Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
13/7/2011

«ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ – ΨΑΡΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΒΑΛΤΕΤΣΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» - του Σταύρου Β. Δούρου

Στα 1840 περίπου – λίγο μετά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό- μεταφερόμαστε νοερά μέσα από τη γλαφυρή διήγηση του συγχωριανού μας ΣΤΑΥΡΟΥ Β. ΔΟΥΡΟΥ (Ρίγκου), συνταξιούχου πλέον Αξιωματικού του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Τότε που κάποιοι πρόγονοί του, κτηνοτρόφοι, αποφάσιζαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους το ηρωικό Βαλτέτσι της Αρκαδίας και να αναζητήσουν καλύτερα βοσκοτόπια με μπόλικα νερά για τα «πράματά» τους.

Αυτή η αναζήτηση έφερε τους «αχαρούληδες»  στο Ψάρι. Είναι οι σημερινές οικογένειες των Γατσιναίων, των Δουραίων, Κυριακοπουλαίων, Τζελέπηδων, Τσελαίων, Χουσελαίων κ. ά. που αγάπησαν τον τόπο, ρίζωσαν και απετέλεσαν και αποτελούν και σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της Ψαραίϊκης ιστορίας.

Δεν νομίζουμε εκεί στο καθήκον, στα Πολεμικά πλοία που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Σταύρος να ξέχασε έστω και για λίγο, ποτέ το χωριό και τις παλιές ιστορίες που του είχαν διηγηθεί οι Βαλτετσιώτες πρόγονοί του.

Τα χρόνια όμως που περνούσαν καταστάλαζαν μέσα του – σαν το παλιό καλό κρασί του χωριού μας- την πεποίθηση ότι πρέπει να διασώσει όλη αυτή την ιστορία, όλη αυτή την κουλτούρα των κτηνοτρόφων. Και κατάφερε πολύ περισσότερα απ’ ότι κι ο ίδιος ήλπιζε…

… ξεκινάς να διαβάσεις το βιβλίο του «ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ – ΨΑΡΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΒΑΛΤΕΤΣΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ» και βρίσκεσαι μπροστά σε μια πραγματεία που όμοια της δεν θα μπορούσε να συγκεντρωθεί από τον όποιο συγγραφέα – ειδικό στα λαογραφικά θέματα- μόνο και μόνο γιατί ο Σταύρος διαθέτει όχι μόνο το χάρισμα της γραφής αλλά και το μεράκι για αυτό που γράφει και πολύ περισσότερο την εμπειρία της ίδιας της ζωής που τον γέννησε κτηνοτρόφο…

… το βιβλίο κάποια στιγμή όμως τελειώνει και ενώ δεν έχεις κενά, τα ‘ χεις όλα διαβάσει και καταλάβει, λυπάσαι γιατί το «όνειρο» τελείωσε…και σ’ αφήνει κάπου ανάμεσα στο Ψάρι, στο Βαλτέτσι ή στα βοσκοτόπια της Τροιζηνίας να αναρωτιέσαι αν πράγματι αυτή η πραγματεία του Σταύρου Δούρου, αποτελεί τη «βίβλο» όχι μόνο των Ψαραίων «αχαρούληδων» κτηνοτρόφων αλλά και των «γηγενών καβουριάνων» υπολοίπων συγχωριανών.

Βρεθήκαμε προ ημερών με τον Σταύρο στις εκλογές της «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΨΑΡΙΩΤΩΝ» και μιλήσαμε για το χωριό αλλά και το βιβλίο. Λίγα λόγια –ελάχιστα- από την πλευρά του για το βιβλίο και πολύ πάθος και αγάπη για το χωριό… αυτός είναι ο Σταύρος κι ας μου επιτρέψει να τον κατατάξω σ’ αυτούς τους «γραφικούς», που αν δεν υπήρχαν τούτη η χώρα δεν θα ‘χε να επιδείξει καμιά ιστορία, καμιά κουλτούρα, γιατί πρώτιστα ο Έλληνας υπήρξε αγρότης ,κτηνοτρόφος και ναυτικός και μετά όλα τα μετέπειτα…και αυτό διεξοδικά διέσωσε ουσιαστικά με το πόνημά του ο συγχωριανός μας ο Σταύρος.

Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως για το δικαίωμα που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του χωριού μας να «ανεβάσει» σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο του, προκειμένου όλοι οι συγχωριανοί αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος να γίνουν κοινωνοί  των «αχράντων» της ιστορίας του χωριού μας και ελπίζω να συνεχίσει να καταγράφει και να συμπληρώνει το «πάζλ» της ιστορίας του τόπου μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ 7/2011

 

--------------------------------------------------------------------

Σημείωση του συγγραφέα του βιβλίου:

-Μέλος από το Γατσιναίϊκο σόι, εξέφρασε την επιθυμία να μην δημοσιευτεί στο διαδύκτιο το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο αναφέρεται σε προγόνους του. (συγκεκριμένα σελ.124, τρίτη και τέταρτη σειρά κειμένου. Επίσης σελίδα 125 οι επτά τελευταίες σειρές, μέχρι και τις πρώτες πέντε σειρές της σελίδας 126).
Ως εκ τούτου και επειδή σαφώς και δεν ήταν στις προθέσεις του συγγραφέα, να θίξει οποιαδήποτε οικογένεια, ή να εκθέσει οποιονδήποτε και μάλιστα μη ζώντα (κάθε άλλο) παρακαλεί τους αναγνώστες του βιβλίου του να θεωρήσουν τα αναφερόμενα στα συγκεκριμένα σημεία του βιβλίου, ως μηδέποτε καταχωρηθέντα σ'αυτό.

12/8/2011

 

Επιστροφή