Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
26/10/2022

«ΗΡΩΩΝ ΜΝΗΜΗ ΑΪΔΙΟΣ» - Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από την ιστοσελίδα μας το βιβλίο για τους Ήρωες πεσόντες του χωριού μας

Την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου 2022, συμπληρώνονται 82 χρόνια από την ημέρα που η Πατρίδα κάλεσε και πάλι τα παιδιά της να πολεμήσουν για την Ελευθερία της στα βουνά της Αλβανίας, εναντίον του Ιταλού εισβολέα.
Παράλληλα, συμπληρώθηκαν φέτος 100 χρόνια από το μοιραίο τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας με την αποχώρηση και των τελευταίων Ελλήνων στρατιωτών από την προαιώνια Πατρίδα Μικρά Ασία.

Και στους δυό πολέμους της Ελλάδας – όπως και σε όλους τους παλαιότερους αγώνες της Πατρίδας μας- οι συγχωριανοί μας Ψαραίοι, πολέμησαν με πάθος για την λευτεριά και πολλοί ήταν αυτοί που έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή σ’ αυτό το σκοπό.
Είναι οι Ήρωες του χωριού μας για τους οποίους όλοι καυχιόμαστε για τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση που επέδειξαν στην προάσπιση των ιδανικών του τόπου μας. Όμως ο θάνατος που παραμόνευε τα νιάτα τους, ζήλεψε τη γενναία θωριά τους. Τους θέρισε και άφησε τα νεκρά σώματά τους έρμαια στα πεδία των μαχών, εκεί που τα εγκατέλειψε δυστυχώς στη συνέχεια και η Πατρίδα …

Κι αργότερα ήρθαμε εμείς οι νεότεροι, που είμαστε λεύτεροι χάρη στη θυσία τους για να «ξεχάσουμε» να γράψουμε τα ονόματά τους στο Μνημείο των Πεσόντων του χωριού μας.

Πόση αδικία μαζεμένη, απέναντι σε Ήρωες ! Η γενναιότητά τους όμως αξίζει διαρκείς επαίνους κι όχι λήθη.

Μ’ αυτή τη σκέψη ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να συγκεντρωθούν, όσα καταγεγραμμένα στοιχεία υπάρχουν σχετικά με τη θυσία όλων των Ψαραίων Ηρώων, με την ημέρα, τον τόπο και τον τρόπο που πέρασαν στο πάνθεον των Αθανάτων της Πατρίδας.

Η πολυετής αυτή αναζήτηση σε αμέτρητα  αρχεία, βιβλία και σημειώσεις, σε αφηγήσεις απογόνων και σε πολλά άλλα στοιχεία, μετουσιώθηκε σήμερα και παρουσιάζεται σε ένα βιβλίο που έχει τον τίτλο :

          «ΗΡΩΩΝ ΜΝΗΜΗ ΑΪΔΙΟΣ» 
Συμπλήρωση του Μνημείου των πεσόντων στο Ψάρι Κορινθίας


(Αϊδιος μνήμη=Η παντοτινή μνήμη)

Αποτελεί μια προσπάθεια που καταγράφει αναλυτικά όλους τους πεσόντες των πολέμων της Πατρίδας (ακόμα και του επονείδιστου εμφυλίου πολέμου) καθώς και όλα τα υπάρχοντα-ευρεθέντα μέχρι σήμερα στοιχεία με παράθεση των πηγών κατά πεσόντα.
Η προσπάθεια αυτή βέβαια, δεν διατείνεται ότι είναι πλήρως ολοκληρωμένη. Θα αναμένει πάντα κάποιο νέο στοιχείο, κάποια καινούργια αφήγηση εκ των παλαιοτέρων ή των απογόνων των πεσόντων, προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Το βιβλίο έχει εμπλουτιστεί επίσης με την καταγραφή κατ’ αλφαβητική σειρά του συνόλου των 271  Κορινθίων πεσόντων κατά το έπος του ’40, με παράθεση αναλυτικών στοιχείων όπως τόπου γέννησης, τόπου και ημερομηνίας θανάτου, μονάδας στην οποία υπηρετούσε ο πεσών κτλ. όπως προέκυψαν από τα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού/ΓΕΣ.
Επίσης αναλυτικά αναφέρονται και οι Κορίνθιοι πεσόντες κατά τον πόλεμο της Κορέας και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Πολλές είναι επίσης οι καταχωρημένες αναλυτικές λίστες πεσόντων κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο αλλά και τον εμφύλιο, οι οποίες έχουν άμεση συνάρτηση με το Ψάρι και τη Στυμφαλία ευρύτερα. Στο βιβλίο αναφέρονται επίσης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία κατά πόλεμο.

Το βιβλίο για τους Ήρωες του χωριού μας, έχουμε την μέγιστη τιμή να το προλογίζει ο πρώην Υπουργός, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, κ.Γεώργιος Ι. Σούρλας, γνωστός στο Πανελλήνιο για τους αγώνες του προκειμένου να συγκεντρωθούν τα οστά των Ελλήνων πεσόντων στα βουνά της Αλβανίας, να ενταφιαστούν σε νεκροταφεία που δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό ή να δοθούν σε συγγενείς τους στην Ελλάδα.

Το ποσό που απαιτήθηκε για την έκδοση του βιβλίου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου, από δαπάνη του γράφοντος καθώς και φίλων –χορηγών. Αυτονόητο νομίζουμε είναι ότι η διάθεση του βιβλίου ΔΕΝ αποσκοπεί σε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος του γράφοντος.

Γράφτηκε με την ελπίδα να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων μας και να δημιουργήσει έτσι μια δυναμική υπέρ της συγκέντρωσης κάποιου ποσού, προκειμένου στη συνέχεια να ανασυσταθεί στην ουσία το ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ του χωριού μας με την αναγραφή όλων των ονομάτων των πεσόντων.

Αρκετοί ήταν οι συγχωριανοί και φίλοι του χωριού μας που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια, προκειμένου να λυθεί οριστικά αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα του χωριού μας. Να αναφέρουμε πρωτίστως ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Ψαριωτών Κορινθίας δια του Προέδρου του Αντώνη Γ. Λέγγα δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του σ’ αυτήν την προσπάθεια, δεδομένου ότι ήταν ήδη από παλαιότερα επιθυμία του συλλόγου να ανασυσταθεί το μνημείο !

Οι συγχωριανοί μας που εκδήλωσαν εξ αρχής την πρόθεση να μετέχουν  ενεργά στην πρωτοβουλία ανασύστασης του Μνημείου των Πεσόντων είναι οι εξής :

Σταύρος Β. Δούρος, Έλσα Σπ. Σταματοπούλου, Βασίλης Ι. Αλεξόπουλος, Γιώργος Χρ. Δούρος, Βαγγέλης Γ. Χουσελάς, Κώστας Χρ. Λέγγας, Παναγιώτης Δ. Δούρος, Χρήστος Β. Παπαγεωργίου, Δημήτρης Μ. Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Δ. Δημητράκης, Χρήστος Γ. Χρόνης, Γιάννης Μ. Παπαδημητρίου, Αριστείδης Γ. Σκούρτης & Παναγιώτης Γ. Σκούρτης.
 

Είναι βέβαιο ότι πολλοί περισσότεροι συγχωριανοί μας συμφωνούν με την προσπάθεια και γι’ αυτό θα αναμένουμε με χαρά κάθε νέα συμμετοχή :

Προτείνεται παράλληλα η δημιουργία επιτροπής συγχωριανών μας, η οποία θα διαχειριστεί τον τρόπο διάθεσης του βιβλίου καθώς και τα έσοδα απ’ αυτό, ορίζοντας ένα συμβολικό αντίτιμο πώλησης, καθώς και την διαχείριση των ποσών που θα προκύψουν από δωρεές συγχωριανών ή φίλων του χωριού. Το σύνολο του ποσού που θα συγκεντρωθεί με διαφάνεια θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού.

Ήδη ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος δήλωσε ότι προτίθεται να συνεισφέρει και οικονομικά σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς και οι συγχωριανοί μας Σταύρος Β. Δούρος και Γιάννης Φ. Δούρος οι οποίοι δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν από 500,00 € έκαστος για το σκοπό αυτό !
Ευχαριστούμε όλους από καρδιάς !

Ξεκινάμε, ελπίζοντας στην ευόδωση αυτού του ιερού για τον τόπο μας σκοπού και θα περιμένουμε τις προτάσεις και την αρωγή όλων των συγχωριανών μας για να συνεχίσουμε !

Επιστροφή