Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
13/2/2012

14η Φεβρουαρίου - "κατεβάστε" το πρωτότυπο βιβλίο- κειμήλιο του 1930 για τον Άγιο Νικόλαο

Αύριο 14 Φεβρουαρίου είναι η  ημέρα ανάμνησης του Μαρτυρίου του καταγόμενου από το χωριό μας, Αγίου Νικολάου του Εξ Ιχθύος της Κορινθίας. Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για το χωριό μας, μια ημέρα που όλοι οι καταγόμενοι από το Ψάρι οφείλουμε με κάθε τρόπο να αναδείξουμε.

Η ανάδειξη της θυσίας του Αγίου μας, είναι ιερή μας υποχρέωση και πηγάζει αυτόματα, από την τύχη που είχαμε όλοι μας να ονομαζόμαστε συμπατριώτες του Αγίου .

Ας αρχίσουμε την προσπάθεια ανάδειξης Του, με το αυτονόητο, την παρουσία μας στο εκκλησάκι Του την ημέρα της εορτής.

Φέτος θα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή, κατά τη Θεία Λειτουργία να χοροστατήσει και πάλι, ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ.

Ο Σεβασμιότατος από την εποχή ανάληψης των καθηκόντων του ήδη, έχει δείξει έναν συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον  προβολής και ανάδειξης του βίου και του μαρτυρίου του Αγίου Νικολάου και θα πρέπει να θεωρούμε όλοι οφειλή μας,  τουλάχιστον τη συμπαράσταση σε αυτήν του την προσπάθεια.

 

Ήδη μετά την αγιογράφηση της οροφής του Ιερού Ναού από τον αγιογράφο Αλέξανδρο Νίκα, ένα έργο που ανάδειξε περίτρανα το σύνολο της υπάρχουσας αγιογραφίας, αντικαταστάθηκαν και τα υπάρχοντα από παλιά «εκκλησιαστικά έπιπλα» του Ναού, δηλαδή το παλιό εικονοστάσι μπαίνοντας αριστερά στην Εκκλησία και το «παγκάρι», με σκοπό την αισθητική σύμπλευσή τους με τα υπόλοιπα «έπιπλα» που ήδη είχαν αντικατασταθεί πέρσι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Το νέο παγκάρι προσέφερε ως δωρεά ο τέως Δήμαρχος Στυμφαλίας και νυν περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κων/νος Λέγγας και το εικονοστάσι αγοράστηκε με το υπόλοιπο των χρημάτων που συγκεντρώθηκε από την πώληση των φορητών εικόνων του Αγίου Νικολάου.  Στο νέο εικονοστάσι τοποθετήθηκε –για λόγους ανάδειξης της- η πιο παλιά υπάρχουσα στο χωριό μας εικόνα του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με παλαιότερους συγχωριανούς μας η εικόνα αυτή κατασκευάστηκε περίπου το 1930, όταν έγινε γνωστός ο Άγιος μας και θεωρούμε πως θα πρέπει και γι’ αυτό το λόγο, να της αποδίδονται οι προσήκουσες τιμές. 

 

Μια νέα παρέμβαση του Πολιτιστικού συλλόγου Απανταχού Ψαριωτών Κορινθίας – σε συνεργασία με την ιστοσελίδα μας- ελπίζουμε ότι θα ευοδωθεί πριν την εορτή του Αγίου. Ήδη κατασκευάζεται μεταλλική ταμπέλα με εικόνα του Αγίου Νικολάου και περίληψη του βίου του, η οποία πρόκειται να τοποθετηθεί στο δρόμο μπροστά από τον Ιερό Ναό, στη συμβολή των δρόμων για Σκοτεινή και Καλλιάνοι.

Σκοπός της τοποθέτησης της μεταλλικής αυτής ταμπέλας είναι να ενημερώνεται κάθε περαστικός για τον Άγιο Νικόλαο και τον Ναό του.

 

    Δείτε τη μεταλλική ταμπέλα

 

 

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου και επειδή αρκετοί συγχωριανοί έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να αποκτήσουν την πρώτη έκδοση  (του 1930) του βιβλίου που είχε εκδώσει ο Μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Ιεζεκιήλ «ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΑΝΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΞ ΙΧΘΥΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» (τύποις Φοίνικος) η οποία παραχωρήθηκε στην ιστοσελίδα μας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (στο οποίο φυλασσόταν ένα αντίγραφο), έχουμε σήμερα τη χαρά να διαθέτουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο αυτό το εξαιρετικό για κάθε συγχωριανό κειμήλιο.

  Για να κατεβάσετε το βιβλίο-κειμήλιο πατήστε εδώ


Παραθέτουμε επίσης παρακάτω σε μορφή
PDF και πάλι,την
ανακοίνωση του Εκκλησιαστικού συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα της εορτής.

 

Ήδη η ανακοίνωση της εορτής του Αγίου Νικολάου, αναρτήθηκε σε επίκαιρα σημεία σε πολλά χωριά και πόλεις της Κορινθίας με μέριμνα του Πολιτιστικού συλλόγου και στάλθηκε παράλληλα με μέριμνα της ιστοσελίδας μας, σε ηλεκτρονική μορφή σε πολλά e-mail διαφόρων ηλεκτρονικών μέσων της Κορινθίας, αλλά και σε Ιερές Μητροπόλεις ιδιαίτερα της Πελοποννήσου.

 

          ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΨΑΡΑΙΟΥΣ
          ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ !

 

 

Επιστροφή