Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
22/1/2022

«ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ – Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ» του Τάκη Μπουγιούκου – Φενεάτη – Η ιστορική «Κιβωτός» της Στυμφαλίας

Αν το βιβλίο του αείμνηστου συγχωριανού μας συγγραφέα Κωνσταντίνου Α. Γαλάνη «Η ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ» (Εν Άργει 1901), υπήρξε ο θεμέλιος λίθος της καταγραφής της ιστορίας της περιοχής μας και η «Διάλεξις περί της Στυμφαλίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον…»  (8 Οκτωβρίου 1933 εν Αθήναις) του Προέδρου του Εν Αθήναις Στυμφαλιακού Συνδέσμου Ιωάννη Κ. Κωστόπουλου εκ Καστανιάς, επαύξησε τις γνώσεις μας γι’ αυτήν, το βιβλίο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι θεωρείται σήμερα η ιστορική «Κιβωτός» της Στυμφαλίας είναι άλλο.

Πρόκειται μάλιστα για βιβλίο ενός μη Στυμφάλιου, του αείμνηστου Τάκη Μπουγιούκου – Φενεάτη με τίτλο «ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ – Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ» (Αθήναι, 1980). Η γλαφυρή και αναλυτική καταγραφή της ιστορίας μας, δοσμένη με απόλυτα αξιόπιστες παραπομπές στις ιστορικές πηγές παράλληλα με μια γραφή λογοτεχνική που ευνοεί την κατανόηση της ιστορίας, καθιστούν το βιβλίο αυτό τον κυριότερο  ίσως ιστορικό εκπρόσωπο της περιοχής της Στυμφαλίας. Με σεβασμό ο συγγραφέας κατατάσσει το βιβλίο του Κων/νου Α. Γαλάνη στις πλέον αξιόπιστες πηγές του.

Λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του σπουδαίου αυτού βιβλίου, (25/3/1987), ένα άρθρο του πεζογράφου, κριτικού & ιστορικού με Κορινθιακή καταγωγή Άγγελου Δ. Φουριώτη στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» είναι νομίζουμε ενδεικτικό της ευνοϊκής αποδοχής του βιβλίου. Στο κλείσιμο του άρθρου, ο γνωστός κριτικός χαρακτηριστικά αναφέρει :

  • «… Ζεστός αλλά χαρακτηριστικά υποταγμένος στο καθαρό ιστορικό πνεύμα, ο λόγος του συγγραφέως συναρπάζει τον αναγνώστη.
    Συχνά έχει ο τελευταίος την εντύπωση ότι παρακολουθεί ζωγράφο που πινελιά – πινελιά σχηματίζει πίνακα, όπου μέσα σ’ αυτόν η ζωή διατηρεί όλο της το πολύχρωμο μεγαλείο.

Οι Στυμφαλείς πρέπει νάναι περήφανοι με το να έχουν την αυταπόδεικτη παρουσία τους μέσα στο χρόνο, γραμμένη από χέρι ανθρώπου που αγάπησε τη γη τους».




Ο Τάκης Μπουγιούκος- Φενεάτης  (1926-1983), γεννήθηκε στα Καλύβια (Αρχαία Φενεός). Ήταν πτυχιούχος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσίευσε επίσης τα παρακάτω βιβλία :

- Το πολικό αστέρι (1939), συμβολικό παραμύθι
- Γαλάζιοι δρόμοι (1956), ποιητική συλλογή
- Γη Φενεάτις (1972), ποιητική συλλογή
- Η Φενεός ανά τους αιώνες (1973), ιστορικό
- Ο βίος του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως και το ιστορικό ανεγέρσεως του Ναού
   στην Αρχαία Φενεό
(1978)
- Γιάννης Καραχάλιος ο Γκουριώτης (1980), ιστορική μονογραφία
- Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού (1980), σύντομη ιστορική περιγραφή.

Δυστυχώς, το σπουδαίο αυτό βιβλίο για την ιστορία της Στυμφαλίας δια μέσου των αιώνων, δεν πωλείται πλέον στα γνωστά βιβλιοπωλεία. Κάποια λίγα αντίτυπα που υπάρχουν ακόμα διατίθενται αποκλειστικά από παλαιοβιβλιοπωλεία.
Ενδεικτικά βρήκαμε εδώ κάποιο σημείο διάθεσης.
   


 

 

Γ.Σ. – www.psarikorinthias.gr 

Επιστροφή