Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
23/2/2022

Πως βρέθηκαν «Γλάροι» στο ορεινό μας χωριό - Μια ανασκόπηση της σχέσης του χωριού μας με το Πολεμικό Ναυτικό - Από τον Σταύρο Β. Δούρο (Συμπλήρωση από το Δημ. Μ. Παπαδημητρίου)

Οι άνθρωποι του χωριού μας λόγω της ορεινής τους καταγωγής, ήταν πάντα άνθρωποι με ροπή στην αναζήτηση και το καινούργιο. Ακολουθώντας τη μοίρα όλων των υπολοίπων ορεινών πληθυσμών, αναζητούσαν και οι ίδιοι την καλυτέρευση των δύσκολων συνθηκών της ζωής τους.

Για να πετύχουν τους στόχους τους, προσπάθησαν να «κυριεύσουν» διαχρονικά, ακόμα και χώρους που δεν έμοιαζαν συμβατοί με την ορεινή τους καταγωγή.

Ένας τέτοιος χώρος που κατέκτησαν οι συγχωριανοί μας, ήταν και το Πολεμικό μας Ναυτικό !  Έμοιαζε ένας φαινομενικά «παράταιρος» για τους ορεινούς χώρος, στον οποίο όμως οι Ψαραίοι τα κατάφεραν και σταδιοδρόμησαν και εκεί επάξια !

Δεν μπορούμε βέβαια να μην κάνουμε τους ιστορικούς παραλληλισμούς αναζητώντας και τη σχέση των μακρινών μας προγόνων με το υγρό στοιχείο.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Όμηρο, οι Αρχαίοι μας πρόγονοι Στυμφάλιοι, μέσω «νηών» που τους παρείχε ο Ατρείδης Αγαμέμνονας έφτασαν κωπηλατώντας στην Τροία και αφού ως «αγχιμαχηταί» (για μάχες σώμα με σώμα), συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάληψή της, επέστρεψαν στην πατρίδα και πάλι  κωπηλατώντας.
Όπως επίσης ότι οι υπό τον Στυμφάλιο στρατηγό Σοφαίνετο συμπατριώτες μας μετά τη μάχη στα Κούναξα - σύμφωνα με την Kάθοδο των Μυρίων του Ξενοφώντα - έφτασαν  οδοιπορώντας μέχρι να βρεθούν στη «θάλαττα»,   για να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια τις σωτήριες «νήες» μαζί με τους άλλους ορεινούς Αρκάδες για την επιστροφή τους από τον Εύξεινο Πόντο στην κυρίως Ελλάδα.

Κάθε πράγμα επομένως έχει και την ιστορική του εξήγηση και ο συγχωριανός μας Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Ε.Α. Σταύρος Βασ. Δούρος (Ρίγκος), ως «φύσει και θέσει» αρμόδιος, ανέλαβε να μας εξηγήσει, πως στα χρόνια μας, οι βουνήσιοι όχι μόνο κατέβηκαν στη θάλασσα, αλλά την «κυρίευσαν» κιόλας !

www.psarikorinthias.gr

 

ΑΠΟ ΣΤΕΡΙΑΝΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΙ …

Εκτιμώ πως αξίζει να αναφέρουμε μερικά απ’ αυτά τα πρόσωπα που άσκησαν ή ακόμα ασκούν το Αξίωμα του Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), με απώτερο σκοπό να υπάρχουν καταχωρημένα στοιχεία για κάποιον μεταγενέστερο, που θα θελήσει να συμπληρώσει και να βελτιώσει τούτη την εργασία, τη σχετική με τη ζωή και την επαγγελματική εξέλιξη μερικών από τους «Αχαρούληδες» κτηνοτρόφους και τους «Καβουριάνους» αγρότες του χωριού μας.

Είναι γνωστό πλέον σε όλους μας, πως ξεκίνησαν οι Ψαραίοι ποιμένες από το αρκαδικό Βαλτέτσι και φώλιασαν στο Ψάρι {δέκα (10) οικογένειες εξαμελείς κατά μέσο όρο εξήντα (60) νοματαίοι για κείνη την εποχή}, μαζί με τα κοπάδια τους και τα «λιβαδιάτικα» αύξησαν την οικονομία της κοινότητας. Έκαναν γάμους και κουμπαριές και ζούσαν αρμονικά με τους γηγενείς Ψαραίους.

Μετά από κάποια χρόνια, λόγω του ψυχρού κλίματος, αλλά και του αίματος του νομά, αναζήτησαν χειμαδιά να ξεχειμωνιάζουν (Χαλκί, Δερβενάκια, Ίρια, Ερμιόνη, Θερμίσι, νήσος Πόρος). Και στα χειμαδιά, αγάπησαν, αγαπήθηκαν και συμπεθέρεψαν με τους ντόπιους.

Στο νησί του Πόρου, από το 1827 είχε δημιουργηθεί Ναύσταθμος και αργότερα Κέντρο Εκπαιδεύσεως και παραγωγική σχολή μονίμων στελεχών του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Βλέποντας τα παιδιά των ποιμένων τις άσπρες στολές και τα χρυσά γαλόνια, βάλθηκαν να διαβάζουν και κατόρθωσαν έτσι να εισάγονται στη Ναυτική Σχολή.


Όσο για τα παιδιά των αγροτών του χωριού μας, φρόντισε να τα πληροφορήσει και να τα παροτρύνει η Βάσω Παπαδημητρίου, αδελφή του αείμνηστου Μπαρμπα-Μέλτου, που ήταν παντρεμένη στον Πόρο, με αξιωματικό του Π.Ν.
Αυτή ήταν και η «μαγιά». Από εκεί και πέρα, μέσω προκηρύξεων συμμετείχαν κάποια παιδιά του χωριού μας, όπως εξακολουθεί να γίνεται μέχρι και σήμερα.

Από κάποια εποχή, παιδιά με καταγωγή το χωριό μας, άρχισαν να εισάγονται και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και προσέφεραν επάξια τις υπηρεσίες τους.

Έτσι κάπως, ελπίζουμε να λύνεται και η απορία κάποιων, πως βρέθηκαν «γλάροι» στο ορεινό χωριό μας …
Παρακάτω στη λίστα που ακολουθεί, έχουν καταγραφεί τα ονόματα των Αξιωματικών & Υπαξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού με καταγωγή από το Ψάρι, με βάση το έτος εισαγωγής τους στην σχολή (χρονολογία εντός παρένθεσης).

(επεξηγήσεις : Ε.Α. = Εν Αποστρατεία, Ε.Ε.= Εν Ενεργεία)

 

  1. Γάτσινος Σταύρος του Κυριάκου (1940), Πλωτάρχης Ε.Α. - (αποβιώσας)
  2. Κυριακόπουλος Ιωάννης του Κων/νου (1950), Υποπλοίαρχος Ε.Α. - (αποβιώσας)
  3. Παπαδημητρίου Αθανάσιος του Μιλτιάδη (1955), Ανθυποπλοίαρχος Ε.Α.  - (αποβιώσας)
  4. Δούρος Σταύρος του Βασιλείου (1956), Πλοίαρχος Ε.Α.
  5. Γάτσινος Σταμάτης του Νικολάου (1958), Υποπλοίαρχος Ε.Α.
  6. Πανόπουλος Νικόλαος του Παναγιώτη (1960), Αρχιπλοίαρχος Ε.Α.
  7. Γάτσινος Κυριάκος του Ευαγγέλου (1969), Αντιπλοίαρχος Ε.Α.
  8. Παπαδημητρίου Δημήτριος του Μιλτιάδη (1970), Ανθυποπλοίαρχος Ε.Α.
  9. Γάτσινος Κυριάκος του Σταύρου (1971), Αρχικελευστής Ε.Α.
  10. Ιωαννίδης Αθανάσιος του Δημητρίου (1982), Πλοίαρχος Ε.Α.
    (γιός της Άννας Κων. Κυριακόπουλου)
  11. Λέγγας Αθανάσιος του Γεωργίου (1983), Αντιπλοίαρχος Ε.Α.
  12. Κυριακόπουλος Σπυρίδων του Ιωάννη (1987), Πλοίαρχος Ε.Α.
  13. Σολδάτος Μιλτιάδης του Ευθυμίου (1990), Πλωτάρχης Ε.Ε.
    (γιός της Αικατερίνης Μιλτ. Παπαδημητρίου)
  14. Βλάχος Γεώργιος του Σωτηρίου (1995), Ανθυπασπιστής Ε.Ε.
  15. Κυριακόπουλος Κων/νος του Θεοδώρου (1998), Πλωτάρχης Ε.Α.
  16. Λέγγας Αθανάσιος του Αλεξάνδρου (2002), Σημαιοφόρος Ε.Ε.
  17. Κοπανος Ιωάννης του Νικολάου (2004), Πλωτάρχης Ε.Ε.
    (γιός της Ελένης Ιωάν. Αλεξοπούλου)

    ------------------------------------------------------------------------------

    Και δυο επιπλέον καταχωρήσεις από τον συγχωριανό μας Ανθυποπλοίαρχο Ε.Α. Δημήτρη Μιλτ. Παπαδημητρίου :

    Πανόπουλος  Ηλίας του Βασιλείου -  Γεννήθηκε στο ΨΑΡΙ το 1930.
    Ήταν Αξιωματικός  μηχανικός  του ΠΝ. Μετά την αποστρατεία του, μπάρκαρε  ως Α΄ Μηχανικός  στο εμπορικό Ναυτικό . Σε ένα ταξίδι με δεξαμενόπλοιο ναυάγησε  στον  ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ  ΩΚΕΑΝΟ . Στην προσπάθεια του να σώσει το γιο του που συνταξίδευε  μαζί του πνίγηκε .   

    Κυριακόπουλος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου -  Γεννήθηκε στο ΨΑΡΙ το 1948. Υπηρέτησε στο Π.Ν. ως Έφεδρος  Αξιωματικός. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Πλοίαρχος  του Εμπορικού  Ναυτικού (Καπετάνιος σε φορτηγά  Πλοία).  Τώρα είναι συνταξιούχος  . 

Επιστροφή