Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Προφήτης Ηλίας

Βόρεια, στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει του χωριού μας, βρίσκεται  το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Η κατασκευή του έγινε μετά την ανέγερση της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων, περίπου το 1850, επί διακονίας στο χωριό μας του Ιερέα Δημητρίου Αγγελόπουλου (π.1835 - 1891). Η εκκλησία  ήταν τότε μικρή και χαμηλοτάβανη , την χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού και ως καταφύγιο, οι δε  βοσκοί όταν τους έπιανε η βροχή ή το κρύο βρίσκαν εκεί απάγκιο.

Στο πόλεμο του 1940-44 το ξωκλήσι χρησιμοποιήσαν οι Γερμανοί – λόγω του στρατηγικού του σημείου- ως  φυλάκιο, παίρνοντας όμως φεύγοντας από εκεί και όλες τις φορητές εικόνες που υπήρχαν. Από το 1944-49 λόγω και του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία παρέμεινε σχεδόν κατεστραμμένο…

Η οικογένεια του συγχωριανού μας Ηλία Ι. Σταύρου (ο οποίος πέθανε στην Αμερική το 1948), μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ανακαίνισε εκ θεμελίων  το Ναό το 1950 στη μνήμη του εκλιπόντος, μεγαλώνοντάς μάλιστα το Ναό στις σημερινές του διαστάσεις. 

Στη συνέχεια στις 28 Σεπτεμβρίου 1966 εκπρόσωποι της τότε εκκλησιαστικής επιτροπής του χωριού μας, μετά από έρανο, ανάθεσαν στον αγιογράφο Παναγιώτη Π. Πάγκα  από το Άργος να κατασκευάσει τις εικόνες που υπάρχουν και σήμερα στο τέμπλο, ήτοι του Προφήτη Ηλία, του Ιησού Χριστού, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγ.Νικολάου του εξ  Ιχθύος και του Προφήτη Ηλία για το προσκυνητάρι. Οι εικόνες τοποθετήθηκαν την 20η Ιουλίου 1967 ημέρα εορτής του Προφήτη Ηλία.

Πολύ κοντά στην είσοδο του Ναού βρίσκεται ανασκαμμένο «τούνελ» μικρών διαστάσεων, αλλά ικανού βάθους. Η παράδοση αναφέρει ότι αυτό ανασκάφτηκε από παλαιό κάτοικο του χωριού που ονειρεύτηκε ή είχε πληροφορίες ότι εκεί υπήρχε θησαυρός…

Στο ξωκλήσι του  Προφήτη Ηλία εκτελέστηκε με ειδεχθή και απάνθρωπο τρόπο από τους Γερμανούς κατακτητές ο συγχωριανός μας Ανδρέας Ι. Βλάχος ένα νέο παιδί (31)  χρόνων, για  ασήμαντο  λόγο τον Ιούλιο του 1944.

Όλο το χωριό κάθε χρόνο την ημέρα εορτής του Προφήτη Ηλία (20η  Ιουλίου), ανεβαίνει στο ξωκλήσι του ΑηΛιά , απ’ όπου η θέα όλης της περιοχής είναι απεριόριστη.

Δείτε εδώ παλαιότερη καταχώρηση   με λεπτομέρειες για το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία

Δείτε εδώ το συμφωνητικό της παραγγελίας των εικόνων

Επιστροφή