Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
16/10/2022

"Εκατό δρόμοι & μια νύχτα" - Για την εκδήλωση μας ενημερώνει ο Κώστας Χρυσ. Λέγγας

Πριν λίγες μέρες μέσω της ιστοσελίδας του χωριού μας, προτείναμε την εκδήλωση σχετικά με το βιβλίο "Εκατό δρόμοι & μια νύχτα" της Ευγενίας Φακίνου και τη σχέση του με τη Στυμφαλία. Την εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/10/2022 στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, παρακολουθήσαν οι συγχωριανοί μας Κώστας & Κατερίνα Λέγγα και είχαν την καλοσύνη να μας στείλουν πληροφόρηση σχετικά με την όμορφη εκδήλωση, αλλά και ενδιαφέρουσες απόψεις-προτάσεις με τις οποίες τουλάχιστον η ιστοσελίδα του χωριού μας σπεύδει να συμφωνήσει ασμένως …

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

 

«Εκατό δρόμοι και μια νύχτα», το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου  που μας χάρισε ένα αλησμόνητο οδοιπορικό στην μαγική πλευρά της αγαπημένης ορεινής Κορινθίας.
Αυτή η φράση ήταν που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ,τη περιέργεια ,τον καλώς εννοούμενο εγωισμό, ότι είμαι και εγώ κομμάτι αυτής της μαγικής πλευράς ,για να παραβρεθώ στην μάζωξη των φορέων  που είχε σαν θέμα όπως έλεγαν  στην ανακοίνωση τους ,συζήτηση και ανάλυση του βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου.

Ευγενία Φακίνου λογοτέχνης και γραφίστρια ,γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, ενδεικτικά αναφέρω βιβλία που έχει γράψει:
"Ντενεκεδούπολη", "Έρως, θέρος, πόλεμος"," Τυφλόμυγα" κ.α. Το βιβλιο "Εκατό δρόμοι και μια νύχτα" το έγραψε το 1997, εχει εξοχικό σπίτι στο χωριό Βελλίνα στην ορεινή Κορινθία δίπλα μας ,  στη συνάντηση αυτή δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Σε μια τοπική εφημερίδα στο Κιάτο διάβασα για την εκδήλωση  και με την σύζυγο μου αποφασίσαμε να πάμε. Στην αρχή της συζήτησης δείχναμε  να είμαστε "ξένοι", σιγά-σιγά όμως όσο προχωρούσε η ανάλυση του βιβλίου, έδειχνε ότι κάπου χωρούσαμε και εμείς. Όταν νοιώσαμε την ανάγκη να πούμε και εμείς κάτι εκεί, είπαμε ότι το βιβλίο δεν το έχουμε διαβάσει αλλα ήρθαμε εδώ γιατί ελπίζαμε ότι κάτι θα μας άγγιζε κάτι θα μας ξύπναγε μνήμες από αφηγήσεις  με παραμύθια με ιστορίες και ξωτικά που μας τρόμαζαν αλλα και μας γοήτευαν .
Ρώτησαν από που είμαστε. Όταν τους είπαμε από το Ψάρι έδειξαν κάποιοι να γνωρίζουν καλά το χωριό μας. Συγκεκριμένα ο Θανάσης ένας νέος άνθρωπος που έχει δεσμούς με το Κεφαλάρι και παλεύει μέσα από το Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας.
Όσοι δεν γνώριζαν που πέφτει το χωριό μας  τους δείξαμε, όταν βγήκαμε στη βεράντα του Μουσείου που βλέπει τη μεριά της λίμνης για να δούμε την πανσέληνο και έτυχε εκείνη την ώρα να βγαίνει το φεγγάρι από τον Σταυραϊτό και να φωτίζει τη λίμνη.
Η φράση "αχ εσείς οι Ψαραίοι..." που ακούστηκε,  πίστεψα ότι ήταν για κάτι άσχημο που είχαν μάθει για μας, αλλά, η κυρία Κατερίνα Γώγου που την είπε μου εξήγησε ότι εσείς, έχετε πολιτιστικούς συλλόγους, σάϊτ και έχω μάθει ότι είστε ένα όμορφο χωριό.

Ψαραίοι, κάποιοι μας βλέπουν, κάποιοι μας προσέχουν, κάποιοι περιμένουν ...
Πολιτιστικοί σύλλογοι, δημοτικοί κοινοτικοί άρχοντες, συγχωριανοί του χωριού μας και της πόλης, πρέπει να αγκαλιάσουμε τέτοιες εκδηλώσεις και να διοργανώσουμε νέες , μπορούμε να γίνουμε το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής .
Για να μην μας κατηγορήσουν κάποιοι για τοπικισμό, θέλω να τονίσω ότι αυτή η ομάδα των ανθρώπων που μια όμορφη κυριακάτικη φθινοπωρινή μέρα διάλεξε την Στυμφαλία για να την "σπαταλήσει", θα έδειχνε τον ίδιο ενθουσιασμό αν είχε μπροστά της Ντουσιαϊτες, Καλλιανιώτες, Λαυκιώτες,Ασπροκαμπίτες, κ.α., γιατί στο πρόσωπο μας έδειξαν ότι αγαπούν τιμούν κάθε άνθρωπο που κατοικεί σε τούτη εδώ τη μαγική πλευρά της αγαπημένης ορεινής Κορινθίας .

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στη συγγραφέα του βιβλίου. 

Να είστε όλοι καλά!!!  

 

Κώστας Χρυσ. Λέγγας                                                  

Επιστροφή