Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
16/3/2022

Βραδιά Δημοτικού τραγουδιού στο Ψάρι το έτος 2000 - Προσφορά του Κώστα Καλιακούδα

Πριν από 22 χρόνια το έτος 2000, ο συγχωριανός μας Κώστας Καλιακούδας, γνωστός συλλέκτης παλαιών ηχογραφήσεων παραδοσιακής Δημοτικής μουσικής, γνώστης της Δημοτικής παράδοσης, αλλά και γνωστός γλεντζές, κάλεσε στο Ψάρι δυό γνωστούς δεξιοτέχνες της Δημοτικής μας μουσικής, τον Κώστα Γιαννακόπουλο (κλαρίνο) και Βασίλη Σμάνη (Λαούτο, τραγούδι).
Η πρόσκληση αφορούσε την δημιουργία μιάς βραδιάς παραδοσιακής μουσικής στο χωριό μας, προσφορά στους συγχωριανούς μας του αγαπητού σε όλους μας Κώστα Καλιακούδα.
Κατ’ απαίτηση του Κώστα τα τραγούδια θα είχαν μόνη συνοδεία κλαρίνο και λαούτο.

Την όμορφη εκείνη βραδιά στο χωριό μας, μας θύμισε με μια ανάρτηση στο youtube ο λάτρης της παράδοσής μας και «διασώστης» δεκάδων παλαιών τραγουδιών της δημοτικής μας μουσικής κ. Χρήστος Σπύρου. Συμπληρώνει ο κ. Σπύρου στα λεγόμενά του για εκείνη τη βραδιά πως «… ακολούθησε γλέντι και χορός» ! κάτι βέβαια που φαντάζει τελείως δεδομένο στο Ψάρι !

Ας απολαύσουμε  τα τραγούδια «Πυργιαννιώτικος Χορός» (Καλαματιανό Πελοποννήσου), «Εμπατ’ αγόρια στο χορό», «Σιδηροβέργινο κλουβί» και «Δόντια πυκνά» (στα τρία Ηπείρου), από εκείνη την σπουδαία ηχογράφηση του Κώστα Καλιακούδα.     

             

Επιστροφή