Επιμέλεια ιστοσελίδας

Γιάννης Σκούρτης

Τα νέα του χωριού μας

Ημ/νία Τίτλος
12/8/2019

Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση για τη δημιουργία μουσείου στο Ψάρι - Τα αποτελέσματα

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 10/8/2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού μας (παλιό Σχολείο) η προγραμματισμένη συνάντηση με αντικείμενο την δημιουργία μικρού Λαογραφικού Μουσείου στο Ψάρι, κατόπιν εθελοντικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν από τους παρευρισκόμενους συγχωριανούς όλες οι παλαιότερες προσπάθειες  για τη δημιουργία μουσείου σε Κοινοτικό χώρο (αποθήκη συνεταιρισμού) που λόγω μη συμφωνίας δυστυχώς δεν προχώρησαν ποτέ, εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα ανεύρεσης κάποιου άλλου κατάλληλου χώρου της κοινότητας για στέγαση του μουσείου και εξετάστηκε επίσης η πρόταση δημιουργίας του, στο ισόγειο του οικήματος της οικογένειας Σκούρτη, κατόπιν δωρεάν παραχώρησης του χώρου εκ μέρους της οικογένειας για ορισμένα χρόνια.


Προσχέδιο μελέτης : Γιώτα Κουλοχέρη

Ο χώρος έχει ήδη εξεταστεί από στατικό μηχανικό και αρχιτέκτονα και έχει κριθεί στατικώς επαρκής και αρχιτεκτονικά άρτιος για τη στέγαση μουσείου.

Όλες οι προτάσεις που θα προκύψουν θα εξεταστούν από άτυπη επιτροπή που συστάθηκε από παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση. Η επιτροπή θα πρέπει να συζητήσει και με τους φορείς του χωριού μας (τοπικό συμβούλιο, Πολιτιστικός Σύλλογος και Αδελφότητα Ψαριωτών) για τη δυνατότητα συνεργασίας και την αντίληψή τους σχετικά με το θέμα, αλλά και την στη συνέχεια της προσπάθειας διατήρηση του μουσείου. Η επιτροπή μετά το πέρας των  ενεργειών της θα κοινοποιήσει περίπου στα τέλη Οκτωβρίου 2019 τα αποτελέσματα, για τη συνέχιση της προσπάθειας.

Αυτό που κυρίαρχα προέχει για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού της κοινότητας μας μουσείου, είναι αυτονόητα η θετική μας σκέψη έναντι της προσπάθειας. Το χωριό μας έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι ξεπέρασε φωνές μηδενισμού της όποιας προσπάθειας και κατάφερε πράγματα που προήγαγαν τον πολιτισμό και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων του. Σίγουρα το ίδιο θα κάνει και τώρα !

 

Επιστροφή