Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
28/7/2012

Οι "εργάτες του Κάναλου", καθαρίζουν τη βρύση - Παράδειγμα για μίμηση

 Την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 μια μικρή παρέα ξεκίνησε από το Ψάρι στις 7.00 π.μ., με προορισμό τη βρύση του «Κάναλου». Δεν ήταν όμως μια παρέα που ξεκίνησε να πάει στον «Κάναλο» για λόγους αναψυχής, αλλά γιατί, τις προηγούμενες ημέρες είχε διαπιστώσει την εγκατάλειψη στην οποία είχε περιπέσει η βρύση που είχε ξεδιψάσει για αιώνες ανθρώπους και ζωντανά του χωριού μας. Η ακλόνητη πίστη τους ότι ο σεβασμός στο νερό πρέπει να έχει πρωταρχικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων, τους ώθησε να αναζητήσουν την ιστορία της βρύσης και μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του χωριού μας, να προβούν στην ανιδιοτελή προσφορά:

- Τον καθαρισμό της βρύσης από κάθε άγριο δέντρο (συκιές, μουρτζιές κ.α.) που την είχε «εξαφανίσει» αλλά και από κάθε λογής σκουπίδι που τα χρόνια είχαν συσσωρεύσει.
 

Η ιστορία της βρύσης του κάναλου σύμφωνα με τις πληροφορίες παλαιοτέρων συγχωριανών μας χάνεται στο βάθος των χρόνων. Περίπου το 1850 φτιάχτηκε το πρώτο πέτρινο κομμάτι αριστερά όπως βλέπουμε τη βρύση με την όμορφη απλή γούρνα. Προστέθηκε γύρω στο 1930 το δεξιότερο κομμάτι για να προστεθεί αργότερα γύρω στο 1975 και η μεγάλη ποτίστρα για τα γιδοπρόβατα του χωριού μας. Η αστυφιλία που έδιωξε πολλούς ανθρώπους από το χωριό μας, αλλά πολύ περισσότερο άστοχες ενέργειες «ειδικών» που προσπάθησαν να ελέγξουν την ροή του νερού, είχαν σαν αποτέλεσμα την απαξίωση της πηγής, αλλά και την εξαφάνιση του νερού από τη βρύση εδώ και 25 περίπου χρόνια.
Ο σεβασμός όμως στο αγαθό που ονομάζεται νερό η απόλυτη σύνδεση του με τις ζωές των ανθρώπων, αλλά και η διαφαινόμενη μελλοντική έλλειψή του παγκοσμίως, έκανε την παρέα αυτών των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων να ξεκινήσουν μια διαδικασία καθαρισμού, με συμβολικό περισσότερο περιεχόμενο και σκοπό αφενός τον ευπρεπισμό της πηγής, αλλά παράλληλα το ξύπνημα των συνειδήσεών όλων μας αλλά και των αρμοδίων του Δήμου Σικυωνίων σχετικά με την εκ νέου ανεύρεση του νερού και την επαναλειτουργία της πηγής προς όφελος της κοινότητας.

Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν η σύσταση αυτής της συνειδητοποιημένης παρέας. Οι «εργάτες του Κάναλου» ήταν τέσσερις έγκριτοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με ιδιαίτερα μεγάλες περγαμηνές στο χώρο τους ο καθένας και με μεγάλο συγγραφικό έργο το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο. Όμως οι άνθρωποι αυτοί, ευρισκόμενοι για τις διακοπές τους στο Ψάρι, για λίγο άφησαν τις πένες τους και βρέθηκαν με σεβασμό και αγάπη στον «Κάναλο» για να προσφέρουν με τις όποιες σωματικές τους δυνάμεις οτιδήποτε χρήσιμο στην κοινότητα. Η μεγάλη τους αυτή προσπάθειά, θα έχει αποτέλεσμα αν αντιληφθούμε όλοι μας το βαθύτερο νόημά της:

- Σεβασμός στη γη που φιλοξενεί τις πρόσκαιρες υπάρξεις μας, σεβασμός στα αγαθά που απλόχερα αυτή μας χαρίζει. Σεβασμός στο νερό και σε ότι αυτό αντιπροσωπεύει για την επιβίωση όλων μας.

Οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας ήταν:

  • Η Μαίρη Λόλερ (Mary Lawlor) καθηγήτρια Φιλολογίας στο Muhlenberg College στην Πενσυλβένια των Η.Π.Α.

  • Ο Τζων Μακλούερ (John McClure) καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς της Νέας Υερσέης (Rutgers university , New Jersey) των Η.Π.Α.

  • Ο «δικός μας» Μπρους Ρόμπινς (Bruce Robbins) καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Columbia university της Νέας Υόρκης, και

  • Η συγχωριανή μας, Έλσα Σταματοπούλου Καθηγήτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    στο Columbia university της Νέας Υόρκης.

      
Η Μαίρη και ο Τζων είναι φιλοξενούμενοι του Μπρους και της ΄Ελσας αυτές τις μέρες στο χωριό μας, αντιλαμβάνονται όμως τον τόπο μας συνολικά – όπως μας είπαν- σαν τον ουσιαστικό τους πάροχο φιλοξενίας. Υπ’ αυτήν την έννοια ως ανταπόδοση της φιλοξενίας του τόπου μας, με χαρά συμμετείχαν στην ιδέα του Μπρούς και της Έλσας για τον καθαρισμό της πηγής του «Κάναλου».
                    
            

Να ευχαριστήσουμε από βάθους καρδιάς τους τέσσερις (4) αυτούς ανθρώπους για την ευεργετική για το χωριό μας παρέμβασή τους, να τους ευχαριστήσουμε για το παράδειγμά τους και ελπίζουμε η συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο Στυμφαλίας κ. Βαγγέλη Καρακούση για την έλευση την προσεχή Τρίτη ειδικού μηχανήματος του Δήμου, το οποίο θα αναζητήσει – μετά από υπόδειξη συγχωριανών που γνωρίζουν-την «φλέβα» του νερού, να ευοδωθεί. 
                
        

Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε να εκφράσουμε κι ένα μεγάλο μπράβο στον Πρόεδρο της Κοινότητάς μας Βασίλη Ι. Χουσελά, για την ενεργή συμμετοχή του στην όλη προσπάθεια.

Τελειώνοντας ας μας επιτραπεί να πούμε επίσης ότι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στην Μαίρη, τον Τζων, την Έλσα και τον Μπρους γιατί του έκαναν την τιμή να  παρίσταται στην συγκινητική τους προσπάθεια, αλλά και για το μάθημα αλτρουισμού που εισέπραξε απ’ όλους τους !

        

  www.psarikorinthias.gr

Επιστροφή