Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
1/7/2024

Σύσσωμο το χωριό μας πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του Νέου Μνημείου των Πεσόντων

Με ιδιαίτερα μεγάλη λαμπρότητα και με τον αναλογούντα στην περίσταση σεβασμό διενεργήθηκε χθες Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 στο χωριό μας η τελετή των αποκαλυπτηρίων του νέου Μνημείου των Πεσόντων.


Φωτο: Πέτρος Δ. Σταυρόπουλος

Η πολύ μεγάλη προσέλευση συγχωριανών μας, κατοίκων γειτονικών χωριών και φίλων του χωριού μας, λάμπρυνε ιδιαίτερα την ημέρα και κοινό στοιχείο ήταν η διάχυτη συγκίνηση όλων !

100 ακριβώς χρόνια μετά την εγκατάσταση στο χώρο του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου του παλαιού Μνημείου των Πεσόντων (1924), το Νέο Μνημείο με τη δημιουργία του, τίμησε και θα τιμά για πάντα τις ψυχές των Ηρώων προγόνων μας που τάχτηκαν στη ζωή να φυλάττουν Θερμοπύλες !

Κοινή πεποίθηση των παρισταμένων ήταν ότι την ιστορική στιγμή της τελετής, βρίσκονταν εκεί νοερά συγκινημένες, οι ψυχές όλων των πολεμιστών προγόνων μας. Επιτέλους το χωριό μας επιτέλεσε το χρέος του, έναντι εκείνων που από το χρέος κινούμενοι πρόσφεραν την ίδια τους τη ζωή.

Την τελετή των αποκαλυπτηρίων του  νέου Μνημείου τίμησαν με την παρουσία τους :

  •   Ο Υπουργός, πρώην αντιπρόεδρο της βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41  κ. Γεώργιος Σούρλας.
  • Οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Μαριλένα Σούκουλη – Βιλιάλη και Γεώργιος Ψυχογιός
  • Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αθηνά Κόρκα
  • Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σικυωνίων κ. Νικόλαος Σκαρμούτσος
  • Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας κ. Ευάγγελος Μπούρης
  • Ο Αντιδήμαρχος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Ευάγγελος Καρακούσης
  • Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννης Μυττάς
  • Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πρασίνου κ. Παναγιώτης Μπακόλιας
  • Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Σικυωνίων, δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Πιστεύος
  • Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βασιλική Ρέλια & Ελεάνα Κοτσίρη
  • Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιάτου κ. Αλεξάνδρα Αβραμοπούλου
  • Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λαύκας κ. Αθανάσιος Τζιανακόπουλος
  • Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νεμέας, πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Αλτανόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου. Ο π. Αθανάσιος χοροστάτησε στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ηρώων πεσόντων στο χώρο του Μνημείου.
  • Ο συγχωριανός μας τ. Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου κ. Ευάγγελος Σ. Φωτόπουλος
  •  Ο τ. Δήμαρχος Στυμφαλίας κ. Κων/νος Λέγγας
  • Η κ. Βασιλική Γιακουμάκη, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέλος της ομάδας Ανθρωπολόγων για τη δημιουργία του Μουσείου της Στυμφαλίας
  • Οι συγχωριανοί μας  καθηγητές του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης κ. Μπρους Ρόμπινς και κ. Έλσα Σταματοπούλου
  • Ο συγχωριανός μας κ. Άρης Σκούρτης πολιτευτής στο Ν. Κορινθίας με το ΣΥΡΙΖΑ
  • Η κ. Φωτεινή Καλαντζή πολιτεύτρια στο Ν. Κορινθίας με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

 

Την τελετή των αποκαλυπτηρίων παρουσίασε με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο η συγχωριανή μας Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ψαρίου κ. Κατερίνα Κ. Κυριακοπούλου

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η συγχωριανή μας καθηγήτρια φιλόλογος κ. Μαρία Β. Βλάχου. Λόγια μεστά, με νόημα και ουσία, άγγιξαν τις ψυχές όλων των παρισταμένων.

Εκ μέρους της Επιτροπής Ανασύστασης του Μνημείου των Πεσόντων, μίλησε ο Γιάννης Σκούρτης.


Ο Κώστας Γ. Λέγγας με παραδοσιακή στολή του Μοριά, μαζί με τον αδελφό του Αντώνη

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές της τελετής ήταν η ανάκρουση από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σικυωνίων, του Εθνικού μας Ύμνου και τα αποκαλυπτήρια στη συνέχεια του Μνημείου που διενεργήθηκαν από τον Πρόεδρο της Κοινότητάς μας κ. Βλάση Γαλάνη και τιμής ένεκεν τον ποιητή του χωριού μας κ. Γιώργο Χρ. Δούρο που είχε ζήσει μικρό παιδί τα γεγονότα της καταστροφής του χωριού μας από τους ναζί.

Στιγμές συναισθηματικής φόρτισης ζήσαμε όλοι, όταν το αστέρι της Δημοτικής μας παράδοσης Κων/νος Π. Τσαμαδός με τη συνοδεία της ορχήστρας του τραγούδησε το παραδοσιακό Ηπειρώτικο μοιρολόι «ΒΓΗΚΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΑΣΑ», το οποίο αναφέρεται στο χαμό ενός Έλληνα Στρατιώτη κατά το Έπος του 1940-41

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες :

  • Στον κ. Γεώργιο Σούρλα, από τον Αντιδήμαρχο Στυμφαλίας κ. Ευάγγελο Μπούρη. Στην αντιφώνησή του ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα του για την ανεύρεση των Ιερών οστών των Πεσόντων Ηρώων στα βουνά της Β. Ηπείρου και συγκίνησε με την αναφορά του στη «Μάνα των Πεσόντων» κ. Ερμιόνη Μπρίγκου, η οποία στην αυλή του σπιτιού της στο Σκουτάρι της Χιμάρας ενταφίασε τις σωρούς Κορινθίων Πεσόντων και μέχρι σήμερα ανελλιπώς τους προσφέρει τις απαιτούμενες τιμές
  • Στην κ. Έλσα Σταματοπούλου από τον πρώην Πρόεδρο του χωριού μας κ. Κυριάκο Θ. Κυριακόπουλο. Συγκινητική η προσφώνηση του κ. Κυριακόπουλου με την απαγγελία ποιήματος για τους Πεσόντες και επίσης συγκινητική η αντιφώνηση της Έλσας με αναφορά και παραλληλισμό της καταστροφής του χωριού μας με τις καταστροφές που υφίσταται σήμερα ο λαός της Παλαιστίνης.
  • Στον γιατρό του χωριού μας εδώ και 60 σχεδόν χρόνια κ. Χαράλαμπο Τούντα. Αν και ο κ. Τούντας δεν είναι πια γιατρός στο χωριό μας περισσότερο από μισό αιώνα, δεν έπαψε ποτέ στην ψυχή του χωριού μας να είναι παρών ! Για οικογενειακούς λόγους ο κ. Τούντας δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί, αν και το επιθυμούσε διακαώς.
  • Στον συγχωριανό μας κ. Σταύρο Β. Δούρο, Πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού εν Αποστρατεία και μέλος της Επιτροπής Ανασύστασης του Μνημείου, από τον πρώην Πρόεδρο του χωριού μας κ. Φώτη Ι. Δούρο. Ο συγκινησιακά φορτισμένος λόγος που απεύθυνε ο κ. Δούρος άγγιξε τις ψυχές όλων.
  • Στον κ. Στυλιανό Π. Γιαχουντή, επιχειρηματία στο χώρο της Ελληνικής Ναυτιλίας, μεγάλο χορηγό της κατασκευής του Μνημείου, από τον Κοινοτικό Σύμβουλο του χωριού μας κ. Σπύρο Γ. Λέγγα.


Ο κ. Γεώργιος Σούρλας παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα


Η κ. Έλσα Σταματοπούλου παραλαβάνει τιμητική πλακέτα από τον κ. Κυριάκο Κυριακόπουλο

Δάφνινα στεφάνια στο Μνημείο κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σικυωνίων κ. Νικ. Σκαρμούτσο, τον Πρόεδρο της Κοινότητάς μας κ. Βλάση Γαλάνη και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού μας Συλλόγου κ. Αντώνη Λέγγα

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με μουσική – ποιητική εκδήλωση, με την παρουσίαση στο χωριό μας της  Καντάτας «ΗΡΩΩΝ ΝΕΥΜΑΤΑ» σε σύνθεση του μέλους της Επιτροπής Ανασύστασης του Μνημείου κ. Βασίλη Γ. Πανόπουλου.
Μια πρωτοποριακή παρουσίαση που γέμισε το χώρο με μουσική και ποίηση των Νίκου Εγγονόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Κάλβου, Αργύρη Καράβα, Κώστα Καρυωτάκη, Μακρυγιάννη, Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Διονυσίου Σολωμού & Ιωάννη του Χρυσόστομου. Ενορχηστρωτής ο Δημήτρης Συκιάς, βαρύτονος ο Γιώργος Χουσάκος. Στο πιάνο ο Θοδωρής Κόρακας, στο τσέλο η Μυρτώ Δημητρουλοπούλου, στο κλαρινέτο ο Δημήτρης Τσαφαράς. Στην απαγγελία η συγχωριανή μας νεαρή δασκάλα κ. Γεωργία Αντ. Λέγγα. Το χωριό μας τους ευχαριστεί θερμά !

Η αναφορά του Βασίλη Πανόπουλου, ότι η μητέρα του η σεβαστή μας κ. Ειρήνη για πρώτη φορά στη ζωή της παρακολουθεί έργο του, συγκίνησε βαθύτατα όλους τους παρισταμένους, αλλά ιδιαιτέρως την ίδια την γλυκύτατη κ. Ειρήνη.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης με φροντίδα και έξοδα των 61 γυναικών του χωριού μας, παρατέθηκε δεξίωση σε όλους τους παρισταμένους. Πλούσιο μενού και εκλεκτό Ψαραίικο κρασί από την ταβέρνα «ΜΠΟΥΡΑΖΟΣ» ήταν το επιστέγασμα μια ιδιαίτερα επιτυχημένης εκδήλωσης !

Οι Ήρωες πεσόντες του χωριού μας, θα είναι πλέον για πάντα κοντά μας, μέσα από τις τιμές που αποφασίσαμε να τους αποτίνουμε. Ευτυχώς, η λήθη δεν νίκησε το καθήκον, η αμέλεια δεν νίκησε την αντίληψη της ευθύνης. Και είναι εντέλει το νέο μας Μνημείο, η εικόνα των πολλών πραγμάτων που μπορεί να καταφέρει η κοινότητά μας, όταν η δύναμη από την ένωση των πολλών εξελίσσεται σε δημιουργία.

Η Επιτροπή Ανασύστασης του Μνημείου των Πεσόντων ευχαριστεί θερμά, όλους όσους παρέστησαν στην χθεσινή μας εκδήλωση και ιδιαιτέρως όλους όσους με κάθε τρόπο συνέβαλαν στη δημιουργία του Μνημείου. Τα ονόματα των προσφερόντων θα αναρτηθούν άμεσα σε μόνιμη στήλη στην ιστοσελίδα του χωριού μας, ως εξαιρετικό παράδειγμα έκφρασης πατριωτισμού.

 

«… Το ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα σήμερα για σένα και για μένα,
οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό σ’ αυτούς που σήμερα αναπαύονται σε ξεχασμένους τάφους»

Τζορτζ Έλιοτ – Αγγλίδα συγγραφέας


Φωτο: Πέτρος Σταυρόπουλος 

Επιστροφή