Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
17/3/2022

«ΟΣΑ ΧΟΡΤΑΡΙΑ ΕΧΕΙ Η ΓΗΣ» (Κλαρίνο Κώστας Γιαννακόπουλος) & «ΕΣΕΙΣ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ ΜΟΥ» – Από το γλέντι του Κώστα Καλιακούδα το 2000 στο Ψάρι

Του γλεντιού που διοργάνωσε ο Κώστας Καλιακούδας το 2000 στο χωριό μας συνέχεια, όπως την περιγράφει ο κ. Χρήστος Σπύρου στο youtube :

«Ζωντανή -ερασιτεχνική- ηχογράφηση, από βραδιά παραδοσιακής μουσικής, που διοργάνωσε ο συλλέκτης παλαιών ηχογραφήσεων Κώστας Καλιακούδας, σε καφενείο του χωριού του Ψάρι Κορινθίας, το έτος 2000, με σκοπό ν’ ακούσουν οι συγχωριανοί του γνήσια δημοτικά τραγούδια όπως παλαιά… και κατ’ απαίτησή του με τη συνοδεία μόνο κλαρίνου και λαούτου. Ακολούθησε γλέντι και χορός.

Στο απόσπασμα που δημοσιεύουμε, ακούμε τον οργανικό σκοπό «Όσα χορτάρια έχει η γη», στο ρυθμό του τσάμικου χορού.

Τον αποδίδουν οι σπουδαίοι δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής, Κώστας Γιαννακόπουλος (κλαρίνο) και Ορέστης Κωτσάκος  (λαούτο), οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στην συγκεκριμένη εκδήλωση».

«Μοναδική και αξεπέραστη θεωρείται η εκτέλεση αυτού του οργανικού σκοπού στη δισκογραφία, την περίοδο του μεσοπόλεμου, απ' το μεγάλο κλαρινίστα Νίκο Καρακώστα».

 

 

Ένα ακόμα σπουδαίο τραγούδι εκείνης της βραδιάς είναι και το ιστορικό τραγούδι «Εσείς χελιδονάκια μου», ιστορικό του Μοριά με προέλευση την περιοχή της Κυνουρίας της Αρκαδίας, στο ρυθμό του καλαματιανού χορού, το οποίο αναφέρεται στη δράση των Τσακώνων κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού Αγώνα και ιδιαίτερα στον Καπετάν Γιωργάκη ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη της Μονεμβασιάς.
(Βασίλης Σμάνης τραγούδι - Κώστας Γιαννακόπουλος κλαρίνο)

 

Επιστροφή