Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
21/9/2018

Κων/νος Π. Τσαμαδός – Το 9χρονο νέο αστέρι της Δημοτικής μας παράδοσης

Τα Δημοτικά τραγούδια του τόπου μας – όπως το γράφουμε και στη σχετική στήλη της ιστοσελίδας μας- «τα ‘χουμε ορίσει να στοχεύουν απευθείας στην καρδιά. Χωρίς να το θέλουμε, χωρίς να το παραγγέλνουμε. Απλά γιατί ήτανε απ’ την αρχή γραμμένο στη μοίρα μας…που οι νεότεροι το λέν’ και DNA...»

Όταν όμως ένα 9χρονο παιδί από το χωριό μας αποδεικνύει σε όλους μας πως δεν είναι η δημοτική μας παράδοση γραμμένη μόνο στο DNA του αλλά και βαθιά στην ψυχή του, τότε η συγκίνηση αλλά και η περηφάνια όλων μας περισσεύουν !

Κωνσταντίνος Τσαμαδός του Παναγιώτη & της Μαρίας ! Ένα νέο ταλέντο της δημοτικής μας παράδοσης καθημερινά αναδεικνύεται μπρός στα μάτια όλων μας και αναρωτιόμαστε πως αυτό το 9χρονο παλληκαράκι μπορεί να καταγράψει μέσα του τα λόγια από τα περισσότερα δημοτικά τραγούδια του Μοριά και που βρίσκει τα πνευμόνια να παίζει στο κλαρίνο την «ΙΤΙΑ» με την μαγεία μεν του πρωτόπειρου αλλά και τη δύναμη της ψυχής που του δίνει η αγάπη γι’ αυτό που κάνει !

Η φωνή του μια μεγάλη έκπληξη επίσης ! Με θάρρος και παρρησία τραγουδά τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας που έχουν ιστορία αιώνων και μέσα στη φωνή του διαπιστώνεις πως η παράδοσή μας έχει ελπίδα, έχει μέλλον, έχει βρει τη νέα ψυχή που θα τη μεταφέρει με ασφάλεια στις επόμενες γενιές !
Το εξίσου σπουδαίο είναι πως ο Κων/νος έχοντας «άγνοια κινδύνου» τραγουδά περίφημα τόσο στο σπίτι του όσο και ενώπιον πλήθους κόσμου με τη συνοδεία φτασμένων καλλιτεχνών όπως με το «φιλαράκι» του, τον γνωστό κλαρινίστα Άρη Μουγκοπέτρο !

 

Στην ερώτηση – που νομίζουμε πως φαντάζει αυτονόητη- «πως και ασχολείσαι με τόσο μεράκι Κωνσταντίνε με την παράδοσή μας», η απάντηση φαντάζει επίσης αυτονόητη : «- Μου τα έμαθε όλα ο πατέρας μου ! ».  Γιατί τα παιδιά μας συνήθως επιδιώκουν το δικό μας ερέθισμα. Τη δική μας παρέμβαση που θα τα πείσει πως αξίζει να είναι με τη θετική έννοια διαφορετικά !

Κι ο Κων/νος είναι όντως θετικά διαφορετικός. Έκει που οι συνομήλικοί του σπαταλούν το χρόνο τους στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ολημερίς, ο ίδιος με τη βοήθεια του πατέρα του, κάνει πολύ συχνά το ταξίδι Ψάρι-Τρίπολη-Ψάρι για να μάθει κλαρίνο, με τη θέληση εκείνη που εξασφαλίζει πάντα την επιτυχία ! Κι όλο αυτό παράλληλα με το σχολείο του στο οποίο φροντίζει να είναι πάντα καλός, αλλά και τις αγροτικές εργασίες της οικογένειας !

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε δυό βίντεο που κατέγραψε η ιστοσελίδα μας με τον Κων/νο να "απλώνει" το ταλέντο του, αλλά και κάποια βίντεο που ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τις επιτυχίες του ενώπιον κοινού ...

-Μπράβο Κωνσταντίνε μου γι’ αυτό που είσαι ! Μπράβο για αυτό που προσπαθείς να γίνεις ! Οι ευχές όλων μας για να τα καταφέρεις και να στηρίξεις με την παρουσία σου τη δημοτική μας παράδοση θα σε ακολουθούν πάντα !

 

Γιάννης Σκούρτης – www.psarikorinthias.gr

 

Επιστροφή