Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
20/2/2018

Γενεαλογικό δέντρο απογόνων Παναγιώτου & Ανδρέα Γαλάνη, Ιερέων - Από τον Κων. Δ. Γαλάνη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή στο γενεαλογικό δέντρο των Γαλαναίων στο Ψάρι μας εμπιστεύτηκε για ανάρτηση ο συγχωριανός μας Δικηγόρος Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δημ. Γαλάνης.

Η αναδρομή αυτή με τίτλο «ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΓΑΛΑΝΗ, ΙΕΡΕΩΝ» φτάνει πολύ βαθιά στο χρόνο (στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης του 1821), είναι ιδιαίτερα τεκμηριωμένη και δείχνει με χαρακτηριστικό  τρόπο τις «αναμίξεις» των οικογενειών προϊόντος του χρόνου στο χωριό μας και τις σημερινές συγγένειες που προέκυψαν απ’ αυτές .

Κάποιοι συγχωριανοί μας (ή μη) που αναφέρονται στη σπουδαία αυτή εργασία ίσως «ανακαλύψουν» διαβάζοντας μια μακρινή ή κοντινή συγγένεια που ενδεχομένως δεν γνώριζαν.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Κ. Δ. Γαλάνης εντρύφησε με γνώσεις και άποψη στο θέμα που πραγματεύεται και έτσι ανέδειξε το γενεαλογικό δέντρο των Γαλαναίων, μιας από τις παλαιότερες  & μεγαλύτερες οικογένειες του χωριού μας.

Προτρέπουμε κι άλλους συγχωριανούς μας που έχουν και τις γνώσεις και την άποψη αλλά και τη δυνατότητα να αφιερώσουν χρόνο όπως ο Κ.Δ. Γαλάνης και να διατηρήσουν στη μνήμη των απογόνων την ιστορία του σογιού τους και ταυτόχρονα την ιστορία του χωριού μας.

Τους λόγους μιας τέτοιας ενέργειας μας υποδεικνύει άλλωστε και  ο μεγάλος μας στοχαστής Νίκος Καζαντζάκης στην «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» του :  

«Το σώμα σου το αόρατο είναι οι πεθαμένοι πρόγονοι κι οι απόγονοι οι αγέννητοι… Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους…»


Νικόλαος, Δημήτριος & Αθανάσιος Α. Γαλάνη

 


1956 - Οικογ. Γαλάνη στον Άγιο Γεώργιο. Στο βάθος το πατρικό σπίτι.

 


Κων.Α. Γαλάνης
Ο συγγραφέας της Στυμφαλίας

 

Επιστροφή