Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
15/5/2020

Η Ψαραϊικη διασπορά δεν ξεχνά το Ψάρι – Αιτήσεις για συμμετοχή στους συλλόγους μας & νοσταλγικές φωτογραφίες Ψαραίων της μακρινής Αργεντινής

Η Ψαραϊικη διασπορά συνεχίζει διαρκώς να μας εκπλήσσει θετικά !

Δυο αιτήσεις για εγγραφή στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας, δέχτηκε η ιστοσελίδα του χωριού μας, από το μακρινό Michigan των ΗΠΑ. Δυο αδέλφια οι κ. Κώστας και Γιώργος Calvert (Καλαβρυτινός) γιοί της Αικατερίνης Βουδούρη, μέσω της εγγραφής τους στο σύλλογο, επιθυμούν να έχουν μια κατά το δυνατόν στενή επαφή με το χωριό καταγωγής της μητέρας τους.
Οι αιτήσεις διαβιβάστηκαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο για τις ενέργειές του.

-  Επίσης δεχτήκαμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα από την όμορφη Αργεντινή.
Ο κ. Σέργιος Παπαδημητρίου θέλησε προφανώς με το μήνυμά του να δηλώσει το ενδιαφέρον του και την αγάπη του για το Ψάρι, αλλά και να στείλει για ανάρτηση το οικογενειακό του δέντρο και οικογενειακές φωτογραφίες από το Ψάρι αλλά και τη νέα «πατρίδα» Αργεντινή !

Οι φωτογραφίες θα μπορούσε να πει κανείς πως πιθανόν να βοηθήσουν κάποιους συγχωριανούς μας να συμπληρώσουν το γενεαλογικό τους δέντρο !
Γι’ αυτό ας τις δούμε με προσοχή.

 

Papadimitriou Sergios   -   EMAIL   papadimitriouser@yahoo.gr  

Γεια σας, είμαι ο Σέργιο Παπαδημητρίου, γιος της Σόφιας, εγγονός του Βασίλη Παπαδημητρίου και Αναστασίας Κυριακόπουλου που μετανάστευσαν στην Αργεντινή με τη θεία μου την Έλένη, κατά το έτος 1925 ο παππούς και κατά το έτος 1935 η γιαγιά.


Βασίλης Παπαδημητρίου - Φώτο διαβατηρίου 1925

 


Βασίλης Παπαδημητρίου - 1930

 


Βασ.Παπαδημητρίου, Αναστασία Κυριακοπούλου
Ελένη & Σοφία
 

Σας στέλνω φωτογραφίες απ΄την οικογένεια μου και συγγενών μου απ΄το Ψάρι.

Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του Τζελέπη ή Τσελέπη  Σοφία απέκτησαν 6 παιδιά: ο Βασίλειος (παππούς μου), ο Νικόλαος, ο Παντελής, η Ελένη, η Αγγελική και ο Χαράλαμπος.

Ό Βασίλειος και Χαράλαμπος ήρθαν στην Αργεντινή.

-Ό Βασίλειος παντρεύτηκε την Αναστασία Κυριακόπουλος επίσης από το Ψάρι, (κόρη του Γεωργίου, και αδελφή της Σοφίας που παντρεύτηκε τον Ανδρέα Παναγιωτακόπουλο και ζούσαν δίπλα στην (σ.σ. πάνω) βρύση). Από αυτόν τον γάμο γεννήθηκαν η Ελένη και η Σοφία.

Η Ελένη παντρεύτηκε τον Σπυρίδωνα Αλέξης (Βορειοηπειρώτης) έκανε 5 παιδιά αλλά μόνο 3 έζησαν: ο Κωνσταντίνος,  η Αναστασία και η Αγγελική.

Η Σοφία (η μητέρα μου) εκτός από μένα έκανε την Ειρήνη και την Ελένη, αδερφές μου. Η Ειρήνη έκανε τον Ματίας, την Ναταλία και την Αγουστίνα  και η Ελένη έκανε τον Νικόλαο.

Εγώ έχω τον  Έκτορα και τον Λύσανδρο, που έχουν επισκεφτεί το Ψάρι αρκετές φορές.

Ο Χαράλαμπος Παπαδημητρίου παντρεύτηκε την Κατερίνα Πατσουρέα (χήρα του Μαυροειδή) που είχε έναν δίχρονο γιο, τον Γεώργιο (μηχανικός), και τον μεγάλωσε ως δικό του.

Ο  Παντελής Παπαδημητρίου  παντρεύτηκε την Βούλη (Σταυρούλα) και είχε τον Γεώργιο (δικηγόρος)

Ο Νικόλαος Παπαδημητρίου παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα και κάνανε  την  Σοφία και τον Στέλιο, και οι δύο  μετανάστευσαν στη Βόρεια Αμερική.

Η Ελένη Παπαδημητρίου παντρεύτηκε τον κ. Μπόλλας και κάνανε τον Παναγιώτη, τον Άγγελο (και οι δύο μετανάστευσαν στις ΗΠΑ) και την Ιφιγένεια (Περιστέρι -Αθήνα).

Ο Παναγιώτης (ούτε παντρεμένος ούτε παιδιά), ο Άγγελος είχε 4 παιδιά και η Ιφιγένεια έκανε την Ελένη, που παντρεύτικε με τον Μαργέλλο  Δημήτριο (δικηγόρος) κάνοντας  την κόρη τους Ιφιγένεια.

Η Αγγελική Παπαδημητρίου  παντρεύτηκε τον Αποστόλου Βασίλειος, κάνανε τον Θεόδωρο, πήγαν στο Περιγιάλι, και αυτός παντρεύτηκε τη Γεωργία κάνοντας τον Βασίλη και την Αγγελική.

Αυτά !

Χαιρετισμούς  σε εσάς, την οικογένειά σας και το Ψάρι ολόκληρο !!!

 

Σέργιος Παπαδημητρίου

 


Ο Χαράλαμπος Παπαδημητρίου στην Αργεντινή (1935)

 


Ελένη & Σοφία Παπαδημητρίου (Berisso Αργεντινής 1935)

 


Ιφιγένεια & Πάνος Μπόλλας (1950)

 


Χαράλαμπος & Βασίλειος Παπαδημητρίου με τη σύζυγό του Αναστασία Κυριακοπούλου
κόρες τους Ελένη & Σοφία Αργεντινή 1955)

 


Χαράλαμπος & Βασίλειος Παπαδημητρίου με τη σύζυγό του Αναστασία Κυριακοπούλου
κόρες τους Ελένη & Σοφία (Αργεντινή 1955)

 


(κάτω) Σοφία Τζελέπη, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, ο μικρός Γεώργιος Παπαδημητρίου.
Πάνω δεξιά η νύφη Βούλη

 


Γεώργιος Κυριακόπουλος

 


Βασ.Παπαδημητρίου & Ανδρέας Παναγιωτακόπουλος
στο Ψάρι ( 10/1961)

 


Σοφία Κυριακοπούλου, Ανδρέας Παναγιωτακόπουλος
Βασ.Παπαδημητρίου, Αγγελική Παπαδημητρίου
& Αποστόλου Θόδωρας
(1961 στο Ψάρι)

 


Αγγελική Παπαδημητρίου & η Αλεξάνδρα σύζυγος Νίκου Παπαδημητρίου
στον Προφήτη Ηλία στο Ψάρι (1951)

 


Νικόλαος Παπαδημητρίου

 


Γάμος Νικολάου Παπαδημητρίου

 


Παντελής Παπαδημητρίου & η σύζυγός του Βούλα
με Άγγελο,Ιφιγένεια & Πάνο Μπόλλα

 


Παντελής Παπαδημητρίου, Βούλα & Γεώργιος

 

Ιδιαίτερα – σχετικά με την απεικόνιση του χωριού μας μέσω των φωτογραφιών - ας προσέξουμε:

 - τη φωτογραφία του 1951 που δείχνει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του χωριού μας πετρόχτιστο και χωρίς κονίαμα (προφανώς η φωτο είναι προ της ανακαίνισης του ναού από την οικογένεια του συγχωριανού μας Ηλία Ι. Σταύρου (ο οποίος πέθανε στην Αμερική το 1948).

 - Τη φωτογραφία του Οκτωβρίου του 1961 έξω από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το τοπίο δεν έχει σχεδόν καθόλου αλλάξει, αν εξαιρέσει κανείς τη μεγάλη μουριά στ’ αριστερά της οικογένειας του Δημήτρη Αθ. Σταυρόπουλου που ήταν – κατά κάποιο τρόπο-  το σήμα κατατεθέν της ανατολικής εισόδου του χωριού μας και κόπηκε τα τελευταία χρόνια.

 - Τη φωτογραφία της ίδιας εποχής, από τον τρύγο (1961) με όλη την οικογένεια και τους μουσαφίρηδες στο αμπέλι. Στο φόντο πίσω εικονίζεται το κοιμητήριο του χωριού μας.

Επιστροφή