Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
14/2/2017

14 Φλεβάρη. Μια μεγάλη ημέρα για το χωριό μας - Μιά άλλη προσέγγιση του Μαρτυρίου του Αγ.Νικολάου του εξ Ιχθύος της Κορινθίας

Ημέρα Μαρτυρίου του Αγίου Νικολάου του Εξ Ιχθύος της Κορινθίας η σημερινή και όλοι οι Ψαραίοι αισθανόμαστε για μια ακόμα φορά το μέγεθος της θυσίας του συγχωριανού μας Αγίου.

Ένα νέο παλληκάρι από ένα μικρό ορεινό χωριό φτάνοντας μέσα από αντιξοότητες στο κέντρο του τότε ακμάζοντος κόσμου, τα καταφέρνει καλύτερα κι από ότι θα προσδοκούσε.

Κερδίζει αρκετά χρήματα από τη δουλειά του, δημιουργεί μια όμορφη οικογένεια και όλα δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλά σε επίπεδο διαβίωσης …

Θα μπορούσαν τα πράγματα ενδεχομένως να πάνε ακόμα καλύτερα για τον ίδιο. Να κερδίζει περισσότερα χρήματα, να έχει απαλλαγές που δεν είχαν ούτε οι Μουσουλμάνοι γείτονές του, με μια απλή και μόνο δήλωσή του : - Ότι γίνεται Μουσουλμάνος.

Όμως όχι μόνο δεν σκέφτεται  κάτι τέτοιο, αντίθετα διαλαλεί μέχρι το φρικτό του τέλος ότι είναι Έλληνας και Χριστιανός αισθανόμενος προφανώς πολύ περήφανος και για τα δύο…

Πως όμως ένας επιτυχημένος άνθρωπος εκείνης της εποχής κατά την οποία ο Άγιος Νικόλαος μαρτύρησε (1554), αρνείται την ίδια του την επιτυχία και επιλέγει τον δύσκολο δρόμο ;

Μέχρι πρόσφατα γνωστή είχε γίνει η Θεολογική άποψη που όλοι γνωρίζουμε και καταγράφηκε με τον καλύτερο τρόπο από τον Άγιο Δαμασκηνό το Στουδίτη τέσσερα μόλις χρόνια μετά το μαρτύριο του Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος της Κορινθίας (1558)

Όμως έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά να καταγράφεται και η Ακαδημαϊκή άποψη για τον Άγιο Νικόλαο, το μαρτύριό Του και τους λόγους που τον εξώθησαν σ’ αυτή τη θυσία.

Μια τέτοια –πρώτη- καταγραφή είναι και αυτή που σήμερα παρουσιάζει η ιστοσελίδα του χωριού μας και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον (τουλάχιστον σε ένα μεγάλο της μέρος) αν εξαιρέσει κανείς κάποιες (άδολες) συγχύσεις ή παρερμηνείες που πιθανόν οφείλονται στην μη ακριβή γνώση της Θεολογικής άποψης…

Η καταγραφή αυτή προέρχεται από τα  Γενικά Αρχεία του Κράτους- Αρχεία Νομού Αρκαδίας και έγινε στα πλαίσια ενός ιστορικού συμποσίου με τίτλο «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» που έγινε στην Τρίπολη από 19-21 Σεπτεμβρίου του 2003.
Σχετικά με τον Άγιο Νικόλαο κατέγραψε η τότε Διευθύντρια του κέντρου λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Πολύμερου-Καμηλάκη με τίτλο «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΥΣΕΒΕΙΑ – Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΨΑΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ»

Η κ.  Αικατερίνη Πολύμερου-Καμηλάκη οδηγήθηκε σε ένα (θεολογικό) συμπέρασμα οδηγούμενη όμως από ένα γεωγραφικό λάθος, δεδομένου ότι το Ψάρι δεν είναι χωριό της περιοχής του Φενεού κι ως εκ τούτου, η καταγραφή της ότι στο χωριό μας και στα γύρω χωριά γιορταζόταν ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένη νεομάρτυρας, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Είναι βέβαια γεγονός ότι στην περιοχή του Φενεού εορτάζεται μέχρι και σήμερα ο εν λόγω Νεομάρτυρας και υπάρχει και Ναός Του εκεί.

Ένα στοιχείο όμως που προξενεί θετική εντύπωση είναι η καταχώρηση του έργου αγιογράφησης με θέμα τον Άγιο Νικόλαο τον εξ Ιχθύος, με δημιουργό τον αγιογράφο Κωστόπουλο, χωρίς όμως να αναφέρεται και που βρίσκεται αυτό το έργο.

Κατά τα λοιπά η καταγραφή της κ. Αικατερίνης Πολύμερου-Καμηλάκη σχετικά με τους Νεομάρτυρες και τους λόγους που τους εξωθούσαν στο μαρτύριο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και προσθέτει ενδεχομένως σημαντικά στοιχεία στη βιογραφία του συγχωριανού μας Αγίου.
Κι αυτό το αναφέρουμε ως μία προσθήκη στην πλευρά του μαρτυρίου του Αγίου Νικολάου που αφορά την άρνησή Του να προδώσει – εκτός της Χριστιανικής Του ταυτότητας – και την Ελληνική Του καταγωγή. Κάτι που -μάλλον- θα πρέπει στο μέλλον να τονιστεί.

  • Χρόνια πολλά για τη σημερινή ημέρα σε όλους τους όπου γης Ψαραίους και τους φίλους του χωριού μας, είθε ο Άγιος Νικόλαος από το Ψάρι να είναι προστάτης και συμπαραστάτης όλων μας, σε κάθε τι καλό !

 

Γιάννης Σκούρτης – www.psarikorinthias.gr

Επιστροφή