Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
11/3/2012

Επιστολή στον Ι. Κωλέττη από το Ψάρι στις 8 Φεβρουαρίου 1825

Στα ψηφιακά αρχεία της Ακαδημίας Αθηνών, και συγκεκριμένα στο αρχείο του   Ιωάννη Κωλέττη,  http://psifiakaarxeia.academyofathens.gr/ εντόπισε ο φίλος του χωριού μας κτηνίατρος Γιάννης Τζιμούλιας, από την όμορφη Τσαριτσάνη   Λάρισας  ένα έγγραφο που προφανέστατα – μετά από έρευνα – αποδεικνύεται ότι  αφορά το χωριό μας.

Το έγγραφο αφορά  την πολύ δύσκολη για το χωριό μας αλλά και την περισσότερη Πελοπόννησο εποχή του κατά τα έτη 1824 και 1825 εμφυλίου πολέμου, όταν οι Στερεοελλαδίτες Κυβερνητικοί με την προτροπή  του Κωλέττη

είχαν κατέβει στο Μοριά για «εκδίκηση» και «σύναξη» του Μοραΐτικου πλούτου.

Αν βέβαια το μίσος και η εχθρότητα που έδειξαν τότε στους Μοραΐτες, ο Κωλέττης, ο Γκούρας ο Μακρυγιάννης ο Διοβουνιώτης  και οι άλλοι «εισβολείς»

είχαν ξεσπάσει  κατά των Τούρκων κατακτητών,  πιθανότατα η χώρα μας να είχε ελευθερωθεί μια ώρα αρχύτερα …

Το έγγραφο έχει γραφτεί στο Ψάρι στις 8 Φεβρουαρίου του 1825 και το περιεχόμενο του αφενός εντυπωσιάζει και αφετέρου καταδεικνύει τα δεινά που εισέπρατταν οι προγονοί μας από τους Κυβερνητικούς εισβολείς.

Λέμε «εντυπωσιάζει» γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ κάποιοι από τους Στερεοελλαδίτικες που καταδυνάστευαν τότε το Ψάρι (πιθανότατα από το στρατό του Μακρυγιάννη) δείχνουν να μην δύνανται να υπομείνουν ούτε οι ίδιοι τα δεινά που επιφύλασσε ο «τοποτηρητής» όπως φαίνεται της Στυμφαλίας, Χριστόδουλος Ποριώτης στους Ψαραίους και ζητούν επιμόνως από τον Κωλέττη, να τους «σηκώσει» από το χωριό γιατί τα «όμματα τους (σημ. των Ψαραίων) αγριεύουν».

 

Ο Χριστόδουλος Ποριώτης, ήταν οπλαρχηγός του 1821 από τον Πόρο
της Τροιζηνίας που διέμενε στην Κόρινθο, και αν και με την ευρύτερη έννοια
Πελοποννήσιος, κατά τον εμφύλιο συντάχτηκε με τον Κωλέττη και τους Στερεοελλαδίτες.
Σύμφωνα με έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας με ημερομηνίες 8/12/1824 και 12/12/1824 (επιστολές του Χρ.Ποριώτη προς τον Κωλέττη) αυτός με τους στρατιώτες του βρίσκονταν το συγκεκριμένο χρονικό  διάστημα στη Στυμφαλία παρακολουθώντας τον Νικηταρά και τον Ιωάννη Νοταρά που ευρίσκοντο στο Καλιάνοι.

Από έγγραφο επίσης  (με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου  1824), κατοίκων  του Ψαρίου, προς τη Διοίκηση στο Ναύπλιο προκύπτει ότι το χωριό υπέστη πολλές καταστροφές και λεηλασίες εκείνη τη χρονική στιγμή πιθανότατα λοιπόν από το «ληστρικό ασκέρι» του Χριστόδουλου Ποριώτη.

 

Η επιστολή  – σύμφωνα με την Φιλόλογο-Ιστορικό   κ. Ελένη Γιαννακοπούλου η οποία έκανε την αποκρυπτογράφηση της – είναι ιδιαίτερα δυσανάγνωστη γιατί προφανώς ο αιτών είχε υποτυπώδεις γραμματικές γνώσεις.

   

      

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

 

Οι Κώστας Τζιανής και Γρηγόρης Αγραφιώτης  παρακαλούν

Τον Ιωάννη Κωλέττη  να φροντίσει για την απομάκρυνση των

στρατιωτών του [Χριστόδουλου] Ποριώτη, που με τις

αρπαγές τους εκφοβίζουν τους κατοίκους.

 

Δείτε το έγγραφο :


 

Και η «μετάφραση» του εγγράφου

(έχει τηρηθεί επακριβώς η ορθογραφία του κείμενου)

 

Εκλαμπρότατε
παρακαλούμε εις εμάς να σικόσις από τούτο το χοριό τους κουργιότες ότι τα καμόματά τους είναι ανιπόφερτα ει θα σκοτωθούμε.εξόν από ούλα τα άλα όπου κάμουν σίμερις απλώς,ο κακός Καρακατζούνης Ζουργιότης πίρε το τουφέκι του παρόντος νικοκύρη.εμεις με κάθε τρόπου επασκίσαμεν ως διαφέρομεν όπου ήταν φοβισμένοι,κλαφτή μιτη και όμματα τους αγρίεβουν.Καλέ πληροφορίες από τον μπορόντα αμυνόμενο

1825 Φλεβαρίου 8 Ψάρι

Διά του κ.Τζιμούλια Κοστατζανις

γλιγορις αγραφιοτις



Ευχαριστούμε  ιδιαιτέρως τον κ. Ιωάννη Τζιμούλια  για την αποστολή του εγγράφου

και την φιλόλογο-Ιστορικό  κ. Ελένη Γιαννακοπούλου για την απόδοση του κειμένου


www.psarikorinthias.gr     

 

Επιστροφή