Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Βιογραφίες

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ του ΑΓΓΕΛΗ

       (ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ)     1810 – 1891

 

 

Ο Δημήτριος Αγγελόπουλος του Αγγελή, γεννήθηκε το 1810 στο χωριό Άγιος Νικόλαος Αλέας. Μεγάλωσε μεταξύ των χωριών, Άγιος Νικόλαος, Σκοτεινή, Ψάρι και Πλατάνι όπου μετακινούνταν οι γονείς του, ως βοσκοί.

Έμαθε γράμματα διαβάζοντας την Αγία Γραφή και τακτικά πήγαινε στην εκκλησία όπου και έψελνε.  Το 1830 γνώρισε την Παναγιώτα Καρνεσιώτη από το Ψάρι η οποία ήταν κόρη του Δημήτρη και της Σοφίας.  Το 1835, σε ηλικία 25 ετών ο Δημήτρης και 17 η Παναγιώτα παντρεύονται και αποκτούν το πρώτο τους παιδί, το οποίο ονόμασαν Δημήτριο, προς τιμήν του πατέρα της Παναγιώτας, ο οποίος είχε σκοτωθεί, πολεμώντας τους Τούρκους.

Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος του Αγγελή, έγινε Παπάς. Ήταν ο πρώτος Παπάς στο Ψάρι, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Τότε εκκλησία στο Ψάρι υπήρχε μόνο το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στο βράχο ανατολικά της Στυμφαλίας και ένα μικρό εκκλησάκι στο τότε Νεκροταφείο του χωριού, το οποίο βρισκόταν στη θέση που ανεγέρθηκε το 1905 ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στα χρόνια της διακονίας του Παπαδημήτρη, ως Ιερέα του χωριού μας, ανεγέρθηκαν οι ναοί του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Θεοδώρων και του Προφήτη Ηλία.

Στο τότε παλιό Σχολείο του χωριού, όποτε υπήρχε ανάγκη, έκανε το δάσκαλο, μαθαίνοντας γράμματα τα παιδιά.

Ο Παπαδημήτρης έζησε μέχρι το 1891, ήταν 81 ετών όταν απεβίωσε. Τον ενταφίασαν έξω από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου, στη βόρεια πλευρά, μεταξύ της εισόδου και του Ιερού.  Το 1911 που απεβίωσε και η Πρεσβυτέρα Παναγιώτα στα 81 της χρόνια, ανάσκαψαν το μνήμα και μετέφεραν το οστά του, στο νέο νεκροταφείο, όπου τα ενταφίασαν μαζί με την πρεσβυτέρα του.

Από τον Δημήτριο Παπαδημητρίου του Αγγελή και την Παναγιώτα Καρνεσιώτη του Δημητρίου, γεννήθηκαν πέντε (5) παιδιά, τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Από τους απογόνους τους, γεννήθηκαν πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, δημιουργώντας νέες οικογένειες που φέρουν το κοινό επίθετο.

Ο Παπαδημήτρης υπήρξε μ’ αυτόν τον τρόπο ο γενάρχης της οικογένειας των Παπαδημητρίου  στο Ψάρι.

 

 

  Έρευνα & Κείμενο : Δημήτρης Μιλτ. Παπαδημητρίου     

Επιστροφή