Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
18/10/2010

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Το όνειρο της μοναχής Καλλίνικης - Από το Δημήτρη Μιλτ.Παπαδημητρίου

Άγιος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ

Το όνειρο της μοναχής Καλλίνικης

(Κωνσταντίνα Χρ., Κωνσταντίνου )

 

Το 1870 η Κωνσταντίνα ήταν 18 χρονών
και ζούσε στο χωριό Ψάρι .Είδε στον ύπνο της την Αγία Παρασκευή να της λέει για το Ναό της και την τοποθεσία που ήταν θαμμένα τα απομεινάρια του και πως έπρεπε να ψάξει για να βρει τον τόπο αυτό και να φροντίσει
να αναστηλώσει το Ναό της . Το όνειρο το ξαναείδε πολλές φορές το είπε στους γονείς της , και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν , την εντολή της Αγίας Παρασκευής . Έψαξε και βρήκε ακριβώς το μέρος,η περιοχή ονομαζόταν
«στην Αγία Παρασκευή» χωρίς ως τόσο να γνωρίζει κανείς ότι υπήρχε εκεί παλιά Ναός της Αγίας . Βρήκε τα σημεία που της είχε υποδείξει στο όνειρο η Αγία και αυτά ήταν η μεγάλη ιτιά και ακριβώς από κάτω πηγή με νερό .
Αναζήτησε τον ιδιοκτήτη του χωραφιού το οποίο ανήκε στον Δημήτριο Δημ . Παπαδημητρίου γιο του Παπαδημήτρη. Του ζήτησε να της επιτρέψει να χτίσει στο κτήμα του Ναό στο όνομα της Αγίας εξηγώντας του για την εντολή που είχε από την Αγία Παρασκευή, βλέποντας στο όνειρο της πολλές φορές να της ζητά αυτό . Αυτός όχι μόνο δεν της επέτρεψε να κάνει αυτό, αλλά με διάφορες προφάσεις και απειλές την απέτρεπε να πραγματοποίησει το όνειρο της . Η Νεαρή Κωνσταντίνα δεν απογοητεύτηκε και με τη βοήθεια των γονέων της έκτισαν σε δικό τους χωράφι στην κουφόβρυση τον Ναό του Αγίου Δημητρίου με χρήματα που μάζεψαν κάνοντας έρανο. Εκεί τοποθέτησε και την εικόνα της Αγίας για να προσεύχεται στη χάρη της και περίφραξε τον περιβάλλοντα χώρο του Ναού με (120) κυπαρίσσια .Την Κωνσταντίνα όταν ενηλικιώθηκε την χειροτόνησε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κορίνθου Κολιάτσος, της έδωσε το Μοναχικό όνομα Καλλίνικη και την εκκλησιά εγχείρησε ως ησυχαστήριο .
Έζησε μέχρι το 1930 διακονώντας τον Ναό του Αγίου Δημητρίου και περιποιούμενη κάθε επισκέπτη η διερχόμενο από εκεί καθότι ο δρόμος που περνούσε από διάσελο -κατσαράπα -κουφόβρυση -γαλάριζα - ράχη- Παναγία ήταν τότε κεντρικός για το χωριό. Μετά ανοίχτηκε ο δημόσιος που υπάρχει σήμερα. Την Μοναχή την γνώρισε ο Μιλτιάδης Παπαδημητρίου που κατέγραψε της παραπάνω πληροφορίες. Μετά το θάνατό της την έθαψαν μπροστά από το ιερό του Ναού. Ο τάφος της υπάρχει ακόμα και σήμερα. Ο Ναός ανήκει στους κληρονόμους τηςμοναχής Καλλίνικης . Αρχικώς στον αδελφό της και μετά στη κόρη του Αγγελική σύζυγο Παναγιώτη Δημ. Παπαδημητρίου . Σήμερα τον κατέχουν τα παιδιά της Αγγελικής, Ιωάννης και Γεώργιος Παν. Παπαδημητρίου .

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

EMAIL miltos.papadimitriou@gmail.com 

Επιστροφή