Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
3/10/2021

Ως Στυμφάλιος αλλά και ως Σικυώνιος δεν έχεις καμία δικαιοδοσία στα δικά σου νερά ;; - Άρθρο του Βαγγέλη Χουσελά*

" Άντε θύμα άντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο

  αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς"

  Ν.Ξυλούρης «Η Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου»

 

Είπα να μην γράψω τίποτα για το τόσο σοβαρό πρόβλημα του νερού που προέκυψε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Στυμφαλίας και κατ’ επέκταση στον δήμο Σικυωνίων αλλά και σ’ αυτόν της Κορίνθου.

Έλα όμως που οι ρίζες μου είναι και Στυμφάλιες , «Καβουριάνος» από την μητέρα μου και  «Αχαρούλης» από τον πατέρα μου, πέρα του ότι είμαι και δημοτικός σύμβουλος και έχω χρέος  στους ανθρώπους που εκπροσωπώ να έχω και θέση και άποψη.

Όλα αυτά με κάνουν να εκφράσω και εγώ την γνώμη μου , άσχετα εάν γνωρίζω πως το κείμενό μου δηλαδή η γνώμη μου, θα πέσει στο κενό...ή «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...»

Ας ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα στην δική μας ατομική ευθύνη πριν τα ρίξουμε όλα στους άλλους. Στην Ελλάδα πάντα μας φταίει κάποιος άλλος....

Έχουμε και λέμε ... σαν τοπική αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αντιδράσαμε στο ξεπούλημα του νερού της Στυμφαλίας...αντίθετα βοηθήσαμε στο ξεπούλημα του...και σαν δήμος πρώην Στυμφαλίας και σήμερα ως δήμος Σικυωνίων.

Σε κάθε ερώτηση και τοποθέτησή μου στο δημοτικό συμβούλιο (υπάρχουν τα πρακτικά) γι’ αυτό το πρόβλημα, η μόνιμη απάντηση του δημάρχου και των  λοιπών υπευθύνων ήταν και είναι ..πως δεν έχουμε εμείς την διαχείριση του νερού ...!!! (την έχει η μη αιρετή περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα).

Άρα να το πρώτο πρόβλημα .... ως Στυμφάλιος αλλά και ως Σικυώνιος δεν έχεις καμία δικαιοδοσία στα δικά σου νερά..!! η Δημοκρατία σε όλο της το μεγαλείο...

Όποιος προλάβει παίρνει άδεια ...ξέρουμε πως ...και πέρνει όσες ποσότητες νερού θέλει. Μη μου πείτε πως γνωρίζει κάποιος πόσες ποσότητες παίρνουν οι ιδιωτικές εταιρείες εμφιάλωσης νερού, πόσες ποσότητες ο δήμος Κορίνθου και πόσες ο δήμος Σικυωνίων ο οποίος μάλιστα -  έτσι για την ιστορία το αναφέρω - δεν έχει ούτε άδεια υδροδότησης από τις πηγές Δρίζας αλλά και ούτε υφίσταται έργο υδροδότησης από τις πηγές Δρίζας μέχρι το Κιάτο (εάν κάποιος πατριώτης το βρει στην ΔΕΥΑΣ να μου δώσει και εμένα ένα αντίγραφο θα του είμαι υπόχρεος).

Άρα στην περιοχή της Στυμφαλίας κάνουν πάρτι τα ιδιωτικά συμφέροντα και ο δήμος Κορίνθου..(έστω και νόμιμα παίρνοντας την σχετική άδεια της περιφέρειας)... και ο ντόπιος Στυμφάλιος θα με ρωτήσει κάποιος που είναι τι κάνει ; ποιά πρόσβαση έχει στα δικά του νερά ; εγώ θα του απαντήσω πως αυτές οι ερωτήσεις είναι πολύ καλές αλλά τις απαντήσεις να τις αναζητήσεις από τους λαοπλάνους αυτοδιοικητικούς που με την ψήφο σου τόσα χρόνια στηρίζεις.

Κανένας από αυτούς δεν νοιάστηκε για τα συμφέροντα του Στυμφάλιου αγρότη που με τρομερές θυσίες μένει και πολεμά στο χωριό του μην έχοντας εξασφαλισμένο ούτε το νερό άρδευσης για τα προϊόντα του που τον κρατάνε ακόμα ζωντανό.. ως πότε ; και δεν είπαμε να μην πάρουν βρε αδερφέ νερό οι κάτοικοι του Κιάτου και της Κορίνθου αφού μπορούμε να τους καλύψουμε....

Είπαμε αλλά ποτέ δεν κάναμε.. μια σωστή διαχείριση του νερού ... να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων των χωριών της Στυμφαλίας μετά τις ανάγκες τους για άρδευση και στην συνέχεια καλύπτουμε τον δήμο Σικυωνίων και Κορίνθου για ύδρευση. Τα ιδιωτικά εργοστάσια και κάθε ιδιωτική γεώτρηση στην περιοχή να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους αφού έχουν καλυφθεί πρώτα αυτοί που προανέφερα.

Αλλα τι κάθομαι και γράφω..!!! σ’ αυτήν την χώρα, που σήμερα είναι χώρος (βλέπε Γιώργος Ρακκάς Οικόπεδο και αποικία η Ελλάδα στο τέλος της μεταπολίτευσης  Εναλλακτικές εκδόσεις 2014) όποιος προλάβει ότι προλάβει.

Κάτω από το βάρος του τρομερού δημοσίου αλλά και ιδιωτικού χρέους η όψη της πατρίδας μας μεταβάλλεται ριζικά και καθοριστικά κυρίως σε δύο επίπεδα :

  • Πρώτον ,τίθεται ανοιχτά υπό καθεστώς Αποικίας χρέους ,μεταβάλλεται από χώρα σε χώρο και ο εθνικός πλούτος διαμοιράζεται μεταξύ των κύριων σφαιρών επιρροής και των δευτερευόντων παικτών, που αξιώνουν επίσης μερίδιο από την λεία.
  • Δεύτερον , αυτή η εξέλιξη αλλάζει δραματικά την κοινωνική φυσιογνωμία Κύρια μέσα από τη συρρίκνωση των μεσοστρωμάτων... δηλαδή την εξαφάνιση και των αγροτών....

Με λίγα λόγια συγχωριανοί  ξεπουλώντας τα νερά μας τελειώνουμε και εμείς ως παραγωγοί και ως κάτοικοι των χωριών μας... τι δεν καταλαβαίνετε ;

"Ανωχώρι κατωχώρι..ανηφόρι κατηφόρι..
και με κάμα και βροχή ώσπου μου βγαινε η ψυχή...
άιντε θύμα άντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο...
Αν ξυπνήσεις μονομιάς θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς..."

 

με εκτίμηση

Βαγγέλης Χουσελάς

 

* Ο κ. Βαγγέλης Χουσελάς είναι επικεφαλής της Δημοκρατικής Δημοτικής Συνεργασίας Σικυωνίων «ΔΗΜΟΣ» και Δημοτικός Σύμβουλος 

Επιστροφή