Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
31/1/2023

Δυο προσχέδια για το νέο Ηρώο του χωριού μας – Προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της δημιουργίας του

Προχωρούν οι διαδικασίες για την οφειλόμενη από το χωριό μας δημιουργία του νέου Μνημείου των Πεσόντων στους πολέμους της Πατρίδας Ψαραίων.
Στην αρμόδια περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο γραφείο του  περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, έχει ήδη σταλεί επιστολή από την επιτροπή ανασύστασης του Ηρώου του Ψαρίου Κορινθίας, συνοδευόμενη από αντίγραφο του βιβλίου «ΗΡΩΩΝ ΜΝΗΜΗ ΑΙΔΙΟΣ» για τις ενέργειες της.
Το γραφείο του Περιφερειάρχη στη συνέχεια, ενημέρωσε την καθ’ ύλη αρμόδια αντιπεριφέρεια Κορινθίας και θα αναζητηθεί γι’ αυτό το λόγο συνάντηση με τον νέο αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Χάρη Βιτινιώτη, προκειμένου να ενημερωθεί επίσημα και δια ζώσης για το αίτημα του χωριού μας.

Παράλληλα μετά από παράκληση της επιτροπής ανασύστασης του Ηρώου, ο γνωστός στο χωριό  μας Αγιογράφος & ζωγράφος κ. Αλέξανδρος Νίκας, ο οποίος εργάζεται ως σχεδιαστής Αρχαιοτήτων του Μουσείου  της Ακρόπολης, με προθυμία προσέφερε δυο σχεδιαστικές προτάσεις σχετικά με το νέο Ηρώο του χωριού μας.
Είναι δυο προτάσεις που θεωρούμε πως εντάσσονται εξαιρετικά στο χώρο του πίσω μέρους του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου του χωριού μας (πίσω από το Ιερό).

 

Τις προτάσεις αυτές και κάθε άλλη που πιθανόν θα κατατεθεί θα επεξεργαστεί τελικά αρμόδιο αρχιτεκτονικό γραφείο πριν από την οριστική  απόφαση.
Κεντρικό μέλος του νέου Μνημείου, για ιστορικούς λόγους προβλεπεται να είναι η σήμερα υπάρχουσα στήλη του Ηρώου και το σύνολο των πεσόντων προγόνων μας, να αναφέρονται εξειδικευμένα κατά πόλεμο με αναλυτικά στοιχεία – σύμφωνα με το παραπάνω βιβλίο- σε ξεχωριστές μαρμάρινες πλάκες.

Να τονίσουμε και πάλι πως η προσπάθεια για την ανασύσταση του Ηρώου του χωριού μας, χρειάζεται  την συμμετοχή όλων των συγχωριανών που αντιλαμβάνονται τον σπουδαίο για τον τόπο μας συμβολισμό.

Ας θυμόμαστε πάντα πως οι προγονοί μας σε πολύ πιο δύσκολες εποχές και συνθήκες  δημιούργησαν οχτώ (8) (!!) ολάκερες εκκλησιές -στολίδια στον τόπο μας, βασιζόμενοι κυρίως στην ομόνοια, στη διάθεση για προσφορά, στο ενδιαφέρον  για τον καλλωπισμό του χωριού μας και πάνω απ’ όλα στην λυτρωτική για τις παλαιότερες κοινωνίες συνήθεια την «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» που σίγουρα οι περισσότεροι θυμόμαστε.

Ας ελπίσουμε πως η γενιά μας θα δώσει τέλος σε μια μεγάλη ηθική εκκρεμότητα και θα προσφέρει ταυτόχρονα στις επόμενες γενιές του χωριού μας ένα σπουδαίο και με ιδιαίτερους συμβολισμούς έργο.

Επιστροφή