Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
24/8/2011

Μιά ιστορική Αγιογραφία για το χωριό μας

 

"Εις αιώνιον μνημόσυνον των ψυχών των τεθνεώτων ιδρυτών του Ιερού Ναού τούτου"

 

Μια συμβολική για το χωριό μας Αγιογραφία ήδη ολοκληρώθηκε από τον Αγιογράφο Αλέξανδρο Νίκα και πρόκειται εντός του επόμενου μήνα να τοποθετηθεί στο Ναό του Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος της Κορινθίας.

Απεικονίζει τους κατοίκους του χωριού το 1968 συγκεντρωμένους να προσφέρουν τον αποπερατωμένο Ιερό Ναό στον συγχωριανό προστάτη μας Άγιο Νικόλαο, με σεβασμό κατάνυξη αλλά και συγκίνηση.

Απεικονίζει μια – νοερή- συμβολική για την πρόσφατη ιστορία του χωριού μας στιγμή, όταν σύσσωμοι οι τότε κάτοικοι του χωριού- οι δικοί μας γονείς- μετά από πολλούς κόπους και θυσίες, σε πείσμα των δυσκολιών της εποχής κατάφεραν και έφτιαξαν τον δικό τους – τηρουμένων των αναλογιών- «Παρθενώνα».

Η πίστη τους, η ομόνοιά τους και η δύναμη της ψυχής που διέθεταν, τους έδωσαν την ελπίδα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Το αποτέλεσμα,  η αποπεράτωση του Ναού, δικαίωσε τις προσωπικές τους θυσίες και σήμερα αυτή η Αγιογραφία έρχεται – νομίζουμε- να τους αποδώσει  και την ιστορική δικαίωση.

Είναι μια Εικόνα – πρωτότυπο έργο τέχνης κυριολεκτικά-  το οποίο κοσμώντας τον Ναό του Αγίου μας, θα αποτελέσει στο μέλλον, σημείο αναφοράς του χωριού μας.

Το αντίτιμο της εξοφλήθηκε και πάλι με τρόπο συλλογικό – όπως άλλωστε άρμοζε σε μια τέτοια ιστορική εικόνα- μέσω της συμμετοχής των συγχωριανών στην αγορά των φορητών εικόνων που διατέθηκαν γι’ αυτό το σκοπό.

Ας αποτελέσει ευλογία για κάθε σπίτι Ψαραίου και φίλου του χωριού μας όπου γης αυτό το συμβολικό έργο Αγιογραφίας και η ατένισή του στο Ναό του Αγίου Νικολάου, ας θυμίζει σε όλους και ιδιαίτερα στις μέλλουσες γενιές Ψαραίων, αυτή την ιστορική στιγμή που απεικονίζει, αλλά και το συμβολισμό της.-   

 

Επιστροφή