Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
22/6/2019

Μιά επίσκεψ στο καταφύγιο "Β.Τσάκος" μας θυμίζει τον αείμνηστο συγχωριανό μας

Μια επίσκεψη πριν λίγες μέρες του δεινού πεζοπόρου και ορειβάτη συγχωριανού μας Χρήστου Β. Παπαγεωργίου στον όμορφο Κιθαιρώνα και η αποστολή στην ιστοσελίδα μας φωτογραφιών από την διαμονή του στο «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Β. ΤΣΑΚΟΣ» μας θύμισε και πάλι τον αείμνηστο ευεργέτη του χωριού μας μπαρμπα-Βαγγέλη Τσάκο και είπαμε με το Χρήστο να κάνουμε και πάλι ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη αυτού του εξαίρετου συγχωριανού μας.

Ο ορειβατικός σύλλογος Ελευσίνας (ΕΟΣ) έχει δημιουργήσει στη θέση «Πέταλο» του Κιθαιρώνα σε υψόμετρο 1.090 μέτρων, 9,5 χιλιόμετρα από τα Βίλια καταφύγιο στη μνήμη του Βαγγέλη Τσάκου, δραστήριου Προέδρου του ορειβατικού Συλλόγου Ελευσίνας αλλά και εκ των ιδρυτών του.

Στην απεραντοσύνη του Κιθαιρώνα η θέα και μόνο της ταμπέλας που αναφέρει την ονομασία του καταφυγίου φέρνει σε όσους γνωρίζουν τι ήταν ο ευεργέτης Βαγγέλης Τσάκος για το χωριό μας , ρίγη συγκίνησης.

Αγωνιστής από τη μέρα που γεννήθηκε στο Ψάρι ο Βαγγέλης Τσάκος, πολεμιστής του έπους του ’40, τραυματίστηκε βαριά στο αλβανικό μέτωπο, αλλά ζητούσε επιτακτικά να γυρίσει εκεί και να συνεχίσει τη μάχη κατά του φασισμού.

Αγωνιστής στη συνέχεια της αντίστασης κατά των κατακτητών στην Ελευσίνα, υπέστη διώξεις που τον έκαναν κάθε μέρα και πιο δυνατό.

Και ήταν δυνατός ο μπαρμπα-Βαγγέλης της καρδιάς μας γιατί δεν ξέχασε ούτε για μια στιγμή όσο ζούσε το Ψάρι τον τόπο που πρωτοείδε το φως της ζωής. Δεν ερχόταν συχνά στο Ψάρι, τον είχε συνεπάρει η ορειβασία και η φωτογραφία τοπίων, αλλά φρόντιζε ανελλιπώς μέχρι το θάνατό του στις 14/12/1978 (κάτι που συνέχισε και η αείμνηστη σύζυγός του Τασία), να στέλνει σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Ψαρίου τα δώρα του και την αγάπη του !   

Ο Βαγγέλης Τσάκος υπήρξε -κατά την ταπεινή μας άποψη- ίσως η σημαντικότερη μορφή του χωριού μας εκείνης της παλαιάς πλέον εποχής, γιατί η προσωπικότητά του ήταν σμιλεμένη με την άδολη αγάπη και το συναίσθημα που αναδύεται όταν δεν ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες …  

 

Δείτε σύντομο βιογραφικό του Β. Τσάκου

 

Ευχαριστούμε το Χρήστο Β. Παπαγεωργίου για τις όμορφες φωτογραφίες

 

Επιστροφή