Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
27/10/2023

Πρωινό Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου του 1940 στο χωριό μας – Η ανακοίνωση του πολέμου

Πρωινό Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου του 1940 … Οι κάτοικοι του χωριού μας– οι προγονοί μας πατεράδες και παππούδες μας – όργωναν οι περισσότεροι τα χωράφια τους για να σπείρουν το σιτάρι της χρονιάς που ερχόταν …

Οι καμπάνες της Παναγίας και του Αγιογιώργη, άρχισαν να κτυπάνε σε πολύ γρήγορο ρυθμό, σημάδι για όποιον τις άκουγε πως κάτι πολύ σοβαρό συνέβαινε …

Όλοι βιαστικά ξέζεψαν τα ζωντανά τους, αφήσαν τα αλέτρια, τις λαιμαριές, τα τραβηχτά κι όλα τα σύνεργα της σποράς καταγής κι έτρεξαν με τ’ άλογα τους και τα μουλάρια τους στο χωριό να δουν τι συμβαίνει.

Σαν κεραυνός είχε πέσει στο Ψάρι το νέο ότι «κηρύχτηκε ο πόλεμος με τους Ιταλούς…». Από στόμα σε στόμα έφτασε κι η διαταγή, οι νέοι του χωριού να φύγουν αμέσως για την Κόρινθο, να παρουσιαστούν στο Στρατό !

Σαν έτοιμοι από καιρό, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, όλοι μαζί οι πολεμιστές προγονοί μας, ξεκίνησαν με ότι μέσο διέθεταν για την Κόρινθο. Επικρατούσε όμως ενθουσιασμός, περηφάνεια και διάθεση να «στείλουν το Μουσολινι πίσω στη Ρώμη !»


Οι περισσότεροι από τους ανωτέρω εικονιζόμενους συγχωριανούς μας
ήταν οι «πολεμιστές της Αλβανίας» - Φωτογραφία Ελσα Σταματοπούλου  

 

Το χωριό μας ήταν ένα μικρό- αλλά αντιπροσωπευτικό -  κομμάτι αυτής της ενέργειας «Ο Μουσολινι και οι Ιταλοί του πρέπει να πάνε από κει που ήρθαν». Γιατί όλη η Ελλάδα το είχε ήδη αποφασίσει. Δεν θα περάσουν οι εχθροί, δεν θα αγγίξουν ούτε σπιθαμή από το αγιασμένο Ελληνικό χώμα !

83 χρόνια πέρασαν ήδη από εκείνη τη μέρα του 1940. Τότε που οι νέοι της Ελλάδας φροντοφώναξαν στα βουνά της Β. Ηπείρου και αλλού με την ανδρεία τους, το ΟΧΙ στο φασισμό και την υποδούλωση !

Βροντοφώναξαν το ΟΧΙ στο σκοτάδι του ναζισμού και το ΝΑΙ στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία !

Κι ήταν οι πατεράδες και οι παππούδες μας αυτοί οι πολεμιστές της Ελλάδας ! Αυτοί που έκαναν όλο τον κόσμο να θαυμάσει τη γενναιότητα και το σθένος τους !

Κάποιοι όμως δεν γυρίσαν ποτέ από εκεί ! Έμειναν τα ηρωικά κορμιά τους στα άγρια βουνά, βορά των όρνιων αλλά και σύμβολα της μάχης για την αλήθεια, ενάντια στο ψέμα και την υποτέλεια !

 

 

 

 

Αλεξόπουλος Κων/νος του Βασιλείου
Πεσών στην El Daba της Αιγύπτου
στις 22/5/1942

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βλάχος Δημήτριος του Παναγή 
Πεσών στο ύψωμα Λυκογιάννη της
Β. Ηπείρου 
στις 27/11/1940

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σκούρτης Βλάσιος του Αριστείδη 
Πεσών στο ύψωμα 1074 στη Μπλέριζα
της Χιμάρας, στις 14/4/1941

 

 

 

 

 

 

 

 

Σωτηρίου Βασίλειος του Χρήστου – Πεσών στον Κόκκινο Λόφο της Β. Ηπείρου
στις 24/1/1941

 

Είναι οι Ήρωες νεκροί μας, ο φόρος του αίματος του χωριού μας σε κείνο το Έπος !

Το νέο Μνημείο των Πεσόντων του χωριού μας εκεί που τα ονόματα των πεσόντων του τόπου μας σε όλους τους πολέμους του Έθνους μας πρόκειται να γραφτούν για πάντα, μετά από απραξία δεκάδων χρόνων, αλλά και μεγάλες και χρονοβόρες διαδικασίες  βρίσκεται πλέον στην τελική του φάση όσον αφορά τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.
Με δρομολογημένο από την αρμόδια  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ το σύνολο των υπόλοιπων απαραίτητων παραμέτρων δημιουργίας του, απομένουν πλέον οι εγκρίσεις της Αρχαιολογίας (σχετικά με το υφιστάμενο Ηρώο που βρίσκεται στον Ι.Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου εδώ και 100 έτη και γι’ αυτό ΔΕΝ δύναται να μετακινηθεί) και στη συνέχεια της Ιεράς μας Μητροπόλεως, προκειμένου το Μνημείο, με ενσωματωμένο το παλιό Ηρώο να στηθεί στο χώρο που ανήκει, εκεί που οι πρόγονοι μας πριν έναν ολόκληρο αιώνα μετά λόγου γνώσεως είχαν επιλέξει, γνωρίζοντας (και λαμβάνοντας υπόψη τους) τα πολλά ιστορικά και συμβολικά στοιχεία που επέβαλαν την επιλογή του.

Οι Ήρωες νεκροί ενός τόπου, τιμώνται με την αναφορά των ονομάτων τους σε Μνημεία Πεσόντων που δημιουργούνται γι’ αυτό το σκοπό. Τιμώνται όμως πρώτιστα με την αντίληψη της σπουδαιότητας αυτής της ενέργειας, με την απαιτούμενη σύμπνοια, με την ανάληψη της ευθύνης και εν τέλει με την καθολική θετική συμμετοχή. Γιατί ασφαλώς πρόκειται για μια προσπάθεια που θα πρέπει να δημιουργεί συλλογικότητα και προπαντός αντίληψη της ιερότητας του σκοπού. 

Ζήτω το Έπος του 1940 - Αθάνατοι οι Ήρωες νεκροί μας !

 

 

Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο χωριό μας, προέρχονται από διήγηση του πατέρα μου Γιώργη Αρ. Σκούρτη (1914-2006), πολεμιστή του Έπους του 1940
 

Επιστροφή