Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
28/6/2010

Να θυμούνται οι παληοί, να μαθαίνουν οι νέοι - Από τον Παναή Σπυρίδωνα

  

ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΗΟΙ ,ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.

Με αφορμή τα περί ανάπλασης της πέρα βρύσης να θυμηθούμε οτι στο χωριό μας οι δρόμοι δεν ήταν πάντα ασφαλτοστρωμένοι και τσιμεντομένοι, ήσαν χωμάτινοι και επίσης υπήρχαν και πολλά καλντερίμια, πανέμορφα, που βρίσκονται κάτω απο τα τσιμέντα.
Μετά την απελευθέρωση απο τους Τούρκους όταν το χωριό απο το παλιοχώρι που ηταν στο μπρέκο ,αριστερά απο το διάσελο το καλλιανιώτικο, κατέβηκε εκεί που είναι σήμερα περίπου-γιατί κάηκε στην κατοχή απο τους Γερμανούς κατακτητές κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο- η κύρια ΑΓΟΡΑ ηταν γύρω απο τον ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ .
Εκεί λοιπόν ο δρόμος περίπου γύρω απο την εκκλησία έχει καλντερίμια θαμμένα κάτω απο τα τσιμέντα που είναι πολύ εύκολο και με μικρό κόστος να αποκαλυφθούν.
Ας το δουν οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες του Καλλικρατικού δήμου Σικυωνίων και ας το απαιτήσουν απ'αυτούς οι ψηφοφόροι.Ας δώσουμε στο χωριό το χρώμα που είχε κάποτε.
ΕΠΙΣΗΣ, στο διάσελο το καλλιανιώτικο, δεξιά, στον εσωτερικό δρόμο υπάρχουν πέτρινα αλώνια, δηλαδή χωράφια με λείες επίπεδες πέτρες όπου εκεί γινότανε το αλώνισμα και όταν το χωριό ήταν ακόμη στο παλιοχώρι,δηλαδή χιλιάδες χρόνια πριν.Ας τα αναδείξουμε και αυτά χωρίς να στερήσουμε την ιδιοκτησία των κυρίων τους.Τώρα και με τον Καλλικρατικό δήμο Σικυωνίων αν εμείς δεν βρούμε σύνδεση με το παρελθόν μας, το εφήμερο παρόν μας δεν θα έχει μέλλον ή στην καλύτερη θα είναι επενδεδυμένο με αυτές τις ομοιόχρωμες επενδυτικές -όχι τόσο αισθητικά καλές πλάκες. ΟΨΟΜΕΘΑ...

        ΠΑΝΑΗΣ 
EMAIL pspiridonlaw@yahoo.gr 


 

Επιστροφή