Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
16/12/2011

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: -Τα ονοματεπώνυμα των ψηφοφόρων του χωριού μας το 1881 (και σχόλια)

Πως μπορεί να ήταν το χωριό μας το 1881, εκατόν τριάντα (130) δηλαδή χρόνια πριν από σήμερα ; Είχαν περάσει μόλις μερικές δεκαετίες  από τότε που η χώρα μας είχε ελευθερωθεί από τη σκληρή τουρκική δουλεία που είχε κρατήσει 400 χρόνια.

Το Ψάρι, όπως κι όλη η τότε Ελλάδα, αγωνιζόταν να ορθοποδήσει και να αποκτήσει δική του υπόσταση, μακριά από το ζοφερό παρελθόν…

Φανταζόμαστε τους τότε κατοίκους του χωριού – τους προγόνους μας- φουστανελοφόρους  και κάποιους ντυμένους στα «Φράγκικα» όπως τότε αποκαλούσαν το αντρικό ντύσιμο με παντελόνι.

Είναι λοιπόν σκόλη, πρωινό Κυριακής της 20 Δεκεμβρίου του 1881 και απ’ τα στενοσόκακα  του χωριού κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότεροι – όσο περνάει η ώρα- Ψαραίοι. Συγκεντρώνονται στο μόνιμο τόπο συγκέντρωσής τους εκείνης της εποχής, τη μικρή πλατεία που βρισκόταν μπροστά από το καμάρι του χωριού, την νεόκτιστη – μόλις το 1862- εκκλησία του Αγιο-Γιώργη. Κάθονται στο πεζούλι μπροστά από την είσοδο του Ναού και συζητούν έντονα (Ψαραίοι είναι ,ε να μην φωνάξουν και λίγο;) για το θέμα της ημέρας, που δεν είναι άλλο από τις Βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται εκείνη τη μέρα. Ο νυν πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξ. Κουμουνδούρος (1817-1883) αντιμετωπίζει τον πρώην του συνεργάτη και τώρα μεγάλο του αντίπαλο Χαρίλαο Τρικούπη (1832-1896).

Τα πολιτικά πάθη της εποχής έχουν εξάψει τους χαρακτήρες των ανθρώπων, αλλά στο χωριό μας είχαν μάλλον σπουδαιότερα πράγματα να αντιμετωπίσουν.

Ο καθημερινός αγώνας στα χωράφια και στα πρόβατα για να υπάρχει το καθημερινό ψωμί στο τραπέζι της οικογένειας, ήταν το κυρίαρχο πρόβλημα.

Που μυαλό λοιπόν για πολιτικές αντιπαραθέσεις και κουραφέξαλα…

 Άλλωστε το Ψάρι απείχε τότε τουλάχιστον ημέρας απόσταση από την πρωτεύουσα της επαρχίας την Κόρινθο ή την πρωτεύουσα του Νομού Αργολιδοκορινθίας το Ναύπλιο και για αυτό δύσκολα έφταναν ως εδώ τα πολιτικά πάθη της εποχής.

Γι’ αυτό χαρούμενοι όλοι οι συγχωριανοί για τη διαφορετικότητα της ημέρας, αστειεύονται μεταξύ τους, πειράζουν αλλήλους και γελούν με την ψυχή τους.

Τους βλέπουμε νοερά με τα μάτια που όλοι έχουμε για να αγναντεύουμε το παρελθόν να ξεκινούν κατά ομάδες με προορισμό το τότε εκλογικό κέντρο του χωριού, το μοναδικό  υπάρχον παντοπωλείο, του Αριστείδη Φιλ. Σταθακόπουλου (39 ετών). 

Ποιοί όμως είναι οι τότε κάτοικοι του χωριού μας, οι προπαππούδες μας;

Χάρη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, διασώθηκε έως σήμερα ένα ξεχωριστό ντοκουμέντο για όλους μας, οι εκλογικοί κατάλογοι του έτους 1881 του Δήμου Στυμφαλίας, της επαρχίας Κορινθίας, του Νομού Αργολιδοκορινθίας. Απ’ εκεί  αντλούμε ανεκτίμητες πληροφορίες για τους τότε κατοίκους του χωριού μας αλλά και όλης της Στυμφαλίας. Μαθαίνουμε τα ονοματεπώνυμα των 118 Ψαραίων ανδρών ψηφοφόρων (μόνον οι άντρες ψήφιζαν τότε), το όνομα του πατέρα τους, την ηλικία τους το 1881 και το επάγγελμά τους.

Γι’ αυτό μπορούμε σήμερα να’ μαστε σχεδόν βέβαιοι ότι βλέπουμε σε κείνες τις ομάδες που ξεκίνησαν απ’ τον Αγιο-Γιώργη για το Παντοπωλείο του Σταθακόπουλου κάποιους συγκεκριμένους Ψαραίους . Τα ονόματά τους, έκπληξη για κάποιους από εμάς σήμερα:

-         Κώστας Δούρος (του Γεωργίου μάλιστα), ποιμένας, 54 ετών

-         Γιάννης Καστανιώτης, γεωργός, 74 ετών

-         Γιάννης & Βασίλης Μπουδούρης, γεωργοί 25 ετών

-         Δημήτρης Παπαδημητρίου, γεωργός, 44 ετών

-         Παναγής Σπυρίδων, γεωργός, 30 ετών

-         Δημήτρης Σπυρίδων, γεωργός 44 ετών …

Από τους 118 ψηφοφόρους του χωριού μας, οι 96 ήταν γεωργοί, 18 ποιμένες, 3 στρατιώτες και 1 ο παραπάνω παντοπώλης. Εκεί εξαντλούνται τα τότε επαγγέλματα στο Ψάρι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Στυμφαλία, στην οποία ο εκλογικός κατάλογος αναφέρει ποικιλία επαγγελμάτων, όπως οπλοποιούς, κτηματίες, ράπτες, υπηρέτες, φλεβοτόμους (!), γανωτές, μυλωθρούς (!), σιδηρουργούς, δικαστικούς κλητήρες, ακόμα και ζωγράφους κατ’ επάγγελμα (1 στη Δούσια), αλλά και καταδίκους !

Το σύνολο των ψηφοφόρων της Στυμφαλίας, ανερχόταν στους 1043 οι οποίοι κατανέμονταν κατά χωριό ως εξής:

-         Μπάσι 108

-         Κασταναία 226

-         Λαύκα 209

-         Μπούζι 83

-         Καλλιάνι 64

-         Ψάρι 118

-         Ασπρόκαμπος 73

-         Δούσια 162

 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως την εκλογική εκείνη μάχη κέρδισε το κόμμα του Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση στις αρχές του 1882.

Βουλευτές της επαρχίας Κορινθίας, εκλέχτηκαν οι : Δημήτριος Τουρνάκης, Ευθ.Κανελλόπουλος, Αναστ. Δημητριάδης, Σπυρίδων Νοταράς & Δημ.Σταυρόπουλος.

 

 Η κυβέρνηση εκείνη του Χαρ. Τρικούπη, λόγω του διογκούμενου χρέους αποφάσισε να επιβάλλει δασμούς (επί του οινοπνεύματος και ζύθου, περί καπνού, περί σιγαροχάρτου, περί πετρελαίου, περί πυρείων (σπίρτα), περί παιγνιοχάρτων) και αύξηση των φόρων κατά 12%. Επιπλέον προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματος κατά 15-20%, εισήγαγε δε τη δραχμή στην Λατινική ένωση το Νοέμβριο του 1882 (Γαλλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Ελβετία) με την οποία καθιερωνόταν ως νομισματική μονάδα το γαλλικό φράγκο αντί της παλαιάς δραχμής. Τελικά βέβαια το 1893 η Ελλάδα, πάλι επί κυβερνήσεως Χαρ. Τρικούπη, επτώχευσε… (ας ελπίσουμε η σύγκριση των ανωτέρω με τη σημερινή συγκυρία να είναι μια απλή σύμπτωση …)

 

 

Ας γυρίσουμε όμως στο χωριό μας για να δούμε τα 51 οικογενειακά επίθετα που συναντώνται το 1881 στο Ψάρι (έχει διατηρηθεί η ορθογραφία των καταλόγων) :

 

-         Αλεξόπουλος (άτομα 2 γεωργοί)

-         Αλεξίου ( άτομα 2 γεωργοί)

-         Αναστασίου ( άτομο 1 γεωργός)

-         Αθανασίου ( άτομα 2 γεωργοί)

-         Βλάχος (άτομα 3 γεωργοί)

-         Βασιλείου ( άτομα 2 γεωργοί)

-         Γεωργίου (άτομα 3 γεωργοί)

-         Γεωργίτζας ( άτομα 1 γεωργός)

-         Γαλάνης ( άτομα 4 γεωργοί)

-         Γάτζινος ( άτομα 3 ποιμένες)

-         Διδασκάλου ( άτομα 2 γεωργοί)

-         Δημητράκη (άτομα 2 γεωργοί)

-         Δούρος ( άτομα 3 ποιμένες)

-         Ζώγκας (άτομα 4 γεωργοί)

-         Καστανιώτης ( άτομα 5 γεωργοί)

-         Καραγιάννης ( άτομα 3 γεωργοί)

-         Κολοβράκης ( άτομα 2 γεωργοί)

-         Κωνσταντίνου ( άτομα 3 γεωργοί)

-         Κουτζιούκος (άτομο 1 γεωργός)

-         Καραβάς (άτομα 2 γεωργοί)

-         Καρμπέρης ( άτομο 1 γεωργός)

-         Κυριαζής ( άτομο 1 γεωργός)

-         Λαυκιώτης (άτομο 1 γεωργός)

-         Λέγκας ( άτομα 3 γεωργοί)

-         Μπαρμπιτζιώτης ( άτομα 3 γεωργοί)

-         Μιτζόπουλος (άτομο 1 γεωργός)

-         Μπακαλής (άτομα 2 γεωργοί)

-         Μπρίλης ( άτομα 1 γεωργός)

-         Μπουδούρης ( άτομα 7 γεωργοί)

-         Μπεκρής ( άτομο 1 ποιμένας)

-         Ματζιώρος ( άτομο 1 ποιμένας)

-         Πάνου (άτομα 4 γεωργοί)

-         Πιντέρης ( άτομα 2 γεωργός & στρατιώτης)

-         Παπαδημητρίου ( άτομα 3 γεωργοί)

-         Πουλής ( άτομο 1 γεωργός)

-         Πετρόπουλος ( άτομα 2 γεωργός & στρατιώτης)

-         Παπαγεωργίου ( άτομα 2 γεωργοί)

-         Παπαδόπουλος ( άτομα 3, 2 γεωργοί- 1 στρατιώτης)

-         Παναγιωτάκης ( άτομο 1 γεωργός)

-         Ποτάκης ( άτομα 3 ποιμένες)

-         Παλυβός ( άτομο 1 ποιμένας)

-         Σπυλιόπουλος ( άτομα 2 γεωργοί)

-         Σταθακόπουλος ( άτομο 1 παντοπώλης)

-         Σταματόπουλος ( άτομα 5 γεωργοί)

-         Σταύρου ( άτομα 2 γεωργοί)

-         Σπυρίδων ( άτομα 3 γεωργοί)

-         Τζελέπης ( άτομο 1 γεωργός)

-         Φωτόπουλος ( άτομο 1 γεωργός)

-         Φίλης ( άτομο 1 γεωργός)

-         Χρηστόπουλος ( άτομα 2 γεωργοί)

-         Χουσελάς ( άτομα 6 ποιμένες)

 

Σήμερα αναρτούμε στην ιστοσελίδα του χωριού μας, τις σελίδες των εκλογικών καταλόγων που αφορούν το Ψάρι. Έχουν ως αρχή τον Α/Α 691 και περατώνονται στον Α/Α 808. Ελπίζουμε μέσα από την παράθεση των στοιχείων, κάποιοι να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν στοιχεία για τους προγόνους τους και να συμπληρώσουν έτσι το γενεαλογικό τους δέντρο.

Εξυπακούεται ότι κάθε συντοπίτης Στυμφάλιος που επιθυμεί να λάβει σε ηλεκτρονική μορφή τους εκλογικούς καταλόγους του χωριού του, με ένα απλό μήνυμα στην ιστοσελίδα μας , θα τους λάβει.

 

Δείτε τις σελίδες των εκλογικών καταλόγων αναλυτικά, πατώντας  στους παρακάτω συνδέσμους :

 

     Σελίδα 1 (εξώφυλλο)

 

Σελίδα 2 (α/α 691 – α/α 697)

 

Σελίδα 3 (α/α 698 – α/α 743)

 

Σελίδα 4 (α/α 744 – α/α 792)

 

Σελίδα 5 (α/α 793 – α/α 808)

 

* Να προσθέσουμε συμπληρωματικά, μιά πολύ εύστοχη παρατήρηση που κατέθεσε ο συγχωριανός μας Δημήτρης Μιλτ.Παπαδημητρίου:
- Δίπλα από τα ονόματα των ψηφοφόρων έχει μπεί σταυρός στους
ψηφίσαντες. Στα ονόματα των ποιμένων δεν υπάρχει σταυρός, δεδομένου ότι στις 20 Δεκέμβρη που έγιναν οι εκλογές προφανώς οι
ποιμένες βρισκόντουσαν στα χειμαδιά κι ως εκ τούτου δεν ψήφισαν.

 

---------------------------------------------------------------------------

Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την επιτυχή ανεύρεση αυτών των ιστορικών ντοκουμέντων που δίνουν ένα ακόμη φως στο Ψάρι που το κάψιμο των γερμανών μας αφάνισε πολλές πηγές ιστορικές, αν όχι όλες. Φαίνεται ότι πράγματι εκτός Ψαρίου πρέπει να αναζητήσουμε την όποια ιστορική πηγή.

Εκ μέρους της ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, θα ήθελα ένα αντίγραφο ηλεκτρονικά, ώστε μαζί με ένα μητρώο πανστυμφαλιακό που υπάρχει στη Λαύκα και είναι στρατολογικής φύσεως του 19ου αιώνα και τα αντίγραφα του μητρώου του Παπά- Τάκη που έχει ο γιος του ο Δημήτριος Δημητράκης να τα εκδώσουμε αυτοτελώς ή συμπληρωματικά με ένα οδοιπορικό της ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ με τα εννέα χωριά της που κάποια στιγμή θα φτιάξουμε. Επίσης ένα αντίγραφο να σταλεί και στο e-mail της αδελφότητος Ψαριωτών.

Και πάλι τα συγχαρητήρια μας.

 

Παναής 17/12/2011

EMAIL pspiridonlaw@yahoo.gr 

-----------------------------------------------------------

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΨΑΡΙΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Ένα μεγάλο μπράβο στην ιστοσελίδα του χωριού μας, για την
ανάρτηση των εκλογικών καταλόγων του 1881. Είναι ένα ιστορικό
ντοκουμέντο τεράστιας σημασίας για το χωριό μας αφού έρχεται να φωτίσει τις γνώσεις μας, σχετικά με τα πρόσωπα που κατοικούσαν στο χωριό μας τα τέλη του 19ου αιώνα.

 Ως Πολιτιστικός Σύλλογος ζητούμε ένα αντίγραφο του συνόλου των εκλογικών καταλόγων της Στυμφαλίας, για το αρχείο μας.

Οι σελίδες που αφορούν το χωριό μας θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, για χρήση από τους επισκέπτες.
Συνεχίζουμε να προσβλέπουμε στην ιστοσελίδα μας, προκειμένου να
αναδεικνύει και στο μέλλον, τόσο σοβαρά στοιχεία που αφορούν άμεσα το χωριό μας και την ιστορία του.

 

                                        Ψάρι 19/12/2011

              ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

                                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

                               ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Κ. ΓΑΛΑΝΗΣ

 

Επιστροφή