Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
25/6/2012

Μεγάλη επιτυχία για το χωριό μας, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου για τον Άγιο Νικόλαο- Η ομιλία της Έλσας Σταματοπούλου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 στην αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου του Δήμου Σικυωνίων, η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο, «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» που εξέδωσε ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΨΑΡΙΩΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ και η ιστοσελίδα του χωριού μας.

     

Την εκδήλωση μας, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. ΣΠΥΡΟΣ  ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΑΧΟΝΤΖΙΤΗΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΓΓΑΣ , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΟΥΠΗΣ, ΧΑΡΗΣ ΒΥΤΙΝΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΟΥΣΕΛΑΣ και ΣΠΥΡΟΣ ΛΕΓΓΑΣ καθώς και η Πρόεδρος της κοινωφελούς επιχ/σης του Δήμου Σικυωνίων κ. ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. Εκ μέρους της Μητροπόλεως Κορίνθου παρέστη ο Αιδεσιμολογιότατος πατήρ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, λόγω αιφνιδίου κωλύματος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, καθώς και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νεμέας Πρωτοπρεσβύτερος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. Παρέστησαν επίσης οι συντοπίτες μας από τη Λαύκα, ο επίτιμος Πρόεδρος της Αδελφότητος Λαυκιωτών, Καθηγητής Θεολογίας κ. ΦΩΤΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, και ο νυν πρόεδρος της Αδελφότητος Λαυκιωτών κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΟΥΜΑΝΗΣ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ψαριωτών Κορινθίας κ. ΠΑΝΑΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ο οποίος – όπως πάντα- στάθηκε και τώρα, με κάθε τρόπο αλληλέγγυος και αρωγός  στην προσπάθεια για την προβολή και παρουσίαση του βιβλίου.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

   -    Ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. ΣΠΥΡΟΣ  ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

-         Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

-         Ο επίτιμος Πρόεδρος της Αδελφότητος Λαυκιωτών, Καθηγητής Θεολογίας κ. ΦΩΤΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,

-         Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΓΓΑΣ,

-         Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Ψαριωτών Κορινθίας κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ,

-         Ο συγχωριανός μας Δημοτικός Σύμβουλος κ. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΟΥΣΕΛΑΣ.

     

Σημείο αναφοράς της εκδήλωσης, σύμφωνα με το σύνολο των παρευρισκομένων ήταν η ομιλία της συγχωριανής μας κ. ΕΛΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, καθηγήτριας του Columbia University της Νέας Υόρκης, υπεύθυνης του προγράμματος για τους αυτόχθονες λαούς και τ. Δ/ντριας Γραμματείας του Μόνιμου forum του ΟΗΕ για τους αυτόχθονες λαούς η οποία προσέδωσε με την παρουσία της και τον ουσιώδη λόγο της μια ιδιαίτερη αίγλη στην εκδήλωση αλλά και στην παρουσία του χωριού μας σ’ αυτήν.

Η ΕΛΣΑ κατά την ταπεινή μας άποψη, με την ομιλία της ως επίσημη παρουσιάστρια του βιβλίου, προσκόμισε στον Άγιο Νικόλαο και στη θεώρηση περί του μαρτυρίου Του, νέα στοιχεία κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά τα οποία όμως ενέταξε – και αυτό ήταν το περίφημο- άριστα στη Θεολογική αναζήτηση. Το πάθος της για τις ρίζες της, για την αρχή του νήματος της ζωής της οικογένειάς της, για το μικρό μας χωριό, είναι προφανή σε κάθε της παρουσία και είναι εντυπωσιακό για όλους μας, που ένας άνθρωπος με τις δυνατότητες αλλά και τις επιτυχίες της, αναζητά την ολοκλήρωσή του, μέσα και από την επιστροφή στην πατρογονική  εστία. Εμείς θα πρέπει μαζί με τον σεβασμό μας να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Έλσα γιατί με την παρουσία της και την ομιλία της στην εκδήλωση προσκόμισε στον Άγιο Νικόλαο και στο χωριό μας, τα «προφανή» που όμως μας ήταν άγνωστα μέχρι εκείνη τη στιγμή !

 

Η εκδήλωση γενικότερα νομίζουμε ότι ανέδειξε τον Άγιο Νικόλαο τον εξ Ιχθύος της Κορινθίας αλλά και το χωριό μας συνολικότερα και θα μπορούσε να είναι  – ας μας επιτραπεί- μια απαρχή πραγμάτων που φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν για το μικρό μας χωριό αρκεί να μας διακατέχει σύμπνοια και αποφασιστικότητα για το καλό του. 

 

Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας της ΕΛΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ   εδώ


   

            Ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος

     

       Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου

       

         Ο Καθηγητής Θεολογίας εκ Λαύκας κ. Φώτιος Παπαγεωργίου

      

        

    

      Ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Κων/νος Λέγγας

 

    

 

    

Επιστροφή