Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
14/11/2023

Παρέμβαση της κ. Βιβής Κυριακοπούλου σχετικά με τους ιδιοκτήτες του χώρου στον οποίο ανεγέρθηκε το νέο Σχολείο μας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εξήντα (60) χρόνων από το χτίσιμο του νέου Σχολείου του χωριού μας στα «Κάτου Αλώνια» , αναρτήθηκαν πριν ένα (1) μήνα περίπου (στις 16/10/2023), στην ιστοσελίδα μας δυο συγκινητικές φωτογραφίες εποχής  μετά από παραχώρηση του συγχωριανού μας Βασίλη Ι. Αλεξόπουλου, που δείχνουν την κατασκευή  του Σχολείου.
Αναφέρθηκε παράλληλα και η από 24/9/1963 απόφαση της τότε Σχολικής Εφορείας και του συλλόγου διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ψαρίου Κορινθίας, με την οποία εκφράστηκαν οι ευχαριστίες και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη προς τους συγχωριανούς μας Βασίλειο & Αναστάσιο Αλεξόπουλο οι οποίοι και ανακηρύχτηκαν μεγάλοι ευεργέτες. Η παραπάνω διαδικασίες έγιναν όπως αποσαφηνίζεται στην εν λόγω απόφαση μετά την δωρεάν παραχώρηση από τους ανωτέρω του οικοπέδου στο οποίο ανεγέρθηκε το νέο Σχολείο.

Η σεβαστή 91χρονη συγχωριανή μας κ. Βιβή Κυριακοπούλου, (χήρα του Νικολάου «Καλούλη», το γένος Αγγελοπούλου), διαβάζοντας τη σχετική ανάρτηση μας, απέστειλε την παρακάτω ιδιόχειρη επιστολή με την οποία εκφράζει μια διαφορετική άποψη σχετικά με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου (ή των οικοπέδων στα οποία πιθανόν μετά από συνένωση χτίστηκε το Σχολείο μας).


Πατήστε πάνω στην επιστολή για να διαβάσετε όλο το κείμενο

Όλοι οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι το αλώνι του καθενός συγχωριανού εκείνης της εποχής, ήταν ένας σχετικά μικρός χώρος στα «Κάτου Αλώνια» στον οποίο το κάθε νοικοκυριό έβαζε μετά τη συγκομιδή τα «γεννήματα του» και τα αλώνιζε με τα μουλάρια η τα γαϊδουράκια του «ζεμένα» με το ντουγένι, πριν από την έλευση της αλωνιστικής μηχανής ή «πατόζας».  Υπ’ αυτήν την έννοια η κ. Βιβή λέγοντας ότι «το σχολείο δεν είναι κουκλόσπιτο» προφανώς έχει δίκιο, εννοώντας ότι δεν γίνεται να χτιστεί ένα ολόκληρο Σχολείο σε ένα μόνο (μικρό) αλώνι.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βιβή για την παρέμβαση της, με την οποία θεωρούμε ότι αποκαθιστά -έστω και μετά από εξήντα χρόνια-  τη σπουδαία για το χωριό μας πράξη  και των άλλων ιδιοκτητών του χώρου στον οποίο ανεγέρθηκε το Σχολείο μας !  

Και να μην ξεχνάμε βέβαια πως η κ.Βιβή Κυριακοπούλου είναι ο άνθρωπος που με την ιδιόχειρη καταγραφή των γεγονότων του πολέμου του 1940 και της κατοχής, διέσωσε ιστορικές μνήμες εκείνης της εποχής, με τεράστια αξία για το χωριό και την περιοχή μας.

Επιστροφή