Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
25/4/2020

ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ – Από τον Σταύρο Β. Δούρο

Αγαπητοί μου πατριώτες, Χριστός Ανέστη !

Ευτυχώς! Και πάλι ευτυχώς και συνάμα αναλογίζομαι άμα ο Όμηρος, οι Αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί και νεότεροι ιστορικοί και συγγραφείς δεν κατέγραφαν σε ΧΑΡΤΊ όσα γνώριζαν από μύθους και όσα συνέβαιναν ανά τους αιώνες, θα γνωρίζαμε εμείς σήμερα όσα γνωρίζουμε για το αθάνατο πνεύμα και τα επιτεύγματα των άξιων Ελλήνων προγόνων μας; Ασφαλώς όχι!

Τώρα κάποιοι μπορεί να πουν γιατί τα λέω αυτά;
Τα λέω γιατί απορώ και απορώ γιατί άνθρωποι από το χωριό μας ( Καβουριάνοι- φωτισμένα κεφάλια) άφησαν διαχρονικά γέροντες και γερόντισσες αξιόλογους, έμπειρους και γνώστες τοπικών γεγονότων λαογραφικής τοπικής αξίας για το χωριό μας όπως: (ασχολίες, έθιμα, συνήθειες, ξενιτεμένοι, σπουδαγμένοι, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, δικαστές, αξιωματικοί, ιερείς, εκκλησίες, μύλοι και άλλα χρήσιμα στοιχεία του χωριού μας).
Τους άφησαν να αποδημήσουν από την ζωή παίρνοντας μαζί τους για πάντα τόσες σημαντικές γνώσεις και δεν πήραν χαρτί και μολύβι να τις καταγράψουν ώστε να στοιχειοθετηθούν σε βιβλίο που θα διαβάζονταν από προγόνους και επιγόνους μας. Νομίζω πως και σήμερα δεν είναι αργά, κάτι θα προλάβουν, ας το κουτουρήσουν.

Ας πούμε κάτι καλύτερο από αυτό που έκανα πριν 21 χρόνια για τη σειριά μου, τους κτηνοτρόφους Αχαρούληδες.

Αγαπητοί μου πατριώτες είμαι 80 ετών, χρόνος αρκετός για ό,τι έκανα στην ζωή μου.
Προς Θεού, δεν κάνω επίδειξη γνώσεων. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Ό,τι έγραψα σήμερα που είμαι κλεισμένος στο σπίτι λόγω ιού το έγραψα επειδή στερείται το κεφαλοχώρι μας ενός τέτοιου βοηθήματος.
Αλλά και από αγάπη προς το ορεινό χωριό μας όπου και σ' αυτό τελικά θα εναποθέσουν μετά τις ψυχές μας και την σωρό μας.

Υγεία σε όλους σας.  Σας αγαπώ !

 

Σ.Β.Δ. (Ρ.)

Επιστροφή