Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Αγίοι Θεόδωροι

Χτισμένο το ξωκλήσι του Αηθόδωρα - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη ντοπιολαλιά μας- στα νοτιοδυτικά του χωριού, διαθέτει ως τοποθεσία ιδιαίτερη ιστορία . Σύμφωνα με ιστορικές πηγές εκεί δημιουργήθηκε ο πρώτος συνοικισμός της Αρχαίας Στυμφάλου, πριν οριστικά μεταφερθεί αργότερα στις όχθες της λίμνης της Στυμφαλίας.

Εκεί αργότερα δημιουργήθηκε αρχαίος Ναός πιθανόν της Θεάς Ήρας,
(ένας από τους τέσσερις (4) που υπήρχαν στην Αρχαία Στυμφαλία).

Στο διάβα των αιώνων οι αρχαίοι κίονες αυτού του Ναού χρησιμοποιήθηκαν από τους διάφορους κατακτητές για οχυρωματικά έργα και στη συνέχεια από τους καλόγερους που εκεί έχτισαν πριν τη Φραγκοκρατία Χριστιανικό μοναστήρι -ίσως το πιο εύπορο μοναστήρι της Πελοποννήσου για την εποχή του.
Αν μιλούσαν τα δέντρα , η γέρικη βελανιδιά στο προαύλιο της Εκκλησίας και τι δεν θα' χε να μας διηγηθεί, απ' αυτά που είδε αλλά κι απ' αυτά που άκουσε .

Το υπάρχων και σήμερα ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων κτίστηκε τον 19ο αιώνα με τη χρήση αρχιτεκτονικών μελών από την κατεστραμμένη προϋπάρχουσα ομώνυμη μονή, επί διακονίας στο χωριό μας του Ιερέα Δημητρίου Αγγελόπουλου (π.1835 - 1891). Δεν γνωρίζουμε το ακριβές έτος κατασκευής του, γνωρίζουμε όμως ότι ήταν έτοιμο πριν το 1850 που χτίστηκε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. 

Σήμερα το μικρό ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, συνεχιστής αυτού του παλιού μοναστηριού, στέκει εκεί σαν φύλακας του παρελθόντος, ιστορική αναφορά και ξεναγός των επισκεπτών που θέλουν να δουν την αρχή του νήματος της Ιστορίας της περιοχής.

Επιστροφή