Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Άγιος Γεώργιος

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, είναι η παλαιότερη εκκλησία εντός του χωριού μας. Σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα που βρίσκεται πάνω από την νότια είσοδο του Ναού, εγκαινιάστηκε την 16η Αυγούστου του 1862,  όταν Μητροπολίτης Κορίνθου ήταν ο μακαριστός Αμφιλόχιος Γαρδέλλης (1854 - 1875).

Ο Ναός κατασκευάστηκε με χρήση παραδοσιακών τεχνικών και τρόπων δόμησης.
Στην τοιχοποιία του είναι ενσωματωμένα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία χρονολογούνται από την Αρχαιολογική υπηρεσία στον 12ο & 13ο αιώνα. Επίσης στον περίβολο του Ναού εντοπίζονται διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα (λαμβάνοντας υπόψη και την προφορική παράδοση του χωριού μας), πως και παλαιότερα βρισκόταν εκεί Ναός, καθώς και κάποιοι τάφοι.

Το ιδιαιτέρου κάλλους σκαλιστό καμπαναριό το οποίο σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου, παρουσιάζει αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία, είναι από τα σημεία αναφοράς του χωριού μας και προστέθηκε το 1911. Σύμφωνα με την παράδοση του χωριού μας είναι έργο Λαγκαδινών μαστόρων και φέρει καμπάνα από ορείχαλκο.
 
Ο διάκοσμος του Ναού είναι αρκετά καλά διατηρημένος, παρά τις ατυχείς παρεμβάσεις περασμένων ετών οι οποίες κατέστρεψαν δυστυχώς τον εκπληκτικής τεχνοτροπίας παλαιό ξύλινο γυναικωνίτη που υπήρχε από κατασκευής του Ναού, του οποίου κάποια ίχνη μόνο φαίνονται ακόμα στο δάπεδο.

Έξω από την εκκλησία στο από κατασκευής πέτρινο πεζούλι, τα παλαιότερα χρόνια (19ος αιώνας), γίνονταν οι συνελεύσεις του χωριού και λαμβάνονταν αποφάσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα της Κοινότητας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα (ακόμα και στατικότητας) που έχουν συσσωρευτεί από τα χρόνια ύπαρξής του (άνω των 160 ετών). Γίνονται προσπάθειες εκ μέρους του συλλόγου της Αδελφότητας Ψαριωτών μέσω χορηγιών συγχωριανών, για την με εξιδεικευμένο τρόπο αποκατάσταση.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου σε πρότασή της προς το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας  ότι η  μεγάλη σημασία του Ναού και του κωδωνοστασίου για την τοπική ιστορία τα καθιστά από τα σημαντικά εκκλησιαστικά κτίσματα των νεότερων χρόνων στην Κορινθία, είχε κρίνει ως επιβεβλημένο τον χαρακτηρισμό του Ναού και του κωδωνοστασίου ως νεότερου μνημείου για την προστασία τους.

Με την αρ.ΥΠΠΟΑ/374060/5-8-2021 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΔΑ ΨΨ2Σ4653Π4-Α75), η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Δ/587/09-09-2021, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο χωριό μας (και το κωδονοστάσιό του), χαρακτηρίστηκε ως μνημείο.

Μετά την κατασκευή το 1901 και του Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο Άγιος Γεώργιος αποτελούσε για κάποιο διάστημα έδρα της μίας εκ των δύο ενοριών του χωριού μας.

Επιστροφή