Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
16/1/2011

Αναγνώριση του χωριού μας ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Όπως είναι γνωστό, το χωριό μας κατά τη διάρκεια της κατοχής 1941-1944 υπέστη βαριές καταστροφές (κάψιμο σχεδόν του συνόλου των σπιτιών του χωριού) και εκτελέσεις πέντε (5) συγχωριανών από τις Γερμανικές αρχές κατοχής, εξαιτίας της αντιστασιακής Πατριωτικής στάσης των κατοίκων του. Σχετικά στοιχεία αναφέρονται σε άρθρο στην ιστοσελίδα μας  http://www.psarikorinthias.gr/newsDetailed.asp?id=94 . 

καθώς και στην στήλη των πεσόντων Ψαραίων με τα ονόματα των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατοίκων :      http://www.psarikorinthias.gr/fallen.html  

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΨΑΡΙΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ και ιδιαίτερα ο Πρόεδρός του ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΓΑΛΑΝΗΣ, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου το χωριό μας να αναγνωριστεί επισήμως – όπως άλλωστε ιστορικά δικαιούται- ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ,σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 18 του Νόμου 2503/1997 (ΦΕΚ 107/30-5-1997) :

 

« 5.Συνίσταται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, τριμελής επιτροπή που έχει ως αντικείμενο την υποβολή αιτιολογημένης πρότασης για τον χαρακτηρισμό των πόλεων και των χωριών εκείνων που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941 – 1944, ως «μαρτυρικών πόλεων» και «μαρτυρικών χωριών».

Η επιτροπή αποτελείται από έναν καθηγητή της Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ορίζεται από την οικεία σχολή του Πανεπιστημίου, έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ και τον Προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του Υπουργείου.

Ο χαρακτηρισμός γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης».

 

Μετά τα ανωτέρω, ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ την 27/1/2010 κατέθεσε φάκελο με τα επίσημα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν τα δεινά που υπέστη το χωριό μας κατά τη διάρκεια της κατοχής, στο Δημοτικό Συμβούλιο του  τότε Δήμου Στυμφαλίας, ο οποίος αφού μελέτησε το φάκελο, συνυπέγραψε το αίτημα του χωριού μας και το διαβίβασε στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο οποίο βρίσκεται ακόμα προς εξέταση.

Παράλληλα ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, κοινοποίησε το αίτημα του χωριού μας στους βουλευτές του νομού Κορινθίας. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ  έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να επανασυσταθεί η προβλεπόμενη από το νόμο τριμελής επιτροπή και να εξεταστεί το αίτημα του χωριού μας. Παράλληλα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του νομού μας κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ την  13/4/2010 κατέθεσε στη βουλή επερώτηση για το θέμα προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών.

 

 

  

Ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου 2000,  37 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας μας, έχουν  ιδρύσει το ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ & ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1940-1945, "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ" με έδρα τη Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων.
Σκοποί του Δικτύου είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του:

http://www.greekholocausts.gr/gr/index.php  
«Η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων για τη διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου για να μην ξαναγίνει πόλεμος, της μνήμης του Ελληνικού λαού για τη συνεισφορά του στον αγώνα για τη συντριβή του Ναζισμού και του φασισμού και της καταξίωσης των αγωνισθέντων, σφαγιασθέντων, εκτελεσθέντων, διωχθέντων, φυλακισθέντων, μαρτυρησάντων, βασανισθέντων κατοίκων των πόλεων και των χωριών τους κατά τη Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική Κατοχή της περιόδου 1940-1945.
Η προώθηση των αδελφοποιήσεων μεταξύ των μαρτυρικών περιοχών και η δημιουργία μονίμου δικτύου συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ αυτών και αντιστοίχων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια βαρβαρότητα και καταστροφή , για την κοινή και αποδοτικότερη διερεύνηση της ιστορίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, καθώς επίσης η δημιουργία Δικτύου στα πλαίσια του ευρύτερου ελληνισμού για τη στήριξη αντιστοίχων σκοπών σε διεθνές επίπεδο».

 

Καταδεικνύει νομίζουμε το σύνολο των ανωτέρω την σημασία που έχει για το χωριό μας, η αναγνώρισή του ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

Οποιαδήποτε παρέμβαση μεμονωμένη ή συλλογική εκ μέρους συγχωριανών ή φίλων του χωριού προς τα κέντρα αποφάσεων είναι καλοδεχούμενη και αναμενόμενη.

Ιδιαίτερη παρέμβαση αναμένουμε όμως και από το νέο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ, τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΔΕ, τον κοντοχωριανό μας από τον Ασπρόκαμπο Περιφερειακό Σύμβουλο κ.ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΡΑΧΟΝΤΖΙΤΗ, τον επίσης Περιφερειακό σύμβουλο και τέως Δήμαρχο Στυμφαλίας κ.ΚΩΝ/ΝΟ ΛΕΓΓΑ (ο οποίος έχει ήδη βοηθήσει τα μέγιστα για την ανάδειξη του θέματος) και βέβαια από τον Δήμαρχο Σικυωνίων κ. ΣΠΥΡΟ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. 

 

Η ημέρα που το χωριό μας θα αναγνωριστεί ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

-η οποία ελπίζουμε πως δεν θα αργήσει- θα είναι μια μέρα ιστορικού μνημόσυνου στους συγχωριανούς μας εκείνης της δύσκολης εποχής που με την αντίστασή τους μας έδωσαν παντοτινό παράδειγμα ανδρείας.

 

                                                                      ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ

                                                                                                 16/1/2011

 

 

 

Επιστροφή