Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
15/4/2020

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου ως υπόσχεση Σωτηρίας και Ανάστασης της ανθρωπότητας

Διανύουμε ήδη το Μεγαλοβδόμαδο με προοπτική και ελπίδα τη μέρα της Ανάστασης. Έλαχε όμως φέτος να είναι ένα Πάσχα αλλιώτικο και έτσι, η δύσκολη περίοδος που διανύει η ανθρωπότητα, λαμβάνει τη μεταφορική έννοια του «μεγαλοβδόμαδου των Παθών».
Ταυτόχρονα όμως, αυτή η περιπέτεια οριοθετείται από την προσδοκόμενη ελπίδα της γενικευμένης Ανάστασης !

Η ελπίδα που προσφέρει η θρησκεία μας για την επιβολή του φωτός μέσω της Ανάστασης επί του σκότους, φέτος αποκτά μια ιδιαίτερη αξία και η προσμονή όλων για την Ανάσταση του Θεανθρώπου αντανακλά στην σωτηρία της ανθρωπότητας από την πανδημία του κορωνοϊού που κυριολεκτικά τώρα, σαρώνει τη γη.

Ο εξαγνισμός μέσω της Ανάστασης αποκτά ιδιαίτερο νόημα και μέσω των Πασχαλινών εθίμων. Συνηθίζουμε και τηρούμε κάποια συγκεκριμένα έθιμα το Πάσχα, τα οποία όμως καλό είναι να γνωρίζουμε πως έχουν μια προέλευση που «προβληματίζει» συγκρινόμενη με τα γεγονότα που ζούμε εσχάτως.

-  Φτιάχνουμε κουλούρια, ψήνουμε αρνί χρησιμοποιώντας ολόκληρο το ζώο (και τα εντόσθια), βάφουμε κόκκινα αυγά. Η καθιέρωση των συγκεκριμένων εθίμων σύμφωνα με την παλαιά διαθήκη πραγματοποιήθηκε από τους Εβραίους σε ανάμνηση της εξόδου τους από την Αίγυπτο με προορισμό τη γη της Επαγγελίας.
Της καθιέρωσης όμως των παραπάνω εθίμων και πάλι είχε προηγηθεί μια πανδημία που όπως λένε οι Εβραίοι, ο Θεός έστειλε ως τιμωρία στους Αιγυπτίους :

Άνθρωποι και ζώα γέμισαν με εξανθήματα, μεγάλα σπυριά και πληγές και όλα τα νεογέννητα παιδιά των Αιγυπτίων πέθαναν σε μια νύχτα . Βαριά επιδημία έπληξε όλα τα κοπάδια των Αιγυπτίων, ώστε όλα τα ζώα ψόφησαν και οι άνθρωποι είχαν πρόβλημα σίτισης (10 πληγές του Φαραώ)…

 

 -  Το ασβέστωμα των σπιτιών επίσης που τόσο ομορφαίνει σήμερα τα χωριά μας δίνοντας μια ιδιαίτερη ομορφιά στις μέρες της Λαμπρής, έχει κι αυτό την «τρομακτική» του προέλευση :

Το 1350 μ.Χ. όλη η περιοχή της Μεσογείου μαστιζόταν από την πανώλη. Η Δημοκρατία της Γένοβα, επέβαλε στην Προβηγκία, την Κορσική και τη Βόρειο Ιταλία, το ασβέστωμα των σπιτιών για υγειονομικούς λόγους (πάλι στην Ιταλία …)

 Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα το μέτρο μεταφέρθηκε στην Ισπανία. Οι Άγγλοι, περίπου το 1650 εφάρμοσαν επίσης τη συστηματική μέθοδο του ασβεστώματος των σπιτιών, για τους ίδιους λόγους.

Στα νεότερα χρόνια, στη Νεάπολη το 1913 και στη Σικελία το 1925, όταν ξανά ξέσπασαν επιδημίες χολέρας, διατάχθηκε και πάλι να ασβεστωθούν οι χώροι ιδιαίτερα γύρω από τις κατοικίες.

Στην Ελλάδα το μέτρο του ασβεστώματος των σπιτιών εισήχθη σε περιορισμένη έκταση το 1928, όταν ξέσπασε στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές η επιδημία του δάγκειου πυρετού. Στόχος του μέτρου ήταν  να αποτραπεί η διάδοση των ασθενειών, που αποδόθηκαν στη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ο ασβέστης θεωρήθηκε τότε το βασικότερο  απολυμαντικό.

Οι συνειρμοί εξαιτίας των ομοιοτήτων μπορεί να προβληματίζουν σήμερα λόγω της συγκυρίας, όμως κυρίαρχο είναι πως την «εβδομάδα των Παθών» πάντα διαδέχεται η λαμπρότερη των ημερών, η ημέρα της Ανάστασης !

Είθε η μέρα της Ανάστασης για την ανθρωπότητα να έρθει σύντομα κι αυτό θα γίνει, γιατί προαναγγέλλετε με τον πιο λαμπρό τρόπο μέσω της Ανάστασης του Θεανθρώπου σε λίγες μέρες !!

Καλή Ανάσταση σε όλους ! 

 

Γ.Σ. – www.psarikorinthias.gr

Επιστροφή