Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
17/2/2023

Άρθρο του Θεολόγου κ. Φώτη Παπαγεωργίου για το βιβλίο «ΗΡΩΩΝ ΜΝΗΜΗ ΑΪΔΙΟΣ» του Γιάννη Γ. Σκούρτη

Άρθρο του εκλεκτού συντοπίτη μας από τη Λαύκα, Θεολόγου κ.ΦΩΤΙΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, το οποιο γράφτηκε  για την έγκριτη εφημερίδα «Η ΛΑΥΚΑ» του Συλλόγου της «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΛΑΥΚΙΩΤΩΝ»

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - έναν από τους πλέον πνευματικούς  ανθρώπους που έχει βγάλει ποτέ η Στυμφαλία -  γιατί κρίνει την έκδοση του βιβλίου για του Ήρωες του χωριού μας ως «…  μεγάλη και ιστορική για την ιδιαίτερη πατρίδα μας προσφορά»

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

        «Ανδρείοι εσείς που πολεμήσατε και πέσατ’ ευκλεώς»

                                                                            Κ.ΚΑΒΑΒΗΣ

 «ΗΡΩΩΝ ΜΝΗΜΗ ΑΪΔΙΟΣ» - Συγγραφέας: Γιάννης Γ. Σκούρτης  

 

Πλεόνασμα αγάπης – του εκλεκτού συμπατριώτη μας από το Ψάρι Γιάννη Σκούρτη -  προς τη Γενέθλια Γη και άρωμα ευγνωμοσύνης, τιμής και μνήμης προς τα ηρωικά τέκνα της, τους επωνύμους και ανωνύμους που «… τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» κράτησαν τιμημένες τις προσωπικές και Εθνικές ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ με τον αγώνα τους τον τίμιο και τον ηρωικό θάνατο τους.

Αισθήματα συγκίνησης, θαυμασμού και εθνικής υπερηφάνειας περικυκλώνουν την ψυχή του αναγνώστη του πονήματος υπό τον τίτλον : «ΗΡΩΩΝ ΜΝΗΜΗ ΑΪΔΙΟΣ» και υπότιτλον «Συμπλήρωση του Μνημείου των Πεσόντων στο Ψάρι Κορινθίας».

Ένα αφιερωματικό βιβλίο «… στην Ιερή μνήμη πεσόντων στους αγώνες της Πατρίδος Ψαραίων (από τους πολέμους του 1885 μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, τον αγώνα κατά της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974) και σε όσους έχουν ως ιδανικό την Ελευθερία της …»

Βιβλίο με το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο προλογικό του σχόλιο ο επιφανής πολιτικός Γιώργος Σούρλας, πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το έπος 1940-41 
«… ο συγγραφέας, ο εκλεκτός φίλος Γιάννης εκπλήρωσε ένα μεγάλο Ιερό χρέος με εθνικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό περιεχόμενο… βιβλίο με το οποίο στέλνει το δικό του μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και οφείλουμε πάντοτε να τιμούμε τους Ήρωες μας και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών μας για μια Ελλάδα ελεύθερη και περήφανη …»

Ένα έργο πνοής που αποτελεί κατάθεση ψυχής και καρδιακών βιωμάτων με αφετηρία άσβεστη εκ νεανικών χρόνων, γιατί μεταξύ των ηρωικώς πεσόντων έχει τη ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ να συγκαταλέγεται στενός προγονός του ο αδελφός του πατέρα του Βλάσης Αρ. Σκούρτης (1910 – 1941).

Ο συγγραφέας έχοντας μέσα του την αγάπη και τη φλόγα ψυχής, επεκτείνει την έρευνα του και μας δίδει τους καρπούς της εργώδους μελέτης για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, εξεχόντως Στυμφαλίας – Φενεού.

Ως γνήσια πνευματικός άνθρωπος καταγράφει ονομαστικά την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους φίλους και συγχωριανούς συνεργάτες που ενστερνίστηκαν τις αγωνίες και τον αγώνα για την ολοκλήρωση αυτού του πνευματικού πονήματος που δείχνει το χρέος όλων των Ψαριωτών, του «Συλλόγου Ψαριωτών» με την τεράστια προσφορά του, εξεχόντως των Νέων παιδιών μας με τις ευχές και ευλογίες της Πολιούχου του χωρίου ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας και του Εθνοΐερομάρτυρος Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος (Ψάρι) Κορινθίας του θαυματουργού.  

Μαζί με τις ευχαριστίες για την τιμή να μας συμπεριλάβεις μεταξύ των αποδεκτών του πονήματος σου, αγαπητέ Γιάννη, ολοκάρδιες οι ευχές μας και της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΛΑΥΚΙΩΤΩΝ, να είναι «καλοτάξιδη» η μεγάλη και ιστορική για την ιδιαίτερη πατρίδα μας προσφορά σου. 

 

ΦΩΤΙΟΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Επιστροφή