Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
9/8/2020

Από τα ανεξερεύνητα του χωριού μας - Το "αινιγματικό χαμόγελο" της Κουρκούλας

«Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά … » λένε οι στίχοι από τη γνωστή όμορφη μπαλάντα  του Κώστα Χατζή
Τώρα στα χρόνια του internet και της Google μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει αυτό, βλέποντας μέσα από τον υπολογιστή του τη γη από ψηλά, αλλά και να εκπλαγεί προσεγγίζοντάς την νοερά και παρατηρώντας κάποιες ιδιαίτερες λεπτομέρειες !

Μια τέτοια παρατήρηση της περιοχής του χωριού μας από ψηλά και συγκεκριμένα του υψώματος της «Κουρκούλας», μας προσφέρει - αφού βέβαια επιλέξουμε την κατάλληλη γωνία- τελείως αναπάντεχα ένα «αινιγματικό χαμόγελο προς τον ουρανό».

Το "χαμόγελο" αυτό που κανείς δεν γνωρίζει πότε δημιουργήθηκε, κοιτάζοντάς το από ψηλά και στη συνέχεια περπατώντας μέχρι εκεί, από κοντά θα διαπιστώσει τα εξής:
Ένας σχεδόν κυκλικός λόφος, τελείως γυμνός ακόμα κι από θάμνους (σε σχέση με τη γύρω του περιοχή), με συσσωρευμένες σε συγκεκριμένα σημεία πέτρες που δημιουργούν (βλέποντάς το και πάλι από ψηλά), ένα ανθρώπινο πρόσωπο στο οποίο παρατηρεί κανείς με σχετική ευκρίνεια, τα μάτια (ακόμα και τα φρύδια των ματιών)  και το αινιγματικό χαμόγελο!

Το «αινιγματικό χαμόγελο της Κουρκούλας» μπορεί να πει απλοϊκά κάποιος πως τυχαία σχηματίστηκε όταν οι πρόγονοί μας θέλησαν να καλλιεργήσουν το σημείο και απλά μάζεψαν σε κάποια σημεία τις πέτρες. Πως δημιουργήθηκε όμως η συμμετρία ή πως (τελείως τυχαία) ανάμεσα σ’ αυτές τις συσσωρευμένες «πέτρες» γίνεται  να υπάρχουν κάποιες με το παρακάτω σχήμα ;;

Ή πως γίνεται λίγο πιο κάτω να υπάρχει ο παρακάτω συμμετρικός βράχος με το σχήμα που παραπέμπει σε λάξευση πριν ίσως πολλά -  πολλά χρόνια ; Το βράχο οι παλαιότεροι μας (ειδικά οι βοσκοί και οι κυνηγοί που συχνοπερνούσαν απ’ εκεί) ονόμαζαν ίσως πολύ εύστοχα «Βωμό» !!

Η Κουρκούλα είναι –κατά την εκτίμησή μας- ένας αινιγματικός τόπος και το «χαμόγελό της» την κάνει πλέον ακόμα αινιγματικότερη.
Η «Φάτνη της Ήρας» όπως ονομάστηκε το συγκεκριμένο σημείο όταν χαράχτηκαν εκ νέου τα μονοπάτια του χωριού μας από τους γνώστες της ιστορίας της περιοχής μας, κρύβει τεράστια ενέργεια και πιθανόν τεράστια αρχαιολογική προϊστορική σημασία.

Το θέμα είναι αυτό να το καταλάβει επιτέλους και η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία γιατί  οι «ψαχουλιάρηδες» αρχαιοκάπηλοι το γνωρίζουν –δυστυχώς- εδώ και χρόνια μιας και έχουν ήδη λεηλατήσει τα εμφανή σημάδια της αρχαιολογικής της αξίας.
Να το καταλάβουμε όμως κι όλοι εμείς που σφυράμε αδιάφορα και να προστατεύσουμε επιτέλους ότι απέμεινε από την κληρονομιά μας …

Ένα παγκόσμιο παράδειγμα σχημάτων ορατών μόνο από τον ουρανό είναι οι λεγόμενες «Γραμμές της Νάσκα», μια σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάσκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι "Γραμμές της Νάσκα" δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάσκα γύρω στο 200π.Χ – 700μ.Χ. Οι εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές που σχηματίζονται από τις γραμμές, ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.α.

Αρχαιολόγοι, εθνολόγοι, και ανθρωπολόγοι έχουν μελετήσει τον αρχαίο πολιτισμό των Νάσκα και την πολυπλοκότητα του προσδιορισμού του σκοπού αυτών των γραμμών και μορφών. Οι θεωρίες όπως είναι φυσικό είναι πολλές. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί υποστηρίζουν, πως δημιουργήθηκαν ως σύμβολα για να τα βλέπουν από ψηλά οι θεοί. Οι αστρονόμοι από την άλλη θεωρούν πως αναπαριστούν αστερισμούς και χρησίμευαν ως παρατηρητήριο.

Καμία θεωρία δεν μπορεί όμως να αποδειχθεί επακριβώς με στοιχεία. Αυτή η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων δίνει πάτημα στους λάτρεις του υπερφυσικού να αναπτύσουν τη θεωρία πως οι γραμμές έχουν γίνει με τη βοήθεια εξωγήινων. Όπως και να έχει, όποιος και αν τις έφτιαξε και για όποιο λόγο και αν το έκανε, οι «Γραμμές της Νάσκα» δεν παύουν να είναι ένα υπέροχο μνημείο της ανθρωπότητας. Το μυστήριο δε που τις περιβάλλει τις κάνει ακόμη πιο ελκυστικές.

Σχετικά με τις «Γραμμές της Νάσκα» δείτε και τις παρακάτω καταχωρήσεις :

www.mentality10.com/ 
www.cnn.gr/
www.news247.gr/

Επιστροφή