Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
4/3/2017

Ο π. Ιωάννης Ταμπάκης και η διακονία του τα μαύρα χρόνια της κατοχής στο Ψάρι - Από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Παν.Τ. Σπυρίδων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών & Ιερών Ακολουθιών στην ενορία Ψαρίου κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που ανακοινώθηκε από τον Ιερέα μας π. Ευάγγελο Νάκο αύριο 5 Μαρτίου,  Κυριακή (Α΄ Νηστειών, Ορθοδοξίας), μετά τη Θεία Λειτουργία πρόκειται να πραγματοποιηθεί με μέριμνα του Ιερέως Μνημόσυνο των Κοιμηθέντων Ιερέων της Ενορίας Ψαρίου.

Είναι μια πολύ αξιόλογη ενέργεια που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ο π. Ευάγγελος και είναι ενδεικτική νομίζουμε, του σεβασμού του προς τους προκατόχους του.

Στο πλαίσιο αυτού του σημαντικού για το χωριό μας μνημόσυνου,  ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ψαριωτών Κορινθίας κ. Παν. Σπυρίδων μας κοινοποίησε μια ιδιαίτερα συγκινητική  για το χωριό μας επικοινωνία που είχε με το μέλος της αδελφότητας και φίλο του χωριού μας κ. Αντώνιο Ταμπάκη γνωστό εργατολόγο της Αθήνας και βέβαια γιό του αείμνηστου παλαιού Ιερέα του χωριού μας π.Ιωάννη Ταμπάκη.

Σύμφωνα με το συγχωριανό μας Δημήτρη Μ. Παπαδημητρίου που έχει παλαιότερα συγκεντρώσει στοιχεία για τους Ιερείς που λειτούργησαν στο Ψάρι, ο π. Ιωάννης διακόνησε στο χωριό μας κατά τη χρονική περίοδο 1938 – 1943. Τον αναφέρει μάλιστα (σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε από τον αείμνηστο πατέρα του Μιλτιάδη) ως «Παπαγιάννη από την Καλαμάτα» αν και όπως μαθαίνουμε σήμερα ο π.Ιωάννης καταγόταν από τον Κοσμά Κυνουρίας.

Σήμερα μέσω του επικηδείου λόγου που εκφωνήθηκε κατά την εξόδιο ακολουθία του π. Ιωάννη Ταμπάκη την 28 – 1 - 1991  στη Μητρόπολη της Αθήνας, μαθαίνουμε ότι ο πολύ σημαντικός αυτός άνθρωπος της εκκλησίας μας, πρωτο – τοποθετήθηκε ως Ιερέας στα Κιόνια το 1936 απ’ όπου προφανώς μετετέθη το 1938 στο Ψάρι.

Έζησε και διακόνησε στο Ψάρι για 5 περίπου χρόνια, από τα πιο δύσκολα όμως που πέρασε το χωριό μας αλλά και η πατρίδα μας τα χρόνια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο παλαιοί συγχωριανοί μας που έχουν κάποια εικόνα από τα γεγονότα της εποχής εκείνης και τις ενέργειες του π. Ιωάννη να καταθέσουν ότι γνωρίζουν για να διασωθεί για τις επόμενες γενεές.

Εκτός της νεκρολογίας που συνοδεύει την επικοινωνία που προαναφέραμε ο κ. Αντώνης Ταμπάκης, είχε την ευγενή καλοσύνη να παραδώσει στον Πρόεδρο της Αδελφότητας και μια συγκινητική φωτογραφία από το παλιό σχολείο του χωριού μας με ημερομηνία 14-10-1938.

Όπως διευκρινίζει σχετικά με τη φωτογραφία ο Παν. Σπυρίδων : «…διακρίνεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, ο δάσκαλος ο Βαγγελιός Παπαδημητρίου και η δασκάλα η κ.Παππά, ο Αντώνης ο Ταμπάκης με κάποιες από τις αδελφές του και φυσικά λοιποί Ψαραίοι…»

 Ας ανάψουμε όλοι οι Ψαραίοι αύριο ένα κεράκι για τον μακαριστό Παπα-Ταμπάκη αλλά και όλους τους υπόλοιπους κεκοιμημένους παλαιούς Ιερείς του χωριού μας, ας τους θυμόμαστε πάντα όλους με ευγνωμοσύνη για ότι πρόσφεραν στο χωριό μας.

Ευχαριστούμε  ιδιαιτέρως τον κ. Αντώνη Ταμπάκη για την αποστολή αυτών των πολύτιμων για το χωριό μας στοιχείων, όπως ευχαριστούμε πολύ και τον Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Παν. Σπυρίδων για την κοινοποίηση τους.

Επιστροφή