Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
14/2/2019

Ημέρα ανάμνησης του Μαρτυρίου του Αγ. Νικολάου εξ Ιχθύος - Ήρωας συνάμα κι Άγιος - Φωτογρ. Βασ.Λυκαργύρης

Με μεγάλη λαμπρότητα όπως άλλωστε αρμόζει σε αυτήν την ιδιαίτερη ημέρα για το χωριό μας, εορτάστηκε η ημέρα ανάμνησης του Μαρτυρίου & της Θυσίας του Αγίου Νικολάου του εξ Ιχθύος της Κορινθίας.

Στην Θεία Λειτουργία  συνλειτούργησαν οι Ιερείς: π. Αθ. Αλτανόπουλος, π. Κων. Τζενεράλης, π. Αναστ. Μπενέκος και π. Γεώρ. Κατσιμπούλας και βέβαια ο Ιερέας μας π. Ευάγγελος Νάκος

-.-.-.-.-.-.-.-.-

465 χρόνια από την ημέρα εκείνη που όλη η Τουρκιά έπεσε πάνω στον συγχωριανό μας Νεομάρτυρα, επιδιώκοντας ν’ ακούσει απ’ τα χείλη του μια και μόνη πρόταση :

-Αλλάζω την πατρίδα μου και δηλώνω Τούρκος, αλλάζω και τη θρησκεία μου και γίνομαι Μωαμεθανός !

Δεν άκουσαν τα στίφη των αλλόφυλων ποτέ από το στόμα του Νεομάρτυρα Νικολάου τα λόγια αυτά, Tον άκουσαν όμως εμβρόντητοι με στεντόρεια φωνή να τους  λέει μια άλλη πρόταση :

  • Αυτά που επιδιώκετε δεν θα γίνουν ΠΟΤΕ! Ακόμα κι αν με σφάξετε κι αν με τεμαχίσετε, ότι εν τέλει κι αν κάνετε δεν θα καταφέρετε τίποτε !!!

Ας έρθουμε όλοι νοερά στη θέση αυτού του παλληκαριού. Κι ας αναλογιστούμε μόνο, κάτω από ποιες συνθήκες είπε αυτά τα λόγια …

Στίφη έξαλλων Τούρκων να Tον κτυπούν, να Tον φτύνουν να Tον σπρώχνουν και να Tον λοιδορούν και στο τέλος να Tον καίνε ζωντανό κι Αυτός ολομόναχος αλλά ατάραχος να τους φωνάζει κατάμουτρα τα παραπάνω λόγια !

Όλα τα παραπάνω, το φρικτό Του τέλος, η στωικότητα με την οποία αντιμετώπισε τα πλήθη των φανατικών δείχνει εκτός απ’ την Αγιοσύνη Του και κάτι ακόμα : Μια παλληκαριά εφάμιλλη των ηρώων της Ελληνικής ιστορίας, κάτι που ποτέ δεν τονίστηκε και ήρθε νομίζουμε η στιγμή να ειπωθεί με τα λόγια του μεγάλου μας λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη από το βιβλίο του «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»  :

   Ήρωας συνάμα κι Άγιος, να το ανώτατο πρότυπο του ανθρώπου !

   Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, χρόνια πολλά σε όλους τους όπου της γης συγχωριανούς μας και τους φίλους του χωριού μας,  ο Άγιο-Νικόλας να είναι προστάτης και συμπαραστάτης όλων μας ! Και του χρόνου !

 

Φωτογραφίες : Βασίλης Π. Λυκαργύρης

 

Επιστροφή