Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
15/4/2020

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Άρθρο του Σταύρου Β. Δούρου

Αγαπητοί πατριώτες, στην φετινή Ανάσταση μας αναγκάζει ο κορονοιός να παραμείνουμε στα σπίτια μας και η εκκλησία μας χωρίς πιστούς μέσα-έξω. Μόνο οι ιερείς και ψαλτάδες. Στο παρελθόν υπήρχε Ανάσταση του Κυρίου χωρίς τους πιστούς.
Όμως δεν αντέχει η ψυχή μου να εξιστορήσω με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα εκείνης της μαύρης εποχής για ολόκληρο το ελληνικό γένος. Γι'αυτό θα είμαι βραχύλογος και επί της ουσίας.

Στο Πατριαρχείο της πόλης ήταν Πατριάρχης ο Δημητσανίτης Γρηγόριος. Η Φιλική Εταιρία έκανε καλά τη δουλειά της. Ο Γρηγόριος συμφωνούσε σε όλα και βοηθούσε τον αγώνα παντοιοτρόπως.
 Όμως δεν ορκίστηκε ούτε υπόγραψε στους Φιλικούς για να μην πέσει κανένα χαρτί στα χέρια του Σουλτάνου. Όταν ο Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση στην Μολδοβλαχία και στον Μοριά ετοίμαζαν τα άρματα, η Πύλη αγρυπνούσε (και τότε υπήρχαν προδότες) έμαθε για τις κινήσεις της Φ.Ε. και έπαυσε τον Γρηγόριο από τα καθήκοντά του. Τον θρόνο του τον πήρε μετά από πίεση ο Ευγένιος.

Το Μεγάλο Σάββατο με φιρμάνι απαγόρευσαν στον Γρηγόριο την προσέλευση πιστών, εντός του ναού, έτσι κι έγινε. Όταν αντήχησε το χαρμόσυνο Χριστός Ανέστη μπουκάρισαν οι Γενίτσαροι και τον αρπάζουν κακήν κακώς.
Στην πόρτα του Πατριαρχείου έστησαν την αγχόνη, εκεί παρέδωσε το πνεύμα του για την λευτεριά του γένους.

Το Σάββατο του Θωμά ένα Κεφαλλονίτικο καράβι είχε πορεία για Οδησσό, περισυνέλεξε το άψυχο γυμνό λείψανο και το παρέδωσε στην Ελληνική Εκκλησία Αγ. Τριάδας. Η Τσαρίνα δώρισε όλα τα άμφια να τον ντύσουν. Ο Τσάρος Αλέξανδρος έκανε με κάθε μεγαλοπρέπεια και τιμές την κηδεία και ετάφη στην Αγ. Τριάδα.

Η θυσία του Γρηγορίου έγινε σύμβολο μεγάλου του απελευθερωτικού αγώνα και της ελευθερίας του Ελλήνων. Υποσχέθηκα βραχυλογία- παρακινήθηκα, αλλά αξίζει κατά την γνώμη μου να ξαναθυμηθούν οι νέοι μας.

Καλή Ανάσταση  

 

Σταύρος Β. Δούρος

Επιστροφή