Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
28/5/2018

Νικόλαος Θεοδ.Παπαδημητρίου - Εκ των πρωτεργατών της δημιουργίας του Ναού του Αγίου Νικολάου

Πέρασαν 50 χρόνια από την δημιουργία  του Ιερού Ναού του προστάτη του χωριού μας Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος της Κορινθίας. Σήμερα το γεγονός αυτό για όλους εμάς τους Ψαραίους είναι ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός.

Σε λίγες ημέρες εορτάζεται στο χωριό μας η ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου μας (30 χρόνια από τότε) και θα πρέπει όλοι μας να θυμόμαστε με ευαρέσκεια τα πρόσωπα εκείνα που στάθηκαν πρωτεργάτες στην κατασκευή του Ναού.

Μεταξύ των συγχωριανών μας εκείνων που τότε ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε προσφορά προκειμένου να δημιουργηθεί ο Ναός, ήταν ο αείμνηστος Νικόλαος Θ. Παπαδημητρίου. 

Ο Νικόλαος Παπαδημητρίου γεννήθηκε  το 1909 στο Ψάρι. Ήταν γιός του Θεόδωρου Πέτρου Παπαγεωργίου (εγγονού του γενάρχη των Παπαδημητραίων Παπα-Δημήτρη Αγγελόπουλου) που γεννήθηκε  το 1871 επίσης στο  Ψάρι.

Σπούδασε στη Νομική σχολή Αθηνών και αφού διετέλεσε για αρκετά έτη Αστυνομικός Διευθυντής, άσκησε στη συνέχεια το λειτούργημα του Δικηγόρου Αθηνών. Διατηρούσε για πολλά έτη δικηγορικό γραφείο στην οδό Γεωργίου Σταύρου 6 στο κέντρο της Αθήνας.

Ήταν από τους συγχωριανούς μας εκείνους που πριν 50 χρόνια οραματίστηκαν και προσπάθησαν στον υπέρτατο βαθμό προκειμένου να κατασκευαστεί ο Ιερός Ναός του πολιούχου του χωριού μας Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος της Κορινθίας.

Ο συγχωριανός μας Δημήτρης Μιλτ.Παπαδημητρίου έχει διασώσει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό του ιδιαίτερου ρόλου που ο αείμνηστρος Νικόλαος Θ.Παπαδημητρίου διαδραμάτισε προκειμένου να κατασκευαστεί ο Ναός :

«Στη δεκαετία του 1960 οι εις Αθήνας διαμένοντες Ψαραίοι, οραματίστηκαν την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος.
 Ιδιαίτερα δε ο Δικηγόρος και πρώην Αστυνομικός Διευθυντής, Νικόλαος Θεοδ. Παπαδημητρίου το ανακοίνωσε σε επίσκεψη του στο χωριό, εντός του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ανεβαίνοντας στο δεξιό ψαλτήρι όπως συνήθιζαν οι ξενιτεμένοι συγχωριανοί μας τότε, μετά την ανάγνωση της προσευχής ΠΑΤΕΡ ΥΜΩΝ ανακοίνωναν τις προθέσεις τους ,τις δωρεές τους ,τις ευχές τους.
Έτσι και ο αείμνηστος Νικόλαος Θεοδ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι μαζί με άλλους άξιους συχωριανούς μας,  είχαν την πρόθεση, να αγωνιστούν για την πραγματοποίηση ανέγερσης του Ναού του Αγίου μας.
Ο ίδιος ανέλαβε μαζί με τον Δικηγόρο και αδελφό του Παντελεήμονα Θεοδ. Παπαδημητρίου, όλες τις διαδικασίες ( άδειες, σχέδια,συγκρότηση ερανικής επιτροπής, κ.τ.λ.»

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού μας είχε εμπιστευτεί τον Νικόλαο Παπαδημητρίου, αφενός να το εκπροσωπεί νομικά, αλλά και να συγκεντρώνει τον οβολό, των στην Αττική κατοικούντων συγχωριανών μας, κάτι που έφερε εις πέρας κατόπιν άοκνων προσπαθειών  με μεγάλη ευσυνειδησία.  

Σύζυγος του Νικολάου Θ.Παπαδημητρίου ήταν η κ. Αλεξάνδρα  από το Ζευγολατιό Κορινθίας  με την οποία απέκτησαν δυο (2) παιδιά. 

    - Τον Στυλιανό Ν. Παπαδημητρίου που γεννήθηκε στην Αθήνα το1951, ο οποίος σπούδασε ηλεκτρονικόςστο Ε.Μ.Π. έκανε μετεκπαίδευση στην Αμερική και παρέμεινε στη συνέχεια εκεί. Παντρεύτηκε και απέκτησε δυο(2)παιδιά .

    - Την Σοφία Ν. Παπαδημητρίου που γεννήθηκε στηνΑθήνα το 1954, σπούδασε και στη συνέχεια ακολούθησε τον αδελφό της στην Αμερική.

Μετά το θάνατό του, η οικογένειά του δώρισε στην ακμαία τότε Αδελφότητα Ψαριωτών συμβολικά μια φορητή εικόνα του Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος, η οποία όλοι οι παλαιότεροι εν Αθήναις Ψαραίοι θυμόμαστε να είναι η εικόνα του Αγίου μας που προσκυνούσαμε στις Θείες Λειτουργίες που διοργάνωνε η Αδελφότητα στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η εικόνα αυτή ήταν μια εξαιρετική αγιογραφία, με εκφραστική απεικόνιση του Αγίου Νικολάου και είχε στην κάτω πλευρά της την εξής αφιέρωση :

«Δωρείται εις την Αδελφότητα Ψαριωτών Κορινθίας, εις μνήμην του συζύγου & πατρός των, Νικ. Θεοδ.Παπαδημητρίου, πολλά μοχθήσαντος, δια την Ανέγερσιν Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου»


Η σύζυγος Αλεξάνδρα,  τα τέκνα Στέλιος - Σοφία

 

Η εικόνα αυτή δεν γνωρίζουμε σήμερα αν τηρείται από την Αδελφότητα Ψαριωτών ή έχει αφιερωθεί σε κάποιο Ναό. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον κάθε συγχωριανός που βρίσκεται στην πρωτεύουσα την ημέρα του Μαρτυρίου του Αγίου Νικολάου ή την εορτή ανάμνησης των εγκαινίων του Ιερού Του Ναού, να μπορεί να προσκυνά εκείνη την ιστορική σήμερα εικόνα, που δημιουργήθηκε στη μνήμη ενός άξιου συγχωριανού μας που αφιέρωσε πολύ από το χρόνο του για τη δημιουργία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου…  

 

Γιάννης Σκούρτης www.psarikorinthias.gr

- Οι φωτογραφίες του Νικ. Παπαδημητρίου είναι από το αρχείο του Δημ.Μ.Παπαδημητρίου
- Η φωτογραφία της εικόνας του Αγίου Νικολάου είναι από το αρχείο της ιστοσελίδας μας. 

 

Επιστροφή