Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
3/8/2015

Ο Νομπελίστας κορυφαίος συγγραφέας ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ στο χωριό μας το Ψάρι !

Ο Νομπελίστας ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ, ένας από τους κορυφαίους  Ευρωπαίους  συγγραφείς βρέθηκε στο Ψάρι με την σύντροφό του, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, φιλοξενούμενος των φίλων του Μπρούς  & Έλσας.

Ένας απλός άνθρωπος ο ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ, περπάτησε τα μονοπάτια μας, δοκίμασε την Ψαραϊικη κουζίνα, επισκέφτηκε το Μουσείο  της Στυμφαλίας και απόλαυσε το Ψάρι.

Περιμένουμε με αγωνία τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις όπως υποσχέθηκε και αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή  που πρόσωπα όπως ο ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ επισκέφτηκαν τον τόπο μας !

Ας δούμε παρακάτω, κάποια βιογραφικά στοιχεία του μεγάλου Τούρκου συγγραφέα:

O Oρχάν Παμούκ , είναι ένας από τους πλέον γνωστούς και διακεκριμένους Ευρωπαίους μυθιστοριογράφους και το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Στις 12 Οκτωβρίου 2006 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα.

Γεννήθηκε στην Kωνσταντινούπολη στις 7 Ιουνίου του 1952. Η οικογένειά του ήταν αρκετά εύπορη και ο πατέρας του ήταν μηχανικός.  Tελείωσε το λύκειο στη Pοβέρτειο σχολή, και στη συνέχεια σπούδασε τρία χρόνια αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο . Εγκατέλειψε όμως τις σπουδές του προκειμένου να γίνει συγγραφέας. Το 1976 αποφοίτησε από το Iνστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Kωνσταντινούπολης.

 Έζησε τρία χρόνια στις HΠA, όπου εργάστηκε σαν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Aϊόβα και στο Kολούμπια της Nέας Yόρκης.

 Άρχισε να γράφει το 1974. Tο πρώτο του μυθιστόρημα, «Tζεβντέτ μπέης και υιοί», βραβεύτηκε το 1979 στο διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Mιλλιέτ. Tο βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1982 και την επόμενη χρονιά πήρε το βραβείο μυθιστορήματος Oρχάν Kεμάλ. Tο δεύτερο βιβλίο του,  «Tο σπίτι της σιωπής» (1982), μεταφράστηκε στα γαλλικά και το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Prix de la découverte Européenne. Tο ιστορικό του μυθιστόρημα  «Tο άσπρο κάστρο» (1985)  κέρδισε το 1990 το Independent Award for Foreign Fiction και επέκτεινε έτσι την φήμη του στο εξωτερικό. Oι «Nιου Γιορκ Tάιμς» έγραψαν τότε γι’ αυτόν: «Ένα αστέρι γεννήθηκε στην Aνατολή». Το 1990, το μυθιστόρημα - ορόσημό του, «Kara Kitap» (Το Μαύρο Βιβλίο) έγινε ένα από τα πλέον δημοφιλή και συζητημένα αναγνώσματα στην Τουρκική λογοτεχνία, εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του και του πλούτου.

 Το 1992 συνέγραψε το σενάριο της ταινίας Gizli Yüz (Μυστικό Πρόσωπο) που σκηνοθετήθηκε από τον διακεκριμένο Τούρκο σκηνοθέτη Ömer Kavur.

Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα  «Η καινούργια ζωή», 1994, και «Με λένε Κόκκινο», 1998 από το οποίο κέρδισε το πιο προσοδοφόρο βραβείο της διεθνούς λογοτεχνίας, το IMPAC Dublin Award . Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες.

Τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματά του είναι το «Χιόνι» 2002 και το «Κωνσταντινούπολη» 2003. Οι Νιού Γιόρκ Τάιμς κατέταξαν το «Χιόνι» στη λίστα τους των "10 Καλύτερων Βιβλίων του 2004" ως ένα από τα έξι μυθοπλαστικά βιβλία που δεν γράφτηκαν στην Αγγλική γλώσσα.

Τον Οκτώβριο του 2012, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

ο Παμούκ κατηγορήθηκε στην Τουρκία λόγω δηλώσεών του που αφορούσαν στην Αρμενική Γενοκτονία και το κουρδικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, ο Παμούκ κατηγορήθηκε για την δήλωσή του: "τριάντα χιλιάδες Κούρδοι και ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν σ' αυτή τη γη και κανείς εκτός από μένα δεν τολμά να μιλήσει γι' αυτό". Οι κατηγορίες εναντίον του Παμούκ έχουν επίσης δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία στις προσπάθειές της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ορχάν Παμούκ είναι παντρεμένος, έχει ένα κοριτσάκι και ζει στην Kωνσταντινούπολη.

Επιστροφή