Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
9/3/2023

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στην Αργεντινή με την Ελληνική (και Ψαραίικη) διασπορά

Τον περασμένο μήνα (Φεβρουάριος 2023), ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας κ. Ν. Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη σε χώρες της νότιας Αμερικής. Μεταξύ αυτών και στην Αργεντινή, όπου συναντήθηκε  και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και ομογενειακών φορέων της Αργεντινής.

Εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Δένδιας, ανακοίνωσε, δωρεά, στον Δήμο Μπερίσσο, στην πόλη με την παλαιότερη ελληνική κοινότητα στη Νότια Αμερική.

Σε συνεργασία με τον Δήμο και την Τράπεζα Banco Nación, μέσω της συνεισφοράς αυτής θα κατασκευαστούν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με ονομασία Ελλάδα (Grecia), με στόχο τη στήριξη της νεολαίας και του αθλητισμού. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών της Αργεντινης , Gabriel Katopodis και της Προέδρου της Τράπεζας, Silvina Batakis (αμφότεροι ελληνικής καταγωγής).

Να πούμε πως στην πόλη Μπερίσσο ζουν και δραστηριοποιούνται και έλκοντες την καταγωγή τους από το Ψάρι. Είναι η οικογένεια του Σέργιου Παπαδημητρίου- Κιντάνα. Μάλιστα ένας εκ των γιων του, ο Λύσανδρος, εικονίζεται στις ανωτερω φωτογραφίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Ο Σέργιος Παπαδημητρίου έχει δημιουργήσει μια ανάγλυφη πλάκα με τον ήρωα του 1821  Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Το έργο εκτέθηκε σε  περσινή έκθεση, στην πόλη Μπερίσσο και πρόκειται να τοποθετηθεί  σε πλατεία της πόλης. Ο Ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι η   μοναδική προτομή του Κολοκοτρώνη εκτός Ελλάδος.

Έχει επίσης δημιουργήσει έργα που απεικονίζουν τους δύο Έλληνες ήρωες της Αργεντινής. Τον καπετάνιο Γεώργιο Κολμανιάτη ( Capitan   Joege) και τον Σπύρο Νικόλαο, για τους οποίους πρόκειται να δημιουργήσει μνημείο.

 

- Κοινοποίηση από τον Δημ. Μ. Παπαδημητρίου

 

 

Επιστροφή