Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
31/7/2010

Τα χαμένα επαγγέλματα στο Ψάρι - Από τον Παναή

EMAIL pspiridonlaw@yahoo.gr         

Nα θυμούνται οι παληοί,να μαθαίνουν οι νέοι

2.ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ.

Μιά φορά και έναν καιρό...θα μπορούσε να ξεκινήσει και έτσι,άλλωστε η ίδια η ζωή είναι ένα παραμύθι,συχνά όχι και τόσο για παιδιά.
Κάποτε λοιπόν που η αγροτική ζωή είχε σαν συνισταμένη τα
άλογα,τα γαιδούρια και τα μουλάρια ,υπήρχαν οι ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ που έφτιαχναν σαμάρια(σέλλες)καιταεπισκεύαζανφυσικά, επίσης έκαναν χρέη πεταλωτή και τα πετάλωναν. Το πέταλο πλέον είναι αυτό που κάνουμε δώρο για γούρι την πρωτοχρονιά.
ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ:1)Κώστας ΑΛΕΞΙΟΥ,2)Νίκος ΣΤΑΥΡΟΥ,3)Σωτήρης
ΓΑΛΑΝΗΣ,4)Νίκος ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ(ο τελευταίος που ασχολήθηκε και είδε το επάγγελμα αυτό να εξαφανίζεται μαζί με την εξαφάνιση αλόγων,γαιδουριών και μουλαριών) .
Όμως δεν είχαμε μόνο σαμαράδες αλλά καιΤΥΡΟΚΟΜΟΥΣ. Είχαμε στο χωριό τυροκομεία- όχι τυροκομείο- και ήταν φυσικό
με τα χιλιάδες αιγοπρόβατα που είχαν παληά οι Ψαραίοι.  Το κάθε σπίτι στο Ψάρι όμως είχε και οικόσιτα αιγοπρόβατα και πήγαινε λοιπόν το γάλα που άρμεγε από τα οικόσιτα αυτά στο τυροκομείο και έπαιρνε και αμοιβή αλλά και την αναλογούσα ποσότητα τυρόγαλου,που χρησίμευε για το οικόσιτο γουρούνι που είχε κάθε σπίτι για τα χοιροσφάγια κάθε Χριστούγεννα -εξέλιπαν και τα χοιροσφάγια και τώρα έχουμε την δυτικοφερμένη γαλοπούλα γιατί γίναμε Ευρωπαίοι γιά!
ΤΥΡΟΚΟΜΟΙ λοιπόν ήσαν κατά
οικογένειες, για να βγαίνει και η δουλειά : ΟΙ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ(παπαγεωργαίοι μετέπειτα γύφτοι, δηλαδή σιδεράδες) και οι ΓΑΛΑΝΑΙΟΙ(ΚΟΛΟΓΚΑΤΣΗΔΕΣ, το παρωνύμιο ,μετέπειτα έμποροι ή μαγαζάτορες). Μιάς και αναφερθήκαμε στους σιδεράδες να θυμίσουμε και γιατί τους έλεγαν -γύφτους. Είχαν λοιπόν το αμόνι που ήταν ενα συμπαγές σταθερό σίδερο και το σφυρί που χτυπούσαν-σφυρηλατούσαν- το οποιο κινητό σίδερο που ομως προηγουμένως το είχαν βάλει σε δυνατή φωτιά απο μεγάλα κάρβουνα που τα διατηρούσαν αναμμένα όλη την ημέρα με το φυσερό(ήταν ένας απλός αλλά πολύ δημιουργικός μηχανισμός ΓΥΦΤΟΙ (ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ) ήσαν: Ο μπαρμπαδημητράκης(Δημήτριος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ) και ο αδελφος του ο μπαρμπαχρήστος(Χρήστος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ),ο χρηστάκης.-

ΠΑΝΑΗΣ
Υ.Γ.1)διορθώσεις,συμπληρώσεις,παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες, 2)φωτογραφίες που να δείχνουν τα πιό πάνω χαμένα επαγγέλματα που θα αναρτηθούν στο psarikorinthias καλοδεχούμενες,
3)θα συνεχίσουμε με σειρά άλλων
επαγγελμάτων που είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε υπάρχουν με τελείως διαφορετική μορφή απ'αυτή που ξέρουμε και βλέπουμε σήμερα.

Επιστροφή