Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
18/9/2018

Κωνσταντίνος Παπανδρέα Γαλάνης - Ο πρωτοπόρος οικολόγος του χωριού μας

Ο συγχωριανός μας συγγραφέας – Νομικός και εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Παπανδρέα Γαλάνης (1871 – 1943), υπήρξε μια εμβληματική μορφή για τα Ελληνικά γράμματα στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. Πολυσχιδής προσωπικότητα με ιστορικές πρωτοβουλίες, όπως η ίδρυση ενός εκ των πρώτων στην Ελλάδα παιδικών περιοδικών με την ονομασία «Η ΧΑΡΑ» το 1899, αλλά και   του εξαιρετικού βιβλίου του, με τίτλο « Η ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, υπό Κωνσταντίνου Α. Γαλάνη του Στυμφαλίου», που τύπωσε το 1901 στο Άργος.

Σήμερα χάρις στον συγχωριανό μας νομικό Κων/νο Δημ. Γαλάνη απόγονο του αείμνηστου Κων. Παπ.Γαλάνη, ο οποίος με ευλάβεια τηρεί το σπουδαίο αρχείο του, μαθαίνουμε κάτι που μας κάνει ακόμα περισσότερο περήφανους για τους προγόνους μας...

Στις 18 Απριλίου του 1910 (πριν 108 χρόνια  ! ) στο Ψάρι με πρωτοβουλία, νομική υποστήριξη και περίσσια οικολογική συνείδηση του Κων/νου Π. Γαλάνη, είχε ιδρυθεί «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΔΕΝΔΡΩΝ ΨΑΡΙΟΥ» (!!!). Στο καταστατικό που βέβαια συνέταξε ο αείμνηστος συγχωριανός μας, μεταξύ των άλλων στο δεύτερο άρθρο χαρακτηριστικά αναφέρεται :

- «Σκοπός του συλλόγου είναι η δενδροφύτευσις κατάλληλων τοπίων της περιφέρειας του χωρίου, η περιποίησις και η βελτίωσις δι’ εγκεντρισμού κτλ. των υπαρχόντων δένδρων»

Μέλος του συλλόγου μπορούσε να γίνει κάθε συγχωριανός, αρκεί σύμφωνα με το τέταρτο άρθρο του καταστατικού, να διακρίνεται αποκλειστικά για την αγάπη του για τα δέντρα !

Το καταστατικό ολοκληρώνεται με τη διατύπωση, πως ιδρυτές  του πρωτοποριακού συλλόγου, είναι
         «άπαντες οι κάτοικοι του χωρίου Ψάρι».

Μία από τις πρώτες ενέργειες του συλλόγου (σύμφωνα με έγγραφο που παρατίθεται) «Ο εγκεντρισμός των γκορτσιών», η μετατροπή δηλαδή των γκορτσιών που πάντα υπήρχαν σε αφθονία στο χωριό μας με μπόλιασμα σε αχλαδιές !

Ο Σύλλογος των φιλοδένδρων Ψαρίου, υπέβαλε στη συνέχεια αίτηση το Νοέμβριο του 1911 στον αρμόδιο υπουργό Εθν.Οικονομίας, με την οποία ζητούσε όπως ο Γεωργικός Σταθμός Τίρυνθας διαθέσει δωρεάν δέντρα στο σύλλογο του χωριού μας. Από τη συνέχεια της αλληλογραφίας προκύπτει ότι άμεσα, το Δεκέμβριο του 1911, ο εν λόγω σταθμός χορήγησε 580 δέντρα (!), τα οποία βέβαια φυτεύτηκαν στο χωριό μας.

Ίσως κανείς δεν γνωρίζει σήμερα, πόσα απ’ αυτά τα δέντρα (μετά και τη Γερμανική κατοχή και το κάψιμο του χωριού) εξακολουθούν να προσφέρουν τους καρπούς τους, τον ίσκιο τους και την ομορφιά τους στα αδιάφορα μάτια μας, εκείνο που είναι βέβαιο όμως είναι πως οι οικολόγοι πρόγονοί μας, μας άφησαν μια παρακαταθήκη που αξίζει να την ενστερνιστούμε και πάλι...

- Ενδιαφέρον για τον τόπο μας, οικολογική συνείδηση και ομόνοια... Όλα σε ένα !

Γιάννης Σκούρτης - www.psarikorinthias.gr

(Ευχαριστούμε θερμά τον συγχωριανό μας Νομικό κ. Κων/νο Δημ. Γαλάνη, για τη χορήγηση των στοιχείων και τη συνεχή συμπαράσταση)

 

Δείτε το καταστατικό του Συλλόγου

 

Δείτε παρακάτω έγγραφα, σχετικά με τις δραστηριότητες του συλλόγου

Επιστροφή