαιού Ναού που βρέθηκαν στην ανασκαφή

Έκανε τα συμβόλαια και στη συνέχεια ανέλαβε ο τότε Ιερέας του χωριού μας π. Ιωάννης Παπαγεωργίου την επιμέλεια της προσπάθειας ανέγερσης της εκκλησίας . Ο Μιλτιάδης Παπαδημητρίου είχε ανοίξει λογαριασμό στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στη Νεμέα επ’ ονόματι της Αγίας για την ανέγερση εκκλησίας από προσφορές συγχωριανών αλλά κυρίως από τους συγγενείς που έφεραν το επώνυμο Παπαδημητρίου .


Το χτίσιμο του νέου Ι.Ν.  της Αγίας Παρασκευής

 

Το 1986 έγινε υπαίθρια λειτουργία στο χώρο του παλαιού Ναού με ιερέα το Παπαγιάννη Παπαγεωργίου και όλους τους κατοίκους του χωριού να συμμετέχουν στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όλους αυτή. Ο Παπαγιάννης ανέπτυξε λόγο συγκινητικό με το πέρας της θείας λειτουργίας τον οποίο παραθέτουμε όπως ακριβώς τον διέσωσε ο αείμνηστος Μιλτιάδης Παπαδημητρίου:

«Αγαπητοί εν Κυρίω αδελφοί, Χρόνια πολλά εις τους εορτάζοντας και σε όλους. Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για μένα αλλά και για όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ για να  επαναλάβουμε τη διακοπείσα λειτουργία, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια άγνωστο πόσα και χωρίς να γνωρίζουμε για ποιο λόγο διακόπηκε τόσο βιαίως. Ας έλθουμε φανταστικώς στο τελευταίο Ιερέα Παπά ή Αρχιμανδρίτη που έκανε την τελευταία λειτουργία, πιθανόν πριν πεντακόσια χρόνια, ποιος ξέρει ίσως με την έλευση των Φράγκων που κατέστρεψαν και το μεγάλο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων. Και μετά από τόσους αιώνες να λειτουργήσω εγώ στην ύπαιθρο ως πρώτος Ιερέας με την ελπίδα στον Κύριο στης μέρες μου να οικοδομήσουμε την νέα εκκλησία της Αγίας Παρασκευής . Και να με αξίωνε ο Κύριος να σμίγαμε οι δυο Ιερείς αυτός που λειτούργησε για τελευταία φορά και εγώ που λειτούργησα πρώτη φορά στα χαλάσματα με την ελπίδα στο κύριο να οικοδομήσουμε ναό νέο. Ακόμα να δίναμε το φιλί της αγάπης και να μου ευχηθεί καλή αρχή για το έργο μας και να μου αναφέρει το όνομα του για να το μνημονεύω στα Άγια και να μας απεκάλυπτε  τα αιτία και το χρόνο της καταστροφής του ναού της Αγίας μας. ΑΜΗΝ».

 Έγινε και άλλη υπαίθρια λειτουργία το 1988. Μαζεύτηκαν και από εκεί χρήματα , και αποφάσισαν ο Ιερέας και η Εκκλησιαστική επιτροπή την ανέγερση της εκκλησίας. Ο Ναός τελείωσε τον Ιούλιο του 1992 και λειτούργησε την ημέρα της γιορτής της Αγίας. Τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν το υπόστεγο και το καμπαναριό».

 

 

- Την Καλλινίκη Μοναχή γνώρισε ο Μιλτιάδης Αθ. Παπαδημητρίου. Τις παραπάνω πληροφορίες διηγήθηκε στο γιό του Δημήτρη Μ. Παπαδημητρίου (Μητσιομέλτο), ο οποίος και τις κατέγραψε.

Επιπλέον πληροφορίες για το τι προηγήθηκε της κατασκευής του Ναού δείτε και εδώ    

Επιστροφή