Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
7/10/2022

"Εκατό δρόμοι & μια νύχτα" το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου και η σχέση του με τη Στυμφαλία

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Carpe librum» & το βιβλιοπωλείο «Το μπλε γιασεμί», η Πλανόδια Λέσχη Ανάγνωσης & το βιβλιοπωλείο Bookworld και τo Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας,

Σας προσκαλούν στη Στυμφαλία, στη σκιά της Ζήρειας, για να μιλήσουμε για το μυθιστόρημα «Εκατό δρόμοι και μια νύχτα» που έγραψε η Ευγενία Φακίνου χαρίζοντάς  ένα αλησμόνητο οδοιπορικό στη μαγική πλευρά της αγαπημένης ορεινής Κορινθίας.


Φωτογραφία: Νίκος Αντωνόπουλος

 

Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Κυριακή 9/10/2022, 5μμ έως την ανατολή της Πανσελήνου.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η φίλη Διώνη Δημητριάδου, ποιήτρια, βιβλιοκριτικός και συνυπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Την ίδια μέρα, στις 11.30 πμ θα μαζευτούμε στον Πλάτανο στο Κεφαλάρι για να συζητήσουμε με το Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας για περιβαλλοντικά και άλλα θέματα της περιοχής, να περπατήσουμε και να δροσιστούμε στις βρύσες του χωριού.

«[…] Υπάρχει εκεί μια βρύση που τη λέμε Γκούρα στ’ αρβανίτικα -πάει να πει Κρύα.[…]

Οι παλιοί λέγανε -εμείς δεν τα πιστεύουμε αυτά- ότι καθημέρα, την ίδια ώρα πάντα, το νερό λιγοστεύει, γιατί το στοιχειό της βρύσης βάνει το πόδι του μπροστά στην τρύπα και φράζει το νερό. Έτσι λέγανε οι παλιοί. […]

-Εσύ το έχεις δει ποτέ; ξαναρώτησα.

-Ποτές. Όμως το νερό λιγόστευε τ’ απογεύματα.»

Ευγενία Φακίνου, «Εκατό δρόμοι και μία νύχτα», Εκδόσεις Καστανιώτη

 

Eίναι δυνατόν στην εποχή μας αρχιτέκτονες, πλανόδιοι μουσικοί, σκιτσογράφοι, νοικοκυρές, ερασιτέχνες ραδιοπειρατές, αγρότες, συγγραφείς, ταχυδρομικοί διανομείς, τρεμάμενοι αγιογράφοι και τεχνίτες μωσαϊκών να συζητούν για φαντάσματα; Eίναι δυνατόν κάποιοι που πέθαναν άωροι, αδικαίωτοι κι αδικοσκοτωμένοι να εμφανίζονται ως φαντάσματα και να απαιτούν δικαίωση; Kαι τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη λίμνη Στυμφαλία και τη νήσο Ύδρα; Mε τον Aνδρέα Kαρκαβίτσα και τον Iπποκράτη; Tον Παυσανία και τον Eβλιά Tζελεμπί; Tην Πολυξένη της Tροίας και τον Θεόδωρο Kολοκοτρώνη;  Kαι οι φωτιές στα υψώματα; Πώς συνδέονται; Mα σε ένα βιβλίο φαντασμάτων οι αποκαλύψεις δε γίνονται ποτέ στο οπισθόφυλλο.

 

Επιστροφή