Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
21/3/2024

Ολοκληρώθηκε ο φάκελος των εγκρίσεων του νέου Μνημείου των Πεσόντων του χωριού μας – Ξεκινά άμεσα η ουσιαστική δημιουργία του Μνημείου

Τέτοια εποχή ήταν πάλι πριν από 100 ακριβώς χρόνια … Άνοιξη, κοντά στην Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου του 1924. Είχε περάσει μόλις ενάμιση χρόνος από το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας και η απώλεια σε εκείνον τον μεγάλο πόλεμο 14 νέων παλληκαριών του χωριού μας, έκανε τους συγχωριανούς μας εκείνης της εποχής, με συγκίνηση, σύμπνοια και αίσθημα ευθύνης, να δημιουργήσουν το πρώτο Ηρώο του χωριού μας, προκειμένου να τιμήσουν τη θυσία τους.

 Αποφάσισαν να τοποθετήσουν το Μνημείο, στο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο σπουδαιότερος ιστορικός λόγος της επιλογής της συγκεκριμένης θέσης, ήταν η θέληση τους το Μνημείο να βρίσκεται παραπλεύρως του χώρου του παλιού Νεκροταφείου του χωριού, για τον συγκινητικό λόγο ότι στο χώρο εκείνο βρίσκονταν (και βρίσκονται ακόμα και σήμερα) θαμμένοι οι  συγχωριανοί μας Ήρωες -πολεμιστές της Ελληνικής παλιγγενεσίας του 1821 των οποίων δυστυχώς τα ονόματα δεν διασωθήκαν μιας και όταν δημιουργήθηκε το Ηρώο είχαν περάσει ήδη περισσότερα από 100 χρόνια από τότε (1821-1924). Ήταν οι πεσόντες Ψαραίοι πολεμιστές στο πλευρό του Γέρου του Μοριά, του Νικηταρά, του Παπανίκα και τόσων άλλων οπλαρχηγών, στις ιστορικές μάχες στα Δερβενάκια, το Λεβίδι, τον Αγιο- Σώστη το Βαλτέτσι, αλλά και αργότερα εναντίον του Ιμπραήμ στις σπηλιές του ΑγιοΘόδωρα  στον Σταυραετό…
Έτσι με αυτή τη σπουδαία συμβολική τους κίνηση απέτιναν  τιμές και στους «άγνωστους στρατιώτες» του χωριού μας του 1821 που με τη θυσία τους πρόσφεραν την Ελευθερία στους επιγόνους τους Ψαραίους. 
Αυτός ήταν και ο λόγος που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, δεν επέτρεψε την παραμικρή μετακίνηση του υπάρχοντος παλαιού Ηρώου, όμως ενέκρινε τη δημιουργία του Νέου Μνημείου των Πεσόντων παραπλεύρως του υπάρχοντος παλαιού.

Μετά και την ανωτέρω –τελευταία αναμενόμενη- εγκριτική απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την ουσιαστική δημιουργία του νέου Μνημείου των Πεσόντων του χωριού μας, στο χώρο που ανήκει ιστορικά.
Έτσι, οι -για περισσότερο από ενάμιση χρόνο- εντατικές προσπάθειες της αρμόδιας Επιτροπής Ανασύστασης του Μνημείου, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ο φάκελος των πολλών απαιτούμενων εγκριτικών αποφάσεων δημιουργίας του νέου Ηρώου κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες ταυτόχρονα ενημερώθηκαν για την άμεσα επικείμενη έναρξη των εργασιών δημιουργίας του Νέου Μνημείου.

Για το λόγο αυτό την περασμένη Παρασκευή 15/3/2024 ο Αντιδήμαρχος Στυμφαλίας κ.  Ευάγγελος Μπούρης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του χωριού μας Βλάση Δ. Γαλάνη και το σύμβουλο της Κοινότητας Σπύρο Γ. Λέγγα συναντήθηκαν στο χώρο δημιουργίας του Νέου Μνημείου με μέλη της Επιτροπής προκειμένου να ενεργοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του Ηρώου.


Οι παριστάμενοι έλαβαν γνώση των τελικών – μετά την παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων- σχεδίων του Μνημείου που αφιλοκερδώς  εκ νέου δημιούργησε ο συγχωριανός μας αρχιτέκτονας κ. Νίκος Στ. Δούρος και συζήτησαν τα διαδικαστικά θέματα.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπούρης, εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο Σικυωνίων  κ. Σπύρο Σταματόπουλο, αφού ενημερώθηκε, εξήρε την προσπάθεια του χωριού μας για τη δημιουργία του Νέου Μνημείου των Πεσόντων και δεσμεύτηκε για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας εκ μέρους του Δήμου μας όπου απαιτηθεί.  

Μετά από 100 ακριβώς χρόνια (1924 – 2024)  το χωριό μας, δημιουργεί το Νέο Μνημείο των Πεσόντων με την αναγραφή σε αυτό του συνόλου, των -σε όλους τους πολέμους- πεσόντων αναλυτικά κατά πολεμική περίοδο κι έτσι δίνει επιτέλους τέλος στην μεγάλη ηθική υποχρέωση του χωριού μας, έναντι των Ηρώων συγχωριανών μας που διαχρονικά έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία της Πατρίδας.

Η Επιτροπή Ανασύστασης του Μνημείου των Πεσόντων του χωριού μας, καθώς και τα παριστάμενα στη συνάντηση μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας Ψαρίου απευθύνονται σε όλους τους συγχωριανούς μας όπου κι αν βρίσκονται και τους καλούν, να σταθούν ηθικά κοντά σ’ αυτή την τελική φάση της προσπάθειας ! Το Μνημείο των Πεσόντων, είναι ένα έργο που λόγω του ιδιαίτερου συμβολισμού του, απαιτεί τη σύμπνοια αλλά και την εγρήγορση όλων μας !

 

  • Τα παραπάνω αναφερόμενα ιστορικά στοιχεία, προέρχονται από διήγηση του Μακαριστού παλαιού Ιερέα της Κοινότητάς μας π. Παναγιώτη Αρ. Δημητράκη (1908 – 1993)

 

Γιάννης Σκούρτης – www.psarikorinthias.gr

Επιστροφή