Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
5/1/2023

Η Ναυμαχία της Λήμνου, το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ και ο συγχωριανός μας Ήρωας

Ήταν μια μέρα σαν και σήμερα το 1913  πριν 110 χρόνια δηλαδή, όταν στα πλαίσια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου, ο θρυλικός  ναύαρχος του Πολεμικού μας Ναυτικού Παύλος Κουντουριώτης επικεφαλής του Ελληνικού στόλου, πάνω στο θωρακισμένο καταδρομικό «ΑΒΕΡΩΦ», κατατρόπωνε για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το τουρκικό ναυτικό.     

Το πρωινό  κείνης της μέρας, το φοβισμένο τουρκικό ναυτικό, αποτόλμησε μια έξοδο από τα στενά των Δαρδανελίων με την ελπίδα να ανακαταλάβει κάποια νησιά που είχε απελευθερώσει το ναυτικό μας το προηγούμενο διάστημα .  

Η σκληρή Ναυμαχία που ακολούθησε έμεινε στην ιστορία ως η «ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ», έστεψε για μια ακόμα φορά  με λαμπρές δάφνες τον Ελληνικό  στόλο και στάθηκε η αιτία οι Τούρκοι να μην ξανατολμήσουν πάλι έξοδο από τα στενά, αφήνοντας όπως αρμόζει την κυριαρχία του Αιγαίου πελάγους σ’ αυτούς που τους ανήκε από την αρχαιότητα.

Για όλον τον Ελληνισμό η 5η Ιανουάριου 1913 είναι μια πολύ μεγάλη μέρα, όμως το χωριό μας ιδιαίτερα, μπορεί -και πρεπει- να υπερηφανεύεται γιατί στην ένδοξη για τον Ελληνικό στόλο αυτή ναυμαχία, ο μοναδικός πεσών πάνω στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ,  ήταν ο συγχωριανός μας Ήρωας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΤΣΙΝΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ.
Ένα νέο παλληκαράκι που μοιραζόταν δυο πατρίδες, όπως οι περισσότεροι  καταγόμενοι από το Βαλτέτσι κτηνοτρόφοι συγχωριανοί μας. Τα καλοκαίρια στο Ψάρι και το χειμώνα στα χειμαδιά του Πόρου και του Γαλατά της Τροιζηνιας, βοηθώντας την οικογένεια του  με τα κοπάδια της. Κι οι δυο του ιδιαίτερες πατρίδες είχαν ευτυχως την πρόνοια να αναγράψουν το όνομα του στα υφιστάμενα Μνημεία των Πεσόντων.

Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ νεκρό του ΑΒΕΡΩΦ σ’ αυτή τη λαμπρή νίκη, ας μην ξεχάσουμε τον μοναδικό Ψαραίο πεσόντα του Πολεμικού μας Ναυτικού σε όλους τους πολέμους του Ελληνισμού.

Κι ας φροντίσουμε το όνομα του μαζί με το σύνολο των ονομάτων των υπολοίπων Ηρώων συγχωριανών μας να στολίσει το νέο Μνημείο των Πεσόντων, που – ας ελπίσουμε- θα έχουμε την πρόνοια και το ενδιαφέρον να δημιουργήσουμε …     

 

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο «ΗΡΩΩΝ ΜΝΗΜΗ ΑΙΔΙΟΣ – Συμπλήρωση του Μνημείου των Πεσόντων στο Ψάρι Κορινθίας» του Γιάννη Γ. Σκούρτη – Αθήνα 2022

Επιστροφή