Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
12/1/2022

Κάποιες αλήθειες για τον προϋπολογισμό του Δήμου Σικυωνίων..!!! - Άρθρο του Βαγγέλη Χουσελά

«Χάρη στους υπολογιστές και τη γενετική μηχανική, η διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα θα εξασθενήσει, καθώς οι άνθρωποι θα αναπλάθουν την πραγματικότητα ώστε να ταιριάζει με τις αγαπημένες τους φαντασίες..»

Yuval Noah Harari  (Homo Deus)

 

Πόσο προφητικός μα και αληθινός αποδεικνύεται ο Χαράρι στο βιβλίο του Homo Deus...!!! λες και ζει στο δήμο μας...και γνωρίζει άριστα την δημοτική μας αρχή.

Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός όλων των εποχών...47 εκατομμύρια ευρώ , ποτέ πάλι ο δήμος μας δεν είχε φτάσει σε τέτοια νούμερα..

Τι να πεις και τι να σχολιάσεις… κάθε φορά που τοποθετούμαι δημόσια για θέματα που έχουν να κάνουν με τον δήμο μας, το κάνω σχεδόν πάντα για δύο λόγους... ο ένας και κυριότερος είναι πως πρώτα διαβάζω κάποια ανακοίνωση ή σχόλιο για τον δήμο μας που με προκαλεί να απαντήσω όπως αυτό του προϋπολογισμού των 47 εκατ. ευρώ...!!! και ο άλλος λόγος είναι η ανάγκη της πληροφόρησης , ενημέρωσης των συνδημοτών μου μέσα από μιά άλλη ματιά και πέρα από το αφήγημα της δημοτικής αρχής του κ. Σταματόπουλου.

Όταν οι προϋπολογισμοί ήταν μικροί, η δημοτική αρχή μας έλεγε πως είναι μικροί επειδή είναι και ρεαλιστικοί.. θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σήμερα όμως έρχεται η δημοτική αρχή και καυχιέται για τον τεράστιο προϋπολογισμό των 47 εκατ. ευρώ... τώρα που είναι μεγάλος δεν είναι ρεαλιστικός ;

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και ας αναλύσουμε λίγο πως εμφανίζονται οι προϋπολογισμοί και ποιά η ουσία τους για εμάς τους πολίτες του δήμου.

Η ουσία των προϋπολογισμών ονομάζεται Τεχνικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με τα έργα που υλοποιεί ο δήμος. Τα έργα αυτά μπορεί να είναι από προηγούμενα χρόνια , άρα συνεχιζόμενα η έργα που έχουν τώρα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα ως χρήματα αλλά να μην έχουν καν ξεκινήσει ούτε καν δημοπρατηθεί για εκτέλεση. Φυσικά κάθε χρόνο τα έργα που δεν εκτελείς ή που εκτελείς μέρος από αυτά συνεχίζουν να παραμένουν στο τεχνικό πρόγραμμα… και με την πάροδο των ετών αυτό να εμφανίζεται μεγάλο και ακόμα μεγαλύτερο αν προσθέτεις και άλλα χρήματα από διάφορα προγράμματα χωρίς να έχεις ακόμα υλοποιήσει σε έργο ούτε ένα ευρώ...!!!

Αυτό συμβαίνει με τον προϋπολογισμό του κ. Σταματόπουλου... εμφανίζει έργα στο τεχνικό πρόγραμμα αρκετών εκατομ. που δεν τα έχει καν ξεκινήσει... π.χ. κατασκευή εξωτερικών υδραγωγείων Δ.Ε.Φενεού  ύψους 3.359.609 από το 2014  από ΕΣΠΑ χωρίς να έχει υλοποιήσει ευρώ μέχρι σήμερα..!!!

Ανακατασκευή γέφυρας στη θέση πλάκα της κοιν. Μεσινού ευρώ : 1.740.000.-δεν την έχει ξεκινήσει ακόμα.

Βελτίωση υποδομών γήπεδο ποδοσφαίρου στην τ.κ. Κρυονερίου ύψους ευρώ : 336.000 - δεν το έχει ξεκινήσει ακόμα...

Στην συνέχεια υπάρχουν ακόμα σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν έργα άρδευσης που δεν έχουν καν ξεκινήσει είναι στην φάση μελέτης και προκήρυξης..!!! Ευρώ 2.200.000 για αρδευτικά Στυμφαλίας - άλλα 2.200.000 για αρδευτικά της περιοχής Μεγάλου Βάλτου, άλλα 2.150.000 -για αρδευτικά Λαύκας Στυμφαλίας, 2.079.970 για κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην κοινότητα Καισαρίου, ακόμα 2.200.000 για αρδευτικό έργο Κεφαλαρίου καθώς και 855.000.- επίσης αρδευτικό έργο κοινότητας Στυμφαλίας.

Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα συνεχιζόμενα έργα από προηγούμενα έτη όπως η περίφημη κατασκευή των αποθηκών Α.Σ.Ο. (υπόλοιπο έργο Ευρώ : 1.800.000 -)  θα έχουμε την μαγικά εικόνα των 47 εκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού... Μια μαγική εικόνα που σε δύο περίπου χρόνια ο μέγας τιμονιέρης θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο του δήμου ...μπροστά σε  έκθαμβους χειροκροτητές.. και αντιπολιτευόμενους... με την συμφωνία πως αυτό το νέο υπερθέαμα θα πρέπει να το απολαύσουν αργά αργά και βαθιά σαν το βοϊδίσιο όργωμα......

με εκτίμηση

Βαγγέλης Χουσελάς

Δημοκρατική Δημοτική Συνεργασία Σικυωνίων  

Επιστροφή