Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
2/9/2014

1η Γιορτή Σταφίδας & εγκαίνια Μονοπατιών Πολιτισμού στο Ψάρι – Η συνοχή & ο εθελοντισμός δημιούργησαν Πολιτισμό !

Πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο 30 & 31 Αυγούστου 2014, η 1η γιορτή Κορινθιακής σταφίδας και τα εγκαίνια των Μονοπατιών Πολιτισμού στο χωριό μας το Ψάρι.
Πολλοί άνθρωποι από τα αστικά κέντρα μυήθηκαν στα μυστικά του τρύγου και  του απλώματος της σταφίδας, περπάτησαν στα πανέμορφα μονοπάτια μας, θαύμασαν την  απέρριτη ομορφιά του Ψαραίϊκου τοπίου και  γνώρισαν τον  πολιτισμό και τις ρίζες της καταγεγραμμένης  ιστορίας της ευρύτερης περιοχής !

…και επειδή τίποτα στο Ψάρι δεν τελειώνει έτσι απλά, το βράδυ υπό τους ήχους των κλασσικών Δημοτικών τραγουδιών της Πελοποννήσου, όλοι πήραν μια ιδέα τη σημαίνει Ψαραίϊκο γλέντι, τι σημαίνει πραγματική ευωχία !

Είχαν βέβαια προηγηθεί τα  ατέλειωτα πατροπαράδοτα κεράσματα των γυναικών του χωριού μας που εντυπωσίασαν ξένους και ντόπιους, με την νοστιμιά και την ποικιλία τους, αλλά και με το ιδιαίτερα προσεγμένο ντεκόρ !

Το καλωσόρισμα των φιλοξενούμενών μας και η παρουσίαση της γιορτής  από τη Μαρία Λυκαργύρη, ήταν μια εξαιρετική έκπληξη – ένα δείγμα του τι μπορούμε όλοι να καταφέρουμε αν απλά το θελήσουμε- και βέβαια τα παιδιά μας οι εθελοντές του χωριού μας, εξέπληξαν τους πάντες με τη χορευτική τους δεινότητα και την αστείρευτη αγάπη τους για το Ψάρι !

Θα πρέπει να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  και ιδιαιτέρως στους ιδρυτές της κ. Κώστα & κ. Λυδία Καρρά, για ότι προσέφεραν στον τόπο μας αυτά τα τρία –σχεδόν- τελευταία χρόνια, μέσα από την πίστη που έδειξαν στο χωριό μας, την αγάπη τους και τη διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά.
Θέλουμε να τους πούμε, πως πάνω απ’ όλα αυτό που προσέφεραν στο χωριό μας, είναι ότι ταρακούνησαν τα λιμνάζοντα ύδατα και «έδειξαν» σε όλους μας πως μπορούμε πολλά να κάνουμε για τον τόπο μας, αρκεί να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να καταπνίξουμε τις «καφενόβιες φωνές» μέσα μας.

Επίσης θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην υπεύθυνη των μονοπατιών Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ κ. Κατερίνα Στεμπίλη για τη διαρκή στήριξη αλλά και την παρουσία της στη γιορτή μας καθώς και στο Μιχάλη Αντύπα για τη δουλειά και το ενδιαφέρον του για το Ψάρι. 

Στα παιδιά μας, τους εθελοντές του χωριού μας, οφείλουμε πολλές – πολλές ευχαριστίες για το εξαιρετικό τους παράδειγμα, για το διαρκές ενδιαφέρον και τη συνεχή δουλειά. Ήταν η πρωτοπορία στις εκδηλώσεις μας αλλά και το σίγουρο μέλλον του χωριού μας.

Στους συγχωριανούς μας μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού μας συλλόγου (Βασίλη Λυκαργύρη, Αντώνη Λέγγα, Δημήτρη Τζελέπη, Άγγελο Παπαδημητρίου αλλά και τον απερχόμενο- λόγω παραίτησης- Πρόεδρο Βασίλη Γαλάνη) πολλά-πολλά συγχαρητήρια για τις αστείρευτες δυνάμεις τους και την προσπάθεια να είναι παντού και να βοηθούν στα πάντα !

Μπράβο και στο νέο πρόεδρο της κοινότητάς μας τον Σπύρο Π. Γαλάνη και την οικογένειά του για την παραχώρηση του κτήματός τους στη διάθεση των φιλοξενούμενων του χωριού μας για τις ανάγκες της γιορτής !

Αφήσαμε τελευταία (μόνο στο αρθράκι αυτό) την Έλσα ! Την δική μας  Έλσα που είχε την ιδέα των μονοπατιών και της γιορτής σταφίδας και πάλεψε όσο κανένας μας για την πραγμάτωσή τους ! Η παρουσία της τα τελευταία χρόνια στο χωριό μας και η αγάπη της για τον τόπο καταγωγής της, είναι ένα υπόδειγμα φιλοπατρίας, που αν το είχαμε όλοι,  και το χωριό μας αλλά και η πατρίδα μας συνολικότερα, θα ήταν σίγουρα σε πολύ καλύτερη μοίρα …

Η γιορτή σταφίδας και τα μονοπάτια στο Ψάρι ήρθαν για να μείνουν και να υποδείξουν και νέες δράσεις…. Θα δείξει… Στο χέρι μας είναι !


- στην κεντρική πινακίδα των "μονοπατιών Πολιτισμού"

 


-στο αγροτικό, στο δρόμο για τον τρύγο

 


-Οι κυρίες Λυδία Καρρά & Κατερίνα Στεμπίλη στον τρύγο

 


-Η απεσταλμένη δημοσιογράφος της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" κ. Ελευθερία Αλαβάνου μαθαίνει τα μυστικά του τρύγου 

 


- στο άπλωμα της σταφίδας στ' αλώνια

 


- περπάτημα στο μονοπάτι της  Θεάς Ήρας

 


- Ανάπαυλα & θαυμασμός της θέας από το "βωμό της Ήρας"

 


-ανηφόρισμα για την "Κουρκούλα"

 


-Οι εμπνεύσεις των γυναικών του χωριού μας

 


-οι εθελοντές μας, προσφέρουν δώρα και χαμόγελα σους επισκέπτες μας

 


-Μπόνα, Ειρήνη & Κατίνα με τα κεράσματα ανα χείρας

 


- ο τσάμικος προσφορά & δώρημα από τους νέους του χωριού μας

 


-το γλέντι άναψε ...

 

- Ευχαριστούμε την Έλσα Σταματοπούλου & το Γιώργο Ι. Σκούρτη για την παραχώρηση φωτογραφιών
 

 

Επιστροφή